Meningene og spørsmålene er mange når skolestruktur igjen skal opp til politisk behandling i Øksnes. KrFs Tore Christiansen har i den anledning opprettet en egen gruppe på Facebook, hvor alle som vil inviteres til å debattere eller stille spørsmål. Her har både politikere, rektorer, foreldre og andre engasjerte bidratt med saksopplysninger og synspunkter.

Christiansen bruker Facebook aktivt som politiker, og opplevde at skoledebatten ble tatt i kommentarfelt som ikke alle fikk tilgang til. Derfor opprettet han en offentlig gruppe.

– Etter sist runde med skoledebatt ble jeg sittende en hel kveld i etterkant av kommunestyremøtet for å gi folk en forklaring på de vanskelige valgene vi tok. I beste fall klarte jeg å skape en viss forståelse, men det bidrar ikke til at du får alt på bordet i forkant. Uavhengig hva jeg lander på i saken, så tenker jeg at dette kan være viktig for å få en best mulig konklusjon, og for at folk skal føle at prosessen er så bra som mulig når vi må gjøre det så raskt som vi må nå, sier Christiansen.

Fortsatt i tvil

Han har oppfordret folk til å være engasjert, men saklig, og har så langt opplevd debatten som konstruktiv.

– Er Facebook et verktøy flere politikere bør ta i bruk for å nå ut til folk?

– Vi politikere er veldig ulike, og har forskjellige måter å holde kontakt med velgere på. Mange av mine kolleger opplever å få direkte tilbakemeldinger fra velgere, mens for min del fungerer Facebook som en kurant arena for å diskutere med flere, sier Christiansen.

– Har debattene som ruller nå noe å si for utfallet i saken, eller har representantene allerede bestemt seg?

– Jeg tror det har noe å si. Mange har nok bestemt seg, men også mange er i tvil – både om nedlegging av Strengelvåg skole og om å bruke Sommarøy skole eller brakker i påvente av utvidet kapasitet på Myre. Jeg tror det kan bli spørsmål rundt ungdomstrinnet i Alsvåg, og hvis det blir flertall for nedleggelse kan det også bli et spørsmål om når det i så fall skal gjøres. Å legge ned både ungdomstrinnet og Sommarøy skole samtidig kan også bli en utfordring på grunn av plassmangel på Myre. Derfor er jeg langt fra sikker på hvilken konklusjon kommunestyret lander på, men også hvor jeg ender opp selv, sier han.

KrF skal partibehandle saken førstkommende mandag, dagen før formannskapet skal ta stilling til saken.

Kan ikke skjermes

Kommunestyret har fått kjeft for å ha gått bort fra lovnaden om å vente på oppvekstmeldingen før saken ble tatt opp på nytt. Christiansen sier det blir feil å skjerme skolesektoren når det nå skal jobbes for å få et krevende 2018-budsjett i havn.

Da effekten av eventuelle skolevedtak ikke vil komme før etter 1. august neste år, erkjenner han imidlertid at det ikke er de store summene å hente i 2018.

– Jeg er mer bekymret for om økonomien tillater oss å ha nok voksne og nok lærere til ungene våre, enn hvor mange steder vi har undervisning på i Øksnes. Vi har ikke så store avstander i Øksnes at endring i skolestruktur ikke blir overkommelig, eller blir et problem for ungene våre, sier han.