VOL skrev onsdag at Senterpartiet i Øksnes krever at kommunen og ordfører arrangerer folkemøte om nedleggelsen av Cermaqs slakteri i Alsvåg. Medlem av partiet, alsvågværing Asbjørn Larsen, som selv driver selskapet Delitek i bygda, frykter for konsekvensene når nærmere 50 arbeidsplasser forsvinner når selskapet åpner nytt storslakteri i Steigen i 2018.

Larsen sa til VOL onsdag at han mener alsvågsamfunnet ikke har fått noe informasjon om prosessen som pågår.

Stiller opp

Fungerende administrerende direktør i Cermaq Norway, Snorre Jonassen, sier at de helt klart vil stille opp dersom det skulle bli arrangert et folkemøte. Han sier at det likevel ikke er all informasjon de kan gå ut med.

– Selv om mange skulle ønske det, er det ikke all informasjon som er offentlig. Vi har først og fremst informert de ansatte når ting har skjedd, og har jevnlig hatt møter med de tillitsvalgte, sier Jonassen.

– Vi har sagt at vi vil se på mulighetene for å selge slakteriet. Vi har hatt interessenter, men det har ikke endt opp i noe konkret enda.

– Er det lokale aktører blant dem som har vist interesse?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Jonassen.

– Vi forstår at dette betyr mye for Alsvåg, for de som jobber på slakteriet og for bygda, og vi skjønner at mange er spente på hva som skjer. Men vi vil ikke kunne si noe om hvem som er interessert, eller om det er noe på gang, før vi har landet noe konkret, sier han.

– Føler ansvar

Alle ansatte ved slakteriet i Alsvåg vil bli tilbudt jobb i Steigen dersom det går mot nedleggelse. Hvor mange dette vil være aktuelt for, vet ikke direktøren. Foreløpig har de ikke gått ut med noen forespørsel.

– Hvilket ansvar føler dere for alsvågsamfunnet?

– Vi flytter slakteriet fordi vi mener det er det beste for Cermaq, men vi vet at det for Alsvågs del er alvorlig om driften ikke blir videreført. Det er derfor vi er villige til å selge slakteriet, fordi vi føler at vi har et ansvar, sier regiondirektøren.

Konsesjoner og lokaliteter i Øksnes vil selskapet beholde.

– Vi gjør nå ei større investering i landbasen vi har på Sandset, ved å oppgradere kontorer og lager. Dette er et godt produksjonsområde for oss, med dyktige ansatte, sier han.

Jonassen roser også de ansatte i Alsvåg, som kjører full produksjon, selv om de vet at det går mot nedleggelse.

– Slike omstillingsprosesser er ikke hyggelige, hverken for de ansatte eller ledelsen. Vi har prøvd å ha en åpen prosess, og det tror jeg vi har lyktes med. De ansatte har stått på og gjort en kjempeinnsats på slakteriet. Det er en dyktig stab, som jeg gjerne vil ha med videre om ikke andre aktører tar over, avslutter Jonassen.