Nok en gjev filmpris til Edvard

Under Bergen Internasjonale Filmfestival stakk øksnesværing Edvard Karijord og makker Bendik Mondal av med nok en gjev filmpris for sin dokumentar «I Det Fri».

Øksnesværing Edvard Karijord (til høyre) og makker Bendik Mondal har vunnet nok en gjev filmpris.  Foto: Andrea Rocha Photography

Øksnes

Øksnesværing Edvard Karijord (23) har sammen med moldenser Bendik Modal høstet flere gjeve filmpriser det siste året for sin tjue minutter lange dokumentarfilm «I Det Fri», blant annet Terje Vigen-prisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni.


– Det tok flere måneder før jeg ble glad igjen

I 2013 opplevde Edvard Karijord at onkelen hans forsvant sporløst i Romsdalen. Sammen med Bendik Modal lagde øksnesværingen film om forsvinningen. Den har nå høstet en rekke filmpriser.

 

Filmen handler om Karijords onkel, som forsvant sporløst i Romsdalen i 2013, om livet til onkelen før han forsvant, og hvordan forsvinningen har vært for familien som har sittet igjen uten svar.

Nå har filmen igjen gjort seg bemerket. Den siste uka har det som i omfang er landets største filmfestival, Bergen Internasjonale Filmfestival, blitt arrangert. «I Det Fri» var med i konkurransen om beste norske kortdokumentar, og gikk seirende ut.

Juryen kaller filmen selvsikker, og beundringsverdig respektfull i sin tilnærming til et vanskelig tema. De skryter av estetikken,  og de mener filmen tar opp en viktig tematikk i psykisk sykdom, sorg og tap, det uten å være påtrengende, men på en empatisk og engasjerende måte.


Vesterålinger stakk av med filmpriser i Grimstad

Av ni priser som ble delt ut under Kortfilmfestival i Grimstad, gikk to av dem til vesterålinger. – Det var veldig overraskende og veldig stort, sier øksnesværing Edvard Karijord.

 

I juryen satt filmkritikerne Einar Aavig og Aleksander Huser, i tillegg til innkjøpssjef i VG+, Hans Andreas Fay. Filmskaperne fikk 10.000 kroner gitt av VG+.

Her er juryens begrunnelse: «An impressively confident film, which is admirably respectful in its approach to a difficult and highly emotional subject matter. With tasteful and coherent aesthetics, it gives room for both mood and thought, yet it is precise and well crafted in its storytelling. A film that addresses important issues such as mental illness, sorrow and loss, in a non-invasive, empathic and engaging way.»