Som VOL skrev i juni har styret i Øksnes boligstiftelse besluttet å skru opp leieprisene på de fleste av sine 140 boenheter i kommunen.

Utleieprisene er satt til såkalt gjengs leie, som kan beskrives som en gjennomsnittsleie i markedet. Alle som har vært leietakere hos stiftelsen i mer en 2,5 år får nå endringer i prisene.

For noen av beboerne i boligstiftelsen kan det bety en vesentlig økning, da leieprisene over tid har vært lave. Miljøtjenesten i Øksnes kommune har blant annet fått varsel om at leien vil øke fra dagens 3500 kroner til 5900 kroner. Flyktningtjenesten har fått varsel om økning fra 5200 til 6400 kroner.

Tidligere daglig leder i stiftelsen, Per-Ole Larsen, retter denne uka kraftig kritikk mot det sittende styret i stiftelsen i et åpent brev, sendt til ordfører og lokalmediene.

Det er en formidabel økning som er vanskelig å fatte for meg som kjenner de fleste beboerne etter mer enn 20 år i boligstiftelsen. Det finnes ingen praktisk eller moralsk begrunnelse som kan forsvare et slikt overgrep mot beboerne, skriver Larsen i brevet.

Jeg tør ikke gjengi noen av reaksjonene som jeg har fått på husleieøkningen. Og flere uttrykker at de ikke tør eller tror det nytter å protestere overfor makteliten i styret og i Øksnes. Jeg tror at folk også forstår den maktesløshet leietakerne opplever, fortsetter han.

Les hele brevet her.

– Glemt formålsgruppa?

Styret består i dag av styreleder Jørn Martinussen, Asle Sørdahl, Hilde Johanne Hansen, Ellen Pedersen og Beate Reinholdtsen. Det har tidligere blitt sagt at boligstiftelsen bidrar til å holde leieprisene i Øksnes kunstig lave, og Larsen beskylder sittende politiske posisjon i Øksnes for å ha fjernet, eller latt vær å velge, styremedlemmer som ikke var lojale mot enkelte styremedlemmers visjoner om å få prisene opp mot markedsleie.

– Er det boligstiftelsens oppgave å bidra til å drive opp husleieprisene i Øksnes? spør han.

– Formålet har vært å tilby en moderat husleie slik at de med lave inntekter har mulighet til å leie, noe som har vært mulig å gjøre på grunn av tilskudd fra Husbanken, gunstige lån og effektiv drift. Stiftelsen har levert overskudd nesten alle år, opparbeidet seg god likviditet, har en egenkapital på 11 millioner kroner, lite gjeld og godt vedlikeholdte boliger. Det er leietakerne som har bygd opp stiftelsen, mener Larsen.

Formålet til stiftelsen er å skaffe bolig til omsorgstrengende, vanskeligstilte og ungdom under 30 år.

– Det har vært et mål å ikke øke kostnadene mer enn det som har vært forsvarlig for beboerne. Husleieøkningen som nå er vedtatt skaper en helt håpløs situasjon for de som er i formålsgruppa, som det skal være fokus på, og de tror jeg styret har glemt av, sier Larsen.

Behov for vedlikehold

Styreleder Jørn Martinussen avviser imidlertid kritikken fra Larsen, og gjentar det han sa til VOL tidligere i sommer om at det kreves en husleieøkning for å klare å vedlikeholde bygningsmassen (les Martinussens tilsvar her).

– Justeringen i husleien er et nødvendig tiltak for forsvarlig kapitalforvaltning, sier han.

Ifølge Martinussen er den gjennomsnittlige husleieøkningen på 17 prosent, for noen høyere og andre lavere, og vil årlig innebære rundt 1,5 millioner kroner i økte inntekter for stiftelsen. Han sier også at snittprisen for å leie hos boligstiftelsen etter økningen vil være på 6155 kroner i måneden, inkludert forsikring, kommunale avgifter og FVD-kostnader.

– Bakgrunnen for grepet er behov for inntekter til å holde bygningsmassen vedlike. Tilstandsrapporter vi har fått utarbeidet viser at det er et betydelig vedlikeholdsetterslep som må hentes inn, og når vi i samarbeid med kommunen har fått en oversikt over hva det reelle behovet er, vil det være utslagsgivende for om det blir nyinvesteringer eller ikke, sier han og forsikrer om at den økte leien utelukkende vil gå til å holde boligene i forsvarlig stand.

VOL har bedt om å få tilsendt tilstandsrapportene det vises til, men disse er under arbeid og vil ikke være ferdig før årsskiftet.

Tilsyn

Stiftelsestilsynet gjennomførte i 2015 tilsyn med Øksnes boligstiftelse. Det ble i tilsynsrapporten påpekt at man ikke hadde noe strategidokument og langsiktige og rullerende vedlikeholdsplaner for bygningsmassen. Martinussen hevder at et av tiltakene som skulle følges opp etter avtale med tilsynet var knyttet til gjengs leie.

– Stiftelsestilsynet viste til at styret skal sørge for at formålet til stiftelsen realiseres i lang tid, og at stiftelsens eiendeler blir forvaltet på en slik måte at dette er mulig. Det betyr at styret må påse at eiendomsmassen til stiftelsen holdes i forsvarlig stand og at inntektene til stiftelsene er tilstrekkelig til å dekke disse kostnadene, sier styrelederen og legger til at noen av leietakerne kan ha krav på bostøtte etter økingen.

Vil ha politikerne på saken

Larsen mener vedlikeholdsarbeid bør være mulig å utføre uten en så stor husleieøkning.

– Tidligere har man klart det uten å øke leieprisene. De kunne i det minste prøvd å vedlikeholde boligmassen etter de gamle modellene før de skrudde opp husleien så mye. Skal man øke standarden på boligene, er det også mulig å låne penger, og gjøre det på måter hvor beboerne ikke blir skadelidende, sier Larsen.

Larsen mener ordfører må sørge for at kommunestyret nå får anledning til å svare på om de har tillit til sittende styre eller ei.

Ordfører Karianne Bråthen sier til VOL at hun har tillit til at styret som er valgt forholder seg til stiftelsens formål, vedtekter og lovverk.

Hun mener også Larsen går over streken når han i sitt brev omtaler styremedlemmer som skruppelløse.