Tirsdag ble det kjent at rådmannen i Øksnes foreslår å legge ned Strengelvåg og Sommarøy skoler. Forslaget innebærer at elevene flyttes til Myre fra høsten 2018, hvor det må investeres i én eller flere skolemoduler, eller brakker, for å få plass til alle de nye elevene. Samtidig skal kulturskolen, Voksenopplæringen og Flyktningtjenesten flytte inn på Sommarøy skole.

– Dette er en utredning kun basert på et økonomisk oppdrag fra kommunestyret om å se på innsparingsmuligheter ved endring av skolestrukturen. Det ligger ingen faglige eller pedagogiske vurderinger bak dette, sa fungerende kommunalsjef for skole, barnehage, kultur og integrering, Lill Sørensen, til VOL tirsdag.

Skammelig

At en avgjørelse som skolestruktur kun skal fattes på økonomisk grunnlag, nekter FAU-leder ved Sommarøy skole, Tone Guldbjørnsen, å være med på.

– Dette er rett og slett skammelig. Jeg har forståelse for at kommunen er i en vanskelig økonomisk situasjon, men jeg har null forståelse for at det er ungene våre som skal betale for det. Vi er den kommunen i Vesterålen som bruker minst penger per elev i skolen, er det virkelig i denne sektoren vi skal spare enda mer? spør Guldbjørnsen.

– For min del handler ikke dette lenger om å kjempe for Sommarøy skoles eksistens, men om hvordan vi som samfunn behandler ungene våre. At det er økonomien som styrer, og at vi vurderer å vedta slike ting uten at faglige og pedagogiske vurderinger ligger til grunn, det aksepterer jeg ikke, sier hun.

Har skapt uro

Både FAU-lederen og rektor ved skolen, Hilde Tang Wa Tendeland, sier at det å ha nedleggingsspøkelset hengende over seg over flere år, samt vedtak om oppmykning av skolekretsgrensene tidligere i år, har skapt uro ved skolen.

– Situasjonen oppleves uforutsigbar og ustabil. Oppmykning av skolekretsgrensene sørget for en radering av vårt elevgrunnlag. Vi er nå 43 elever, og skulle vært 60. Det merkes, og har betydning for ressursgrunnlaget vårt. Det har skapt uro både blant ansatte, gjenværende elever og for de som har fått avslag på sin søknad om overflytting. Det er også uttrøttende å holde på med høringsrunder flere ganger for året. Det hadde vært mer stas om vi hadde fått snakke om innhold og kvalitet i skolen, fremfor lokalisering, sier Tendeland.

Rektor ved Sommarøy skole, Hilde Tang Wa Tendeland, forteller om en uforutsigbar og ustabil situasjon ved skolen, og hun ber politikerne sørge for ro. Foto: Silje Helene Nilsen

Rektoren stiller også spørsmål ved at behovet for lokaler til Voksenopplæringen, Flyktningtjenesten og kulturskolen også blir en faktor som er med i vurderingen av skolestruktur.

– Det er vanskelig å se hvordan det totale bildet skal være i øksnesskolen med de grepene som er foreslått, sier hun.

Rektoren ønsker seg ro fra politikerne i Øksnes.

– Jeg er stolt av lærerne ved skolen som står i uroen og gjør sitt beste til enhver tid, men jeg har forståelse for at det kan oppleves utmattende. Politikerne må ta en beslutning som er god for framtida. Vi mener vi har en god skole på Sommarøya, om vi får arbeidsro og de betingelser og ressurser som en skole trenger, sier hun.

– Avlys oppvekstmelding

At kommunestyret har bedt om en sak om skolestruktur før den bestilte oppvekstmeldingen er ferdig, er FAU-lederen også svært kritisk til.

– Øksnes kommune er et godt eksempel på at et vedtak kun gjelder til et nytt vedtak er fattet. Om det nå skal presses fram en avgjørelse basert på økonomi, kommer det til å undergrave hele oppvekstmeldingen. Går dette gjennom i kommunestyret, kan de bare avlyse hele meldingen. Jeg ser ikke helt poenget med den om man allerede har avgjort at man skal ha én sentralskole for Sommarøy, Myre og nordbygda, sier hun.

Forslaget om å bruke nærmere én million kroner på å sette opp ekstra klasserom i brakker for å få plass til alle på Myre, forstår de også lite av.

– Her foreslås det at vi tømmer to skoler for unger, og plasserer dem midlertidig i brakker i en presset skolegård på Myre, i stedet for at vi lar dem være på sine skoler. Jeg skjønner det ikke, sier Guldbjørnsen.

Tendeland legger til at det fra skolens side er foreslått sambruk mellom Sommarøy og Myre, hvor de minste elevene kan gå på førstnevnte skole og de eldste på Myre.

– Det bør være en bedre midlertidig løsning enn brakker, sier hun.

Dyrt på sikt

Guldbjørnsen viser til opplæringsloven som sier at «alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring».

– Ungene på skolen føler seg ikke ønsket på Sommarøya, samtidig får de høre at det ikke er plass til dem på Myre. Min datter har spurt om hun kan få ha hjemmeskole. Her har Øksnes kommune som skoleeier et overordnet ansvar, og det føler jeg ikke at kommunen tar. Jeg ber om at samtlige politikere setter seg grundig inn i konsekvensene av dette forslaget. Er det virkelig verdt det? spør FAU-lederen.

Hun stiller også spørsmål ved økonomien i dette.

– Kanskje bør vi tenke over hvorvidt dette er økonomisk på lengre sikt. Vi vet alle konsekvensene av en dårlig skole. Vi har derfor alt å vinne på å gi ungene våre en god oppvekst i øksnesskolen, sier Guldbjørnsen.