Myre fiskemottak, som er det største hvitfiskanlegget i Vesterålen, har lagt bak seg en hektisk uke. Hysefisket utenfor Vesterålen har tatt seg opp, og resulterte i at anlegget i forrige uke fikk brygga full av fisk.

– De tre første dagene ble veldig hektiske, med enormt mye hyse og torsk. Vi måtte rett og slett bremse opp båtene, da det kom for mye fisk i land. Vi hadde mangel på kjøretøy og logistikken ut i markedet stoppet opp. Blandingen av hyse og torsk er også mer kompleks, da hysa er vanskeligere å få plassert ute i markedet, sier produksjonsdirektør ved Myre fiskemottak Børge Holm.

Med biprodukter ble det produsert 2.763 tonn ved anlegget i forrige uke, med 5-600 tonn de beste dagene.

– Når vi har sett at vi får utfordringer med å ta unna fisken, så har vi sendt båter til anlegget vi eier på Gimsøya. Nå har det begynt å bli fart i fisket i Lofoten også, sier Holm.

– Fangstmaskiner

Myre fiskemottak har fått leveringer fra opp mot 50 båter om dagen i vinter. Nyinvesteringene til Tom Grande og Ted Robin Endresen, snurrevadbåtene «Leander» og «Kamilla G», har kommet på land med mye fisk. Førstnevnte med fangster på opp mot 60-70 tonn.  På Andenes meldes det også om en rekke store fangster fra 20-70 tonn per dag.

Båtene er rene fangstmaskiner. De kan drifte i hardere vær og leverer et kanongodt produkt. De har RSW-anlegg om bord som kjøler ned fisken, og bevarer kvaliteten. Disse båtene er kjempeviktig for oss, og sikrer oss råstoff, sier Holm.

God sesong

Det meste av fisken er kjørt ut i markedet fersk, lite har gått til saltfiskproduksjon på grunn av de høye råstoffprisene som har vært så langt i vinter. Fiskemottaket på Myre er nå i gang med å henge fisk både i Høydalen og ved anlegget de eier på Gimsøya i Lofoten. Målet er å henge 2000 tonn i vinter.

– Så langt har det vært en god sesong for oss, og markedet har tatt ferskfisken godt unna i vinter. Prisene har imidlertid gått noe ned i det siste, så vi merker at markedet begynner å fylles opp med fisk, og at det ikke er det samme trykket som det har vært, sier Holm.

Gode tall

Statistikk fra Norges Råfisklag viser at det ikke bare er på Myre at hysefisket slo til i forrige uke. I alt kjøpte fiskeindustribedriftene i Vesterålen 1.663 tonn hyse i forrige uke. I de to foregående ukene ble det til sammenligning kjøpt henholdsvis 583 og 630 tonn hyse. Så langt har industrien i Vesterålen kjøpt 34.000 tonn torsk (35.700 tonn på samme tid i fjor), 4.000 tonn hyse (6302 tonn i fjor), 3.864 tonn sei (5.012 i fjor) og 1.684 tonn med fisk av diverse arter (765 tid til samme tid i fjor).

Gjennomsnittsprisen til fisker ligger omlag to kroner høyere per kilo i år enn på samme tid i fjor, og nær syv kroner høyere enn på samme tid for to år siden. Snittprisen for torsk over 2,5 kilo er 22,8 kroner kiloet i år.