Det skjer imidlertid ikke. Før kommunen kan søke om midler til siste etappe fra Storelva til Laksraet, må Statens Vegvesen være ferdig med bygging av ny bru over Storelva.

Forsinket bru

Bru-prosjektet skulle etter planen legges ut på anbud før sommerferien 2016. Det er fortsatt ikke gjort, og prosjekteringsarbeidet pågår enda. Kommunen og beboere i området frykter nå at det skal gå flere år før man får en sammenhengende gang- og sykkevei fra Sørvågen til Alsvåg.

Fordi:

* Midlene fra Trafikksikkerhetsutvalget kun kan søkes på én gang i året – med søknadsfrist 1. juli året før tildeling.

* Byggetid på ny bru er anslått å være ett år.

* Dersom brua ikke står ferdig før 1. juli neste år – må kommunen vente til 2019 med å søke om midler til å ferdigstille prosjektet. Det kan derfor ta flere år før gangveien blir ferdigstilt, om de er heldige og får midler så snart brua er ferdig. Potten det søkes midler fra var i fjor på 15 millioner. Det kom inn søknader om over 50 millioner kroner.

Kan dra ut i tid

– Vi har ikke råd til å bygge siste etappe selv, og kan få tilskudd fra Trafikksikkerhetsutvalget på inntil 80 prosent av kostnadene. Vi søkte i fjor, men fikk avslag, med begrunnelse at de ikke gir tilsudd til mer enn én etappe på et slik prosjekt av gangen, forteller ingeniør Harald Ødegård i Øksnes kommune.

Kommunen hadde heller ikke fått endelig godkjent byggeplan fra vegvesenet, heter det i avslagsbrevet.

Utålmodige

Siste etappe fra Storelva til Laksraet er anslått å koste 3,7 millioner kroner, og kommunen har søkt om å få dekket tre millioner kroner av dette.

– Vi har fått signaler om at vi ligger godt an til å få midler, men er nå bekymret for at det drar ut i tid. Om ikke brua er ferdig før søknadsfristen går ut i 2018, er vi ikke berettiget til å søke om midler før i 2019, om det ikke gjøres noe med retningslinjene for å få tildelt midler, sier Ødegård.

Beboerne i området begynner å bli utålmodige.

– Det oppleves utrolig frustrerende at Trafikksikkerhetsutvalget, som tar avgjørelsene vedrørende disse søknadene, utviser mangel på fleksibilitet og ikke vurderer det som viktig å få fullført gangveien så raskt som mulig. En frustrasjon som deles av mange her i Sørvåg, skrev Øyvind Grøteide i et innlegg på VOL i januar.

– Det er usedvanlig ufornuftig og meningsløst at det ikke nå bevilges penger til siste etappe, slik at det kan jobbes parallelt med broen over Storelva og siste etappe, skrev Grøteide.

Mange om liten pott

Samferdelsråd og leder av Trafikksikkerhetsutvalget, Wilfred Nordlund (SP), sier at det er mange som søker midler, og at de må settes inn der de har størst effekt.

– Hovedhensikten med å gjennomføre den siste delen av prosjektet i Alsvåg er ikke der før brua er ferdig. Brua må på plass før vi får en fullgod effekt av de siste 600 meterne med gang- og sykkelvei. Vi har mange som søker på midlene og vi må bevilge dem dit vi får mest trafikksikkerhet for pengene nå. Om brua står ferdig innen 1. juli 2018 kan Øksnes få midler til gjennomføring i 2019, sier Nordlund til VOL.