Gastropuben serverer øl fra eget gårdbryggeri, og Hogne Pettersen (bildet) og Asle Torgvær skal stå for maten. Foto: Silje Helene Nilsen

– Vi har litt å gjøre, men jeg tror dette skal bli bra, sier Hogne Pettersen og smiler.

Det er fredag kveld, og småkaotiske tilstander i Nyksund Vertsbrygge. To generasjoner Pettersen er i sving. Det bæres, vaskes og pakkes ut varer.

På andre sida av havna drev oldefar Jon Pettersen fiskebruk for 90 år siden. Nå er det kunst, kultur og mat som preger det tidligere fiskeværet i Øksnes, og Jon hadde vel neppe sett for seg at tre oldebarn skulle åpne gastropub på stedet.

I helga åpnet dørene til nysatsingen Naustvika på gløtt, neste helg kjører de på for fullt.

Bak står brødrene Hogne og Brynjar Pettersen, og tremenning Jarle Ragnar Meløy. Alle tre kommer fra Meløya utenfor Alsvåg, hvor de to sistnevnte også driver hver sin gård ved siden av jobber i Museum Nord og Cerpus.

Øke lønnsomhet i landbruket

I første omgang satser de på sommerrestaurant i Nyksund, med øl fra eget gårdsbryggeri og mat av lokale råvarer, blant annet fra egne lam. I neste omgang tenker de større.

– Bak dette ligger en tanke om at vi ønsker å øke verdiskapningen i landbruket. Ved produksjon av sau og villsau, sitter du igjen med lite. Ved å bruke produktene vi lager selv, er tanken at vi skal kunne få opp lønnsomheten, sier Hogne.

På sikt ønsker de å satse på gårdsturisme. På eget gårdsbryggeri og småskala matproduksjon med utsalg og en liten gårdsrestaurant på Meløya.

De starter imidlertid i det små, og i år prøver de seg med gastropub i Nyksund. Konseptet er mat og drikke av høy kvalitet i et avslappet miljø.

– Godt samarbeid

Lokalene leier de fra Ringo og Monja Haupt, som driver Nyksund Ekspedisjonen på andre siden av parkeringsplassen.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med dem, og tanken er at vi skal være et supplement til deres restaurant. Dette blir en gastropub, og noe annet enn det de tilbyr i sine lokaler, sier Hogne.

I lokalene på andre siden av bygget, blir det også noe nytt å finne av året. Glassblåserne i Blås Idé har for sommeren flyttet sitt utsalg fra Sommarøya til Nyksund.

Kortreist og økologisk

På kjøkkenet i nysatsingen skal Hogne selv stå. Han driver eget cateringfirma ved siden av jobben som inspektør ved Alsvåg skole. Med seg har han fått hjemvendt kokk Asle Torgvær. De vil by på pubmat som burger og pølser.

– Vi bruker egne produkter, som er kortreiste og økologiske. Det blir blant annet lammepølser av lam fra Meløya, som vi kan si nøyaktig hvor har gått. Vi har bestilt griser som kommer til gårds i neste uke, og vi har avtale med en lokal storfeprodusent, sier Hogne.

– Dette blir en prøvesesong. Om det går bra, er tanken at vi skal gjenta dette neste år, sier han.

Bryggeri

De tre har brygget øl i flere år, først på hobbybasis, men etter hvert mer seriøst. Nå har de investert i mer utstyr – blant annet en mølle, slik at de kan male sitt eget korn. Når Naustvika åpner dørene, kan de by på kölsch, saison, IPA og økologisk og alkoholfritt ingefærøl.

– Blir dette en suksess – tenker vi på en enda tyngre satsing på eget gårdsbryggeri, sier Hogne.

– Dette med kortreist og økologisk mat, og også håndverksøl, har blitt en trend, noe man ser tydelig når du besøker de store byene. Vi håper at dette blir attraktivt også her, sier Hogne.

Konserter

Lokalene på Nyksundøya er frisket opp for anledningen. Dette blir ikke noe pub av den brune sorten, men fargerik og stemningsfull. Et firma i Oslo har stått for fargepalett og grafisk profil, noe som blant annet har resultert i turkis bar, oransje bord og benker i kryssfinér.

– Tanken deres var å skape et lite Berlin eller Grünerløkka i Nyksund. Samtidig som vi vil bevare det gamle, ønsker vi å skille oss litt ut, sier Edvard Pettersen.

I puben er det rigget opp gamle platespillere.

– Her skal det kun spilles LP og vinyl, og musikk fra før 1989, slår Hogne fornøyd fast.

De håper også å kunne invitere til konserter i løpet av sommeren.

– Vi har ikke noe program klart, men vi håper å kunne ha to-tre intimkonserter her i løpet av sommeren, og litt platesnurring på kveldene, sier Edvard, som har managerutdanning fra Liverpool Institute for Performing Arts.

Gjengen fra Meløya åpner dørene for alvor neste helg.

– Jeg tror folk er spente. Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger, og vi håper folk tar turen, sier Hogne.