Da kommunestyret i Øksnes i mai hadde klagesaken om reguleringsplan og utbygging på Kjærlighetshaugen på sitt bord, vedtok flertallet å sende den tilbake til administrasjonen.

Bakgrunnen for saken er at to beboere i området klaget på kommunestyrets vedtak om å godkjenne detaljreguleringsplanen, som åpner for utbygging på Kjærlighetshaugen, ett av få gjenværende friluftsområder langs sjøkanten i Vornes.

Rådmannen hadde i sin innstilling gitt klagerne medhold, og rådet politikerne til å avvise planen. Politikerne var imidlertid ikke fornøyd med saksfremlegget og behandlingen av klagen, og sendte den tilbake. Høyre kalte utredningen partisk, og ba om en ansvarlig saksutredning. Det ble også bedt om at administrasjonen vurderte lovligheten av kommunestyrevedtaket.

Nå har administrasjonen utredet saken på nytt, og i deres forslag til innstilling står de på sitt. I saksfremlegget til neste kommunestyremøte rådes politikerne til å ta klagene til etterretning og avvise detaljreguleringsplanen.

Ugyldig vedtak

Administrasjonen mener også at vedtaket kommunestyret gjorde da de godkjente planen ikke er gyldig. Dette fordi politikerne ikke begrunnet det vedtaket de gjorde. Administrasjonen viser til forvaltningsloven § 24 som sier at enkeltvedtak skal grunngis, og det samtidig med at vedtaket treffes.

Rådmannen skriver at et ugyldig vedtak kan bli stående, men at klagefristen da vil være evig og at det vil gi en klager en god sak.

– Uunngåelig

Administrasjonen mener de behandlet klagesaken korrekt i sist runde, og de vil derfor stå ved sitt forslag til vedtak som innebærer at planen avvises.

– Klagene har etter administrasjonens vurdering blitt behandlet korrekt, og de bør ihensynstas ved å avvise reguleringsplanen, skriver rådmannen.

Det vises til at administrasjonen i utgangspunktet var positiv til utbyggingen, så lenge en erstatning til de tapte friarealene kunne fremskaffes.

Et alternativ er å oppheve godkjenning av planen for å utsette dette til ny arealplan er på plass. Administrasjonen mener imidlertid at dette har lite for seg.

– Arealdelen må utarbeides i henhold til retningslinjene og overordnede planer som fylkesplanen, dermed vil det fortsatt være grunnlag for å avvise detaljreguleringsplanen på Kjærlighetshaugen. Det må eventuelt skje endringer i retningslinjene eller fylkesplanen for at dette tiltaket skal bli lovlig. Derfor foreslår administrasjonen å avvise planen, avslutter rådmannen.