Selv om fastlønn ikke har vært en del av den siste tids prosess rundt legekontoret i Øksnes, er det en sak som legene i neste omgang vil ha politisk debatt om. Og som de har forsøkt å få en dialog om tidligere.

Kommunen har i dag seks legehjemler, hvor kun kommunelegen har fastlønnsavtale. De andre har individuelle avtaler med kommunen og driver sin egen virksomhet som selvstendig næringsdrivende leger.

Det vil si at legene i tillegg til å gjøre den vanlige jobben sin, også må drive sin egen bedrift. De kan også pålegges inntil 7,5 timer kommunalt arbeid i uka.

Flere ønsker fastlønn

Øksnes har de siste årene hatt store utfordringer med å rekruttere leger, som har bidratt til den situasjonen man nå har kommet i med tidvis underbemanning og stort arbeidspress på legene. Lønnsformen som kommunen nå bruker, mener legene ikke bidrar til å gjøre rekrutteringen enklere.

De mener mange unge leger foretrekker fastlønn, selv om det kan gi lavere lønn enn å drive egen praksis.

– Å drive din egen bedrift er ikke en del av legeutdanningen, og kan skremme mange bort fra å søke på fastlegestillinger. Som fast ansatt har man andre sosiale goder enn næringsdrivende, noe som er gunstig for leger i etableringsfasen, sier tillitsvalgt i Legeforeningen Irene Steinsvik Andersen.

Ønsker debatt

Leger som er selvstendig næringsdrivende jobber i realiteten på akkord, og får stykkprisbetaling per pasient de har innom kontoret. Stort arbeidspress gjør at 56-timersuker nærmest er normalen. Selv om legene er selvstendig næringsdrivende har de lite innflytelse på sine egne arbeidsforhold på et kommunalt legekontor. Dette ønsker man nå å gjøre noe med, sa fungerende rådmann da partssammensatt utvalg møttes onsdag.

Ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening er det unge fastleger i små kommuner som i størst grad ønsker seg fastlønn, og enda større er andelen blant legestudentene. Det er også kvinner, som utgjør den største andelen av studentmassen som skal bli morgendagens leger, som minst ønsker en ordning med privat fastlegepraksis.

– Avtalen vi har gjort med kommunen nå skal se på drifta av legekontoret, og har ikke noe med lønn å gjøre, men vi har veldig lyst til å løfte en fastlønnsdebatt til politikerne senere, sier Steinsvik Andersen.

Avvist

Det har legene i Øksnes gjort forsøk på tidligere. I februar i fjor henvendte de seg til kommunen og ba om dialog om lønnsformen.

Allerede da ble det varslet om en krevende legesituasjon, og at ansatte søkte annet arbeid. De mente en fastlønnsordning kunne gjøre Øksnes til en mer attraktiv kommune å jobbe i, både for kompetansen som allerede var i kommunen og for å tiltrekke seg nye leger.

– Selv om det på landsbasis er vanligst med selvstendig næringsdrivende leger, ser man at distriktskommuner ofte har fastlønn for å bedre rekrutteringen, ble det skrevet i brevet til kommunen.

Én måned etter at brevet ble sendt, fikk de svar fra daværende rådmann. Da ble forespørselen om dialog blankt avvist.

– Rådmannen ser det som fordelaktig for begge parter å forholde seg til sentralt inngåtte avtaler framforhandlet mellom legeforeningen og kommunene. Å reversere våre tidligere inngåtte avtaler og bevege oss i en annen retning enn hva som er vanlig ellers i landet er derfor ikke ønskelig. Rådmannen er heller ikke kjent med at det er enkelte leger som nå søker annet arbeid av den grunn du anfører i din e-post, var svaret fra daværende rådmann.