Bruk av vannscooter i Norge er i dag kun tillatt utenfor definerte forbudsområder, og reguleres gjennom en egen forskrift. Denne ønsker regjeringen å oppheve, for å sidestille vannscootere med andre fartøy.

Klima- og miljødepartementet sendte forslaget ut på høring før jul, med frist til å komme med svar innen 23. mars. Forslaget fra regjeringen innebærer at kommunene selv får ansvar for å regulere vannscooterbruk i sammenheng med regulering av andre fartøy, for å bevare lokale interesser.

Frykter for sjøfugl

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) i Vesterålen skriver i sitt høringssvar at frislipp av vannscootere vil "ta knekken" på det som finnes av fugleliv i kystnære farvann i regionen.

– I Vesterålen er havneområdene viktige oppholdsarealer for sjøfuglene. Dersom forskriften blir opphevet vil det ha store, negative konsekvenser for det som er igjen av våre fuglebestander knyttet til sjøområdene. Som kjent er de fleste sjøfuglbestander redusert med omlag 70-80 prosent de siste 20 år. Frislipp av vannscooter vil ventelig være «spikeren i kista» for siste rest av våre sjøfuglbestander. Vi i NOF Vesterålen lokallag synes det er for galt at et fåtall fartsglade vannsportsentusiaster skal kunne ta knekken på det som finnes av fugleliv i de kystnære farvann, skriver foreningen.

Ber kommunene komme på banen

De har nå henvendt seg til kommunene i regionen, og ber dem komme på banen for å støtte dem i høringsprosessen. De mener at hvis ansvaret for å regulere bruken av vannscooter legges til kommunene, vil lite bli gjort.

– Gjeldende vannscooter-forskrift med sine begrensninger på dette «leketøyet» bør videreføres. NOF Vesterålen lokallag henstiller derfor kommunene i Vesterålen å avgi uttalelse til Klima– og miljøverndepartementet, avslutter foreningen.