Stiftelsen Handelsstedet Tinden, som har som formål å bevare det kulturhistoriske og fredede anlegget i Øksnes Vestbygd,skapte overskifter i lokalmediene i juni 2017. Dette etter at det ble kjent at stiftelsen har vedtatt å endre sine vedtekter, som blant annet innebærer at familien Halmøys rettigheter i Tinden strykes.

Oppretterne av stiftelsen er familien Halmøy, Øksnes kommune, Vesterålskraft Nett og Fortidsminneforeninga i Vesterålen.

I de gamle vedtektene hadde familien Halmøy rett til å utpeke ett styremedlem og varamedlem til styret. Dette var en rett tidsbegrenset til levetiden til barn av Skjalg Halmøy. Det siste av barna døde i august 2016, og stiftelsen har derfor vært nødt å gjøre endringer – og har i de nye vedtektene valgt å ikke vedtektsfeste at familien skal være med videre. Dette til tross for at barnebarn av Skjalg har et ønske om å være med videre i forvaltningen av det gamle handelsstedet.

Godkjenner endringer

Vedtektsendringer i stiftelser må godkjennes av Stiftelsestilsynet. De har nå gjort en vurdering av de vedtektsendringer som omhandler Halmøy-familiens rett til å utpeke styremedlem, endring i bestemmelsene som gir familien bruksrett til hovedhuset og økning i antall styremedlemmer fra fire til fem.

Tilsynet har vedtatt å godkjenne alle vedtektsendringene.

Når omdanning av vedtekter gjelder stiftelsens formål eller andre bestemmelser som det må antas ble lagt vesentlig vekt på ved opprettelsen av stiftelsen, må endringer være i tråd med stiftelseslovens § 46, som krever at det ligger kvalifiserte grunner bak endringen. Tilsynet mener disse vedtektsendringene er av en slik art, men konkluderer at grunnene er kvalifiserte.

– Halmøy kan fortsatt være med

Stifter Øksnes kommune sa i sin uttalelse til vedtektsendringene at det kan være gode grunner til at etterkommere etter Skjalg Halmøy fortsatt bør ha en plass i styret. Om å ta bort bestemmelsen som gir barn etter Skjag Halmøy rett til å utpeke styremedlem, sier tilsynet følgende:

– Stiftelsestilsynet finner i vurderingen å legge vekt på at retten som valgorgan er tidsbegrenset, og at vedtektsbestemmelsen ikke lenger har aktualitet. Stiftelsestilsynet ser at relevante moment kan trekke i retning av at familien Halmøy fremdeles bør ha en rolle i stiftelsen. Samtidig har ikke oppretter nedfelt en slik utvidet rettighet ved formulering av akteulle vedtektsbestemmelser, skriver tilsynet.

– Bestemmelsen som søkes tatt bort fastsatte ikke at styremedlem skulle være en person fra selve familien, men en rett til å velge inn et styremedlem i stiftelsens styre. Videre er det slik at dagens vedtektsbestemmelser gir de andre tre valgorganene, Øksnes kommune, Vesterålskraft AS og Fortidsminneforeningen, alle en rett til å utpeke «ett styremedlem med varamann». Det ligger her ingen begrensninger i forhold til om slikt medlem kan utpekes fra familien Halmøy, om valgorganene mener et slikt styremedlem er viktig for kompetansen i stiftelsens styre. Familien Halmøy beholder ellers sin tilknytning til handelsstedet gjennom avtalte bruksrett, og har frie muligheter til videre samarbeid om handelsstedet med stiftelsens styre, hvis ansvar er å sikre og ivareta stiftelsens formål, skriver tilsynet.

Ivaretatt i egen avtale

Styret i stiftelsen vil også ta bort en bestemmelse som sier at barn etter Skjalg Halmøy har enerett til å disponere andre etasje i hovedhuset som feriebolig for seg og sin familie for sin levetid. Denne retten er også nedfelt i en egen privatrettslig avtale. Tilsynet mener på grunn av denne avtalen at det er "åpenbart unyttig" å vedtektsfeste denne retten, og mener det vil være overflødig.

Stiftelsestilsynet har heller ingen innvendinger mot at stiftelsen ønsker å utvide styret med flere medlemmer.

– Dette vedtaket godkjenner bare de vedtektsendringene som er angitt ovenfor, og innebærer ikke godkjenning av øvrige vedtektsbestemmelser. Det er styrets ansvar å påse at stiftelsens vedtekter til enhver tid ikke er i strid med stiftelsesloven, avslutter styret.