Nyansatt kommunalsjef teknisk, Janne A. Kankaala, bruker sine første uker i jobben blant annet til å få på plass den nye ledergruppen sin. Avdelingsleder for drift og eiendom skal rekrutteres internt, mens stillingen som leder for teknisk forvaltning lyses ut eksternt.

Kommunen har hatt utfordringer med å rekruttere ingeniører til teknisk etat, og den nevnte stillinga lyses nå ut på nytt.

Spesielt fagfelt

Kankaala har gjort seg noen tanker om hvorfor det er utfordrende å få tak i rett kompetanse.

– Selv om det er tøffe tider lenger sør, ser det ikke ut til at ingeniørene har vanskeligheter med å finne seg jobb. Ingeniørene fra oljesektoren er heller ikke nødvendigvis kvalifiserte søkere i kommunal sektor. Vi jobber med et spesifikt fagfelt med byggesaksbehandling, reguleringsplaner, offentlig forvaltning og alle regler som gjelder der. Kanskje lar noen seg skremme av at stillingen innholder lederansvar? I dette tilfellet må man huske at det er kommunalsjefen som har det øverste ansvaret, sier Kankaala.

– Det er her det skjer

At mange med den rette kompetansen tiltrekkes de store byene, kan også være en årsak, mener han.

Selv har han nettopp flyttet til Øksnes med familien fra Kvalsund i Finnmark, men de er opprinnelig fra teknologibyen Oulo i Finland. Kankaala har en allsidig bakgrunn, men er utdannet jurist.

– Vi ville ikke til de store byene. Oslo er kjedelig. Det er jo her det virkelig skjer noe. En jurist fra storbyen kan godt trives i små kystkommuner i Nord-Norge, og jeg ønsker å gå foran som et godt eksempel, sier han.

Kommunalsjefen ønsker nå å gå nye veier for å lykkes med rekrutteringen.

– Jeg kommer til å kontakte det lokale næringslivet med ønsker om at de bruker sine kontakter og nettverk til å finne ingeniører som kan være interessert i å være med å skape fremtida i Øksnes. Vi vil også bruke sosiale medier i større grad, sier Kankaala.

Stort trykk

Det har vært stort trykk på teknisk etat i Øksnes de siste årene, og Kankaala har allerede fått kjenne på forventningene om at å levere.

– Vi har ikke nok ressurser med tanke på behovet som er i kommunen, men slik er det med offentlig sektor, vi må jobbe for å finne kreative løsninger med de ressursene vi har, sier han og fortsetter:

– Utviklinga er stor i Øksnes, og det er ventet mange byggesaker fremover. Jeg er veldig glad for å få delta i de prosessene som er satt i gang, og jeg skal gjøre mitt beste for å bidra til å legge forholdene til rette for at utviklingen skal kunne fortsette, sier avslutter han.