Styret i Stiftelsen Handelsstedet Tinden, med styreleder Asle Sørdahl i front, mener mange av påstandene som har versert i mediene den siste uka rundt avsettelsen av Frid Halmøy som styremedlem og endring av stiftelsens vedtekter, ikke er korrekte.

– Ved etablering av stiftelsen i 2004 fastsatte oppretterne vedtekter som fastslo at familien Halmøys funksjonstid som valgorgan var tidsbegrenset til barns levetid. Øksnes kommunestyre og de andre oppretterne, deriblant familien Halmøy, satte selv denne forutsetningen. Det var oppretternes vilje. Etter at siste barn av Halmøy var gått bort var det derfor styrets plikt å gjennomføre endringen av vedtektene som var bestemt i 2004, sier Sørdahl.

Fokus på formål

– Ser man ikke en verdi i å ha Halmøy-familien og historien med seg videre?

– Vi er satt til å realisere formålet til stiftelsen; det er å ta vare på bygningene og drive historie- og kulturformidling. Det er vårt fokus og ikke noe annet. Historien har vi med oss, for alle tidligere drivere av stedet. Skjalg har ingen spesiell plass slik sett, annet enn at han tidsmessig er plassert slik at mange husker han. Riksantikvaren tok selv initiativ til å frede stedet, og i begrunnelsen var det ingen familienavn nevnt, men stedet i seg selv og dets kulturelle verdi. Ingen som kommer fra Østerrike eller England bryr seg om enkeltpersoner. Det vi skal ha fokus på er hvilken betydning stedet har hatt for utviklinga av kystkulturen, sier Sørdahl og legger til:

– Da vi hadde første styresamling i 2005, med Halmøy-familien representert, var det konsensus om at vi skulle gravlegge ørna og juletreet, og ikke kopiere Skjalg Halmøy. Det har rett og slett ikke vært stiftelsens oppgave, sier han.

Halmøy var kjent for sin formidlingsevne og sine historier, blant annet om ørna og juletreet – som ble fortalt og fremvist til alle besøkende.

Sørdahl sier at styret vedtok at vertsfunksjonen på stedet skulle overdras fra familien til Fortidsminneforeninga i Vesterålen for noen år siden.

– Illojal

Sørdahl sier at årsaken til at Skjalgs barnebarn Frid ble avsatt som styremedlem i september 2016, handler om at styret mener hun har opptrådt illojalt og motarbeidet stiftelsen over tid. Ifølge protokollen fra møtet, som VOL har fått innsyn i gjennom Stiftelsestilsynet, handler det blant annet om at Halmøy ikke har fulgt styrevedtak om å kreve billettinntekter fra besøkende i Tinden. Styret hevder også at hun har fremmet uriktige påstander om styreleder.

Ifølge lovverket kan man avsette styremedlem som vesentlig tilsidesetter sine plikter ved utøvelse av vervet, som klart viser seg uegnet, eller som ikke fyller lovens krav til å være styremedlem.

I motsetning til Halmøys advokat, mener Sørdahl at styret selv hadde kompetanse til å ta en slik beslutning.

– Stiftelsen har gjort dette for å forsvare formålet, og det ble styrebehandlet to ganger. Det gjorde vi med veiledning fra Stiftelsestilsynet. Halmøy fikk i forkant av møtet beskjed om at saken sto på innkallinga, og at hun var inhabil i behandlinga av den. Hun fikk også beskjed om utfallet, og at hun hadde mulighet til å klage på vedtaket. Vi har vært vedtaksfør hele veien, hevder Sørdahl.

– Respektløst fra formannskapet

Som styreleder er Sørdahl valgt inn i styret av oppretter Øksnes kommune. På spørsmål om hva han tenker om at oppretter, gjennom formannskapet, er av en helt annen overbevisning enn han og styret, sier han følgende:

– Jeg er valgt av Øksnes kommune, men jeg representerer stiftelsen og dens interesse, sier han.

Han slakter formannskapets behandling av saken.

– Den vitner om at politikerne ikke har satt seg inn i saken. Det er skuffende. Vedlagt saksdokumentene lå en omfattende strategiplan som vi styrer etter, den har ingen kommentert. Møtet har elementer av mistenkeliggjøring, og er så hinsides at det åpenbart vil få konsekvenser for fremtidig rekruttering av folk i slike roller. Det er også spesielt å se at den politiske ledelsen ikke er i stand til å besvare spørsmål som endring av vedtektene tar opp – nemlig hvordan vi løser en fremtidig organisering som skal sikre at Tinden ikke går på havet igjen, som det var i ferd med å gjøre for noen år siden. Formannskapet viste en mangel på respekt som jeg ikke kan huske å ha sett i noen sammenheng, sier Sørdahl.

Han opplyser at søknaden om vedtektsendringer vil bli sendt til Stiftelsestilsynet så snart Øksnes kommune har levert sin uttalelse. Saken skal endelig behandles i kommunestyremøtet 20. juni.

Frid Halmøy har fått anledning til å kommentere saken, men sier at det er så mange faktiske feil at det vanskelig lar seg kommentere. Hva disse feilene er, ønsker hun ikke å utdype.