Førstkommende tirsdag skal kommunestyret i Øksnes ta stilling til innføring av eiendomsskatt. Rådmannens innstilling er et positivt vedtak, som innebærer innføring av skatten i to faser – først for næringslivet fra januar 2018, deretter for resten av kommunen fra januar 2019.

Eldrerådet i Øksnes ut mot eiendomsskatt: – Vil gjøre det svært vanskelig for mange å klare seg Øksnes Eldreråd råder kommunestyret til å si nei til eiendomsskatt. Alternativet verre

VOL har tidligere skrevet at Arbeidetpartiet i Øksnes har vært delt i saken, men torsdagens medlemsmøte viste noe annet. Et enstemmig parti gikk inn for eiendomsskatt.

– Vi hadde en god og grundig diskusjon. Det er ingen som er overbegeistret for å gjøre det, men vi gikk til valg på å levere gode tjenester til innbyggerne, og slik vi ser det nå, vil vi ikke klare det uten eiendomsskatt, sier partileder Yngve Hansen til VOL.

– Vi må stikke fingeren i jorda og se hvor vi er. Det er virkelig tøffe kutt som er foreslått, som rammer kommunens svakeste, og det kan stilles spørsmålstegn ved om politikerne egentlig har tatt inn over seg den situasjonen kommunen er i. Jeg har registrert at noen mener vi må se på andre måter å øke inntektene på, men det har vi få muligheter til som kommune. En av dem er eiendomsskatt, sier Ap-lederen.

Trolig ikke flertall

Det ligger likevel ikke an til at det blir flertall for eiendomsskatt i tirsdagens møte. SV er positive, mens KrF tidligere har sagt at de trolig stemmer for. Sp, Høyre og Frp har overfor VOL sagt klart nei. VOL har ikke lyktes i å komme i kontakt med ØTL søndag, men de har tidligere gitt signaler om at de er imot. Dersom representantene fra de fire sistnevnte partiene stemmer samlet, vil det ikke være flertall for eiendomsskatt.

– Det blir derfor veldig interessant å høre hva slags alternativer som legges på bordet fra de partiene som stemmer imot, og hvor de ser de store innsparingsmulighetene i organisasjonen, sier Hansen.

Ap-lederen påpeker at partiet ikke har programfestet noe om eiendomsskatt.

– Jeg tror egentlig vi har mer støtte i saken enn det kan fremkomme i enkelte kommentarfelt. Vi har startet valgkampen, og har snakket med flere på stand som ser behovet. Jeg tror heller ikke de som vurderer å flytte til Øksnes ser på om vi har eiendomsskatt eller ikke, men heller på hvilke tilbud vi har til innbyggerne. Uten å innføre eiendomsskatt tror jeg det blir færre tilbud og dårligere kvalitet på det kommunen leverer, sier Hansen.

Tirsdagens kommunestyremøte, som er det siste før ferien, har en omfattende saksliste med mange store saker. Se hele sakslista her.