Eiendomsskatt har i alle år vært en vanskelig sak for Arbeiderpartiet i Øksnes, hvor medlemsmassen har vært delt i spørsmålet. Det er også grunnen til at partiet ikke nevnte eiendomsskatt i sitt partiprogram.

LES OGSÅ: Dette mener partiene om eiendomsskatt

Lederen heller mot ja

Leder Yngve Hansen sier de foreløpig ikke har konkludert, men vil behandle saken på et medlemsmøte i forkant av kommunestyremøtet 20. juni. Ordfører Karianne Bråthen har tidligere sagt til VOL at hun mener Øksnes bør vurdere å innføre eiendomsskatt. Hansen sier han personlig også heller mot å stemme for et positivt vedtak.

– Det er ingen som ønsker eiendomsskatt hvis man kan unngå det. Det er med tungt hjerte jeg mener vi bør innføre det, rett og slett fordi jeg mener innbyggerne i Øksnes fortjener et godt kommunalt tilbud. Og det tror jeg ikke vi kan gi nå uten å innføre eiendomsskatt, sier Hansen til VOL.

Ap-lederen peker på at Øksnes har svært lave inntekter.

– Vi er den kommunen med laveste inntekter per innbygger i hele Vesterålen, noe som blant annet skyldes at vi ikke har eiendomsskatt. Vi har også høy arbeidsledighet, som også spiller inn på inntekten, og vi har sesongarbeidere som legger igjen lite skattekroner, men som likevel benytter seg av kommunale tjenester, sier Hansen.

– Er den så ille?

Ap-lederen i Øksnes mener det er lite annet å gjøre hvis man vil unngå smertefulle kutt i tjenestetilbudet.

– Vi driver allerede kostnadseffektivt. Administrasjonen har gjort en kjempejobb over år. Når vi ser kuttforslagene som nå ligger på bordet, så innebærer det helt klart et svekket tilbud. Jeg er lite begeistret over at man må kutte i ordninger rettet mot ungdom med større behov, sier Ap-lederen.

– Jeg tenker at det er flere partier som er nødt til å gå i seg selv, og se hva de ønsker for innbyggerne i Øksnes. Er denne skatten så ille at vi ikke vil innføre den for å berge noen av tilbudene? Hvor prinsippfaste skal man være? Jeg synes en del av argumentasjonen mot eiendomsskatt er basert å manglende kunnskap, særlig når det sies at den rammer skeivt. Man har virkemidler som bunnfradrag og støtteordninger for de som får utfordringer med å betale, som nettopp skal sørge for at den ikke rammer skeivt, og de er det helt vesentlig å ta i bruk, sier Hansen.