Stiftelsen Handelsstedet Tinden, som har som formål å bevare det kulturhistoriske og fredede anlegget i Øksnes Vestbygd, har skapt overskifter i lokalmediene den siste halvannen uka. Dette etter at det ble kjent at stiftelsen har vedtatt å endre sine vedtekter, som blant annet innebærer at familien Halmøys rettigheter i Tinden strykes.

Det har fått både politikere og publikum til å reagere.

Endrer vedtekter

I de gamle vedtektene hadde familien rett til å utpeke ett styremedlem og varamedlem. Dette var en rett tidsbegrenset til levetiden til barn av Skjalg Halmøy. Det siste av barna døde i fjor sommer, og stiftelsen har derfor vært nødt å gjøre endringer - og har i de nye vedtektene valgt ikke å ta familien med seg videre. Dette til tross for at barnebarn av Skjalg har et ønske om å være med videre i forvaltningen av det gamle handelsstedet.

Vedtektsendringer i stiftelser må godkjennes av Stiftelsestilsynet, og vedlagt en søknad om dette skal det være en uttalelse fra hver av oppretterne.

Oppretterne av stiftelsen er familien Halmøy, Øksnes kommune, Vesterålskraft Nett og Fortidsminneforeninga i Vesterålen. Da formannskapet i Øksnes vedtok sin uttalelse til vedtektsendringene tirsdag i forrige uke, var det til sterke reaksjoner fra politikerne, som gikk imot at Halmøy-familien skulle fjernes fra vedtektene.

Ble avsatt

Barnebarn av Skjalg, Frid Halmøy, var varamedlem i styret for sin far. Etter at han døde i fjor sommer, hevder hun at hun ikke har blitt kalt inn til styremøter i stiftelsen – og at vedtektsendringene som nå er gjort, dermed er fattet av et styre som ikke er beslutningsdyktig.

Av dokumenter VOL har fått innsyn i fra Stiftelsestilsynet fremgår det at styret avsatte Frid Halmøy som varamedlem 20. september 2016. Styreleder Asle Sørdahl sier til VOL at dette ble gjort fordi Halmøy har opptrådt illojalt overfor stiftelsen over tid.

Ifølge protokollen fra styremøtet hvor Halmøy ble avsatt, som VOL har fått innsyn i gjennom tilsynet, handler dette blant annet om at hun ikke har forholdt seg til vedtak som er gjort i styret om å kreve billettinntekter fra besøkende i Tinden, samt at retningslinjer for utleie av stedet ikke er overholdt. Her skal en aktør i Øksnes ha fått lånt stedet så og si uten vederlag, ifølge protokollen. Utleie og billettinntekter blir oppgitt som stiftelsens viktigste inntekstkilde.

Stiftelsestilstynets svar på dette, i et brev sendt tidlig i januar 2017, var at de ikke ville foreta seg noe med hensyn til avsettelsen.

– Om Stiftelsestilsynet på et senere tidspunkt finner grunn til å vurdere forholdet nærmere, vil stiftelsen på vanlig måte bli gitt anledning til å kommentere saken, skriver de i brevet.

Ba om gransking

Frid Halmøy, gjennom sin advokat Morten Berg, sendte i vinter en henvendelse til Stiftelsestilsynet om granskning av stiftelsen.

– Da hennes far døde trådte hun inn som ordinært styremedlem. Slik det ser ut har styret unnlatt å forholde seg til at hun sitter i styret. Hun har ikke fått innkallinger til møter eller blitt forelagt saker. Vår oppfatning er derfor at styret ikke har vært beslutningsdyktig siden i fjor sommer, fordi de har holdt ett styremedlem utenfor, sier Berg til VOL.

De mener dermed at vedtektsendringene som er gjort, ikke er gyldige.

– Frid er oppnevnt som vara styremedlem for fire år. Behovet for vedtektsendringer som følge av at ingen av Skjalg Halmøys barn er i live oppstår ikke før inneværende styreperiode utløper, sier han.

Berg mener også at sittende styre ikke har kompetanse til å avsette et styremedlem, men at det er det kun Stiftelsestilsynet som kan fatte vedtak om.

I utgangspunktet avsluttet

I et brev fra tilsynet til stiftelsen, datert 30. mars i år, fremgår det at tilsynet foreløpig ikke vil foreta seg noe i saken som gjelder begjæring av granskning av stiftelsen.

Stiftelsestilsynet finner med bakgrunn i den mottatte informasjon imidlertid ikke grunnlag for å gjøre videre tiltak overfor stiftelsen i denne omgang, skriver tilsynet.

De skriver at de anser saken som avsluttet, men om de skulle finne det hensiktsmessig å vurdere forholdene nærmere på et senere tidspunkt, vil stiftelsen bli gitt anledning til å kommentere saken.

Seniorrådgiver May Helen Vik i Stiftelsestilsynet sier følgende om saken:

– Stiftelsestilsynet har mottatt begjæring om granskning i saken, og forespørselen er svart ut og avsluttet. Både advokat og stiftelse har fått tilbakemelding i brev, der kravene i stiftelsesloven gjennomgås, sier hun og viser til brevene VOL har sitert over.

