Søndag avsluttet Vesterålen skreifestival etter seks dager med skreifest i Øksnes.

For niende gang ble det invitert til festivalen, som i år rommet alt fra matarrangementer til konserter, skreikonferanse, boklansering, filmpremiere og VM i tungeskjæring.

Arrangørene sier til VOL mandag at årets festival er tidenes best besøkte, og at de dermed ikke kan si seg annet enn godt fornøyde.

– Vi har hatt stor oppslutning rundt de fleste arrangementer, både de med og uten billett. Det har vært rimelig fullt på det aller meste, sier Inge-Dag Røkenes i festivalstyret.

Populære matarrangementer

Det meste av arrangementer som innebar spising av skrei ble utsolgt – og det lang tid før festivalstart. En fullsatt restaurant med 160 gjester fikk med seg kulinarisk aften med landslagskokk Karl Erik Pallesen og Bocuse d’Or-vinner Geir Skeie på hotellet på Myre, og under den store festaftenen i Øksneshallen fikk 330 personer smake på alskens skreiretter laget av fiskarkvinnelaget, Ringo Haupt og matfagelevene ved den videregående skolen på Myre.

– Festivalen har fått stadig større status, den er blitt mer kjent, og det kommer mye tilreisende som har lyst til å være med. De store matarrangementene trekker mye folk. Også Skreikonferansen, i år med 85 påmeldte, ser vi at det er stor interesse for, særlig fra politisk hold, sier Røkenes.

Lørdagens VM i tungeskjæring samlet også mange hundre publikummere, og Røkenes sier de har fått veldig gode tilbakemeldinger på gjennomføringen av årets arrangement på Klobruket.

Medieinstesse

Da festivalen ble startet opp for ni år siden, var det med ønske om å gjøre stas på denne vandrende fisken som sørger for stor aktivitet i regionen hver vinter. Målet var også å sette skreien på dagsorden. Og det må det vel kunne sies at de har klart.

De siste årene har det vært stor medieinteresse for festivalen, og både NRK, TV2, fiskeri- og lokalpresse har funnet veien til Øksnes for å dekke festivalen. I år ble det sågar filmpremiere under skreifestivalen, Solveig Melkeraaens "Tungeskjærerne", med opptak fra tidligere festivaler.

– Vinteren er kanskje ikke noen typisk festivaltid, men det har ballet på seg. Skreien har vist seg å være et godt utgangspunkt å bygge rundt, sier Røkenes.

Skreifestivalen samarbeider med lag og foreninger om de ulike arrangementene, og disse får det meste av billettinntektene selv. Festivalen er derfor avhengig av lokale sponsorer for å få det økonomiske til å gå rundt, og Røkenes sender en stor takk i deres retning.

Blir 10 år

Til neste år er det 10-årsjubileum. Arrangørene har ikke rukket å verken oppsummere året festival, eller begynne planlegging av den neste, men det er ikke usannsynlig at jubileet vil sette noe preg på den tiende utgaven av Vesterålen skreifestival.

– Malen blir nok i stor grad den samme til neste år, men vi må også klare å fornye oss, så det kommer nok både faste og nye innslag i 2018, sier Røkenes.