Hovedutvalg for skole og kultur (HUSK) har de siste årene lagt flere av sine møter til skoler og barnehager i Øksnes. Tirsdag var turen kommet til Myre skole, hvor de fikk omvisning av skolens ledelse. Det i forbindelse med rådmannens forslag om endring av skolestruktur i kommunen. Forslaget som er lagt på bordet innebærer nedlegging av Sommarøy og Strengelvåg skoler, samt investering i én eller flere skolemoduler, eller brakker, for å kunne huse alle elevene på Myre.

Provoserer

Skolen på Myre består i dag av det nybygde ungdomstrinnet fra 2011, med seks klasserom, en mellomfløy fra 1997 med tre klasserom, og den gamle barneskolen fra 1968 med åtte klasserom. Eiendomsavdelinga i kommunen har utarbeidet en rapport hvor de arealmessige mulighetene ved skolen er vurdert, det ved å se på elevtall og tilgjengelige kvadratmeter. Der konkluderes det med at det innenfor lovverket er mulig å få plass til alle elevene fra Sommarøy og Strengelvåg på Myre, men da med klasser på opp mot 32 elever uten deling.

– Rapporten provoserer oss. Det er utelukkende regnet på kvadratmeter, men det er mange ting i det virkelige liv som ikke kommer med i en slik utregning, og som man likevel må ta hensyn til, sa rektor ved skolen, Vigdis Indregard, til hovedutvalget.

Trangt på Myre

Rektoren fortalte tvert imot at det allerede er trangt om plassen ved skolen med de elevene de har i dag.

– Vi står i et lite dilemma, hvor vi gjerne vil fortelle hvor glad og stolt vi er av skolen vår, samtidig som man nå står overfor et valg om hva som skal skje videre med skolen. Vi har noen ting som truer, og det er at skolen blir pakket full i kriker og kroker. Det truer det sosiale, det relasjonelle og det pedagogiske. Hvis spesialrom skal omgjøres til klasserom, slik det er foreslått, gjør det noe med tilbudet. Hvis strukturen i skolen vår forrykkes, og barneskoleelever blir plassert i ungdomsskolen, er det en annen ting. De har ulike skoledager, ulike regler. At barneskolen er gammel, slitt, usunn og pedagogisk gammeldags truer også hva vi får ut av skolen. Ny skole må planlegges raskt, sa rektoren.

Assisterende rektor Stine Bakkan fulgte opp:

– Det er fullt på barnetrinnet i dag. Vi fikk akkurat inn en ny elev, og hadde utfordringer med å løse det. Jo flere som blir puttet inn i klasserommene, jo større behov er det for avlastningsrom. Det har vi ikke i dag. Hva gjør vi når enkeltelever ikke klarer å sitte stablet inne i klasserommene? Vi opplever at det kan gjøre elevene, som er små barn, utrygge. Det kommer ofte ut i atferd. Vi står i klinsj mellom drift og lovverk, og det er store utfordringer for å få det til, sa Bakkan.

Skolen har i år 287 elever, 116 av dem går på ungdomsskolen, 171 på barneskolen. Trinnene har mellom 21 og 29 elever, to av klassene er delt.

– Med 23 elever i ett klasserom, så er det egentlig ikke plass til flere, likevel blir det foreslått å ha opp mot 30 elever i hvert rom. Det går ikke an å pakke flere elver inn i barneskolebygget. Det vil jeg advare mot på det sterkeste. Det går ikke. Om elevene fra Strengelvåg og Sommarøy skal overføres hit, må det mer rom til, var budskapet fra rektoren.

Samle ungdomsskolene

Ledelsen ved Myre skole stiller også spørsmål ved regnestykket i at det vil koste å overføre ungdomstrinnet ved Alsvåg skole til Myre.

– Her er det fullt mulig å overføre ungdomstrinnet uten at det utløser flere ressurser, sa inspektør og rådgiver Torill Karijord.

– De siste fem årene har vi hatt et skifte fra at ungdomsskolen var størst, til at barnetrinnet nå har blitt større. Vi har plass til 180 elever på ungdomsskolen, men har i dag bare 116. Det visste vi da vi bygde ungdomsskolen, og det har vi planlagt for. Derfor lurer vi litt på hvorfor ungdomstrinnet i Alsvåg ikke er flyttet over til Myre, sa Indregard.

Ungdomstrinnet i Alsvåg er foreslått videreført av rådmannen. I saksutredningen fra fjorårets runde med skolestrukturdebatt, ble det sagt at overføring fra ungdomstrinnet i Alsvåg til Myre ikke ville føre til innsparing da bygget fortsatt må driftes videre på grunn av barneskolen, og man får ekstra kostnader til skyss.