En stiftelse har ingen eiere, men eier seg selv. Vik sier at det er vedtektene til en stiftelse som sier noe om hvordan den skal drives, og det er styrets ansvar å drive forsvarlig forvaltning i samsvar med vedtekter og innenfor rammene av stiftelsesloven. Stiftelsestilsynet driver tilsyn og kontroll med stiftelser, og kan til enhver tid opprette nødvendig kontroll.

Om tilsynets rolle sier Vik videre:

– Vår myndighet etter stiftelsesloven er å utføre legalitetskontroll, ikke en hensiktsmessighetskontroll overfor styrebeslutninger. Dette betyr at Stiftelsestilsynet som hovedregel ikke overprøver beslutninger som et styre utfører innenfor rammen i lov og vedtekter. Stiftelsestilsynet sitt hovedvirkemiddel er eventuelt bruk av tilsyn/kontroll. Opprettelse av tilsyn skjer etter en helthetlig risiko- og vesentlighetsvurdering, sier hun.

Kan avsette

Vik sier at etter reglene i stiftelsesloven har et styre anledning til å avsette et styremedlem dersom stiftelsens vedtekter åpner for dette og dersom styret har utført en prosess og dokumentert en styrebeslutning på dette.

– Etter stiftelsesloven § 36 kan vedtektene gi annet organ myndighet til å velge, men også avsette styremedlemmer. En viktig forutsetning er at vilkårene i stiftelsesloven § 29 andre ledd er oppfylt, som setter særlig strenge vilkår (om å avsette styremedlemmer red.amn.). Da er denne myndigheten fortolket til å kunne være utvidet også til styret. Der slik myndigheten er brukt av styre, som i denne saken, er ikke Stiftelsestilsynet klageinstans for avgjørelsen. Men spørsmålet om vedtaket er gyldig kan bringes inn for retten, og domstolen kan prøve alle sider av saken, sier hun.

Halmøys advokat kommenterer dette slik:

– Det er riktig at det kan bestemmes i vedtektene at stiftelsen skal ha andre organer enn styre og daglig leder, og at disse skal ha myndighet til blant annet å avsette styremedlemmer når vilkårene etter § 29 annet ledd er til stede. Slike bestemmelser i vedtekter finnes imidlertid ikke for stiftelsen Handelsstedet Tinden. Kompetansen etter § 29 annet ledd ligger da hos Stiftelsestilsynet, sier Berg.

Venter på søknad

Vik sier de snart venter inn søknaden fra Stiftelsen Handelsstedet Tinden om endring av vedtekter, og at de nå vil avvente den prosessen som pågår før de eventuelt gjør nye vurderinger.

– Det er nå en dialog mellom styret og oppretterne i forbindelse med vedtektsendringer, og den prosessen som nå pågår må få gå sin gang. Vi følger med stiftelsen og avventer søknaden fra dem om endring, så vil søknaden bli konkret vurdert, sier hun.

– Tilsynet skal vurdere om vedtektsendringene kan godkjennes eller ikke, og i den forbindelse må det legges frem en del dokumentasjon. Ønsker man for eksempel å endre bestemmelser som gjelder formålet eller bestemmelser som det må antas ble lagt vesentlig vekt på ved opprettelsen, så må det foreligge kvalifiserte grunner til det, sier hun.

Advokat Berg sier han ikke har mottatt informasjon fra tilsynet om at saken i utgangspunktet er avsluttet, og han sier han vil sende dem en ny henvenselse mandag.

Bekymret for økonomien

Vesterålskraft Nett er også en av stifterne. Administrerende direktør Halvard Pettersen sier de ikke vil ta stilling til avsettelse av et styremedlem, og legger til at det er en beslutning styret må ta. I sin uttalelse til vedtektsendringene har de ikke gitt noen store innsigelser mot det som er foreslått.

– Vi forholder oss til vedtektene, som var kjent for alle parter da stiftelsen ble til. Bærende i vår uttalelse er en bekymring for stiftelsens økonomi og grunnlag for videre drift, sier Pettersen.

I sin uttalelse anmoder de styret om å gjøre en bredere vurdering av tiltak enn det som er gjort med tanke på økonomi til å drifte stiftelsen videre. Styret har selv pekt på at driften ikke generer nok midler til å sikre fortsatt drift.

Basert på de utfordringer som stiftelsen selv peker på, og de rammer som per i dag ligger, mener vi det ligger et betydelig ansvar for styret til å gjøre en bredere vurdering av spørsmål om omdanning knyttet til den økonomisk situasjonen. Dette mener vi bør spenne vidt fra hvorvidt det er grunnlag for fortsatt drift (omdanning ved avvikling), omdanning som gir mulighet for helt eller delvis salg av eiendomsmasse mv., heter det i uttalelsen fra Vesterålskraft.

Frid Halmøy har fått anledning til å kommentere saken, men sier at det er så mange faktiske feil at det vanskelig lar seg kommentere. Hva disse feilene er, ønsker hun ikke å utdype.