Fiskefôrprodusenten Biomar, som har sitt hovedkontor i Norge på Myre, åpnet onsdag ny produksjonslinje ved fabrikken på Karmøy. Linja er verdens største i sitt slag, og har en kapasitet på 32 tonn i timen, noe som tilsvarer 64 millioner pellets. Dette er den tredje produksjonslinja ved Karmøy-fabrikken, på Myre har de to.

– Hva betyr den nye satsningen for konsernet?

– Den nye linja betyr to ting – at vi har fått nødvendig kapasitet til å betjene markedet vårt, og det betyr at vi har fått en opprustning av hele bedriften på Karmøy, som gjør at vi nå har noe det beste som finnes i verden, sier Biomars visedirektør Jan Sverre Røsstad til VOL.

Investeringen har kostet konsernet 450 millioner kroner, og gir en kapasitetsøkning på 70 prosent. Den nye linja produserer nok fôr til 426 millioner middagsporsjoner med laks, hvert eneste år, melder selskapet i en pressemelding.

Allerede før linja var åpnet, var nesten hele den nye kapasiteten utsolgt. Nylinja bidrar til 15 nye arbeidsplasser på Karmøy. Totalt har Biomar nå 210 ansatte i Norge.

Biomars visedirektør Jan Sverre Røsstad. Foto: Biomar

Myre-planer

Fabrikksjef på Myre, Arne Otto Olsen, sa til VOL i vinter at de ønsker å utvikle fabrikken i Øksnes, men at mangel på arealer har lagt begrensninger på det. Med utfylling i Kartnesbukta har Biomar sikret seg 30 nye mål, og de fikk i vinter bygget ny lagerhall.

– Har dere planer om ny produksjonslinje på Myre?

– Vi har planer på Myre i den forstand at vi stadig utbedrer bedriften og gjør investeringer for å bli mer effektive. Når det gjelder de store kapasitetsøkningene, som vi nå har hatt på Karmøy, så foreligger det ingen beslutninger om det for Myre, sier Røsstad.

– Men vi vurderer vår utvikling løpende, og Biomar på Myre har en sentral plass for oss, legger han til.

Om kjøp av de nye arealene i Kartnesbukta sier han følgende:

– Vi jobber med en lang tidshorisont, og har stor tro på at vi er i en bransje som kommer til å vokse. Skal man ha gode produksjonsenheter må vi til enhver tid se til at vi har mulighet til å oppruste dem, og areal har vært viktig for å kunne ha økt volum med videre i betraktningen. Men plass er også viktig for å kunne få en mer effektiv drift, sier han.

Tror på vekst

Røsstad er optimist på oppdrettsbransjens vegne, og har tro på vekst i årene som kommer.

– Vi har hatt noen år med vekst i lakseprisene, men ikke i volumet i oppdrettsnæringa. Det har gått i rykk og napp og fjoråret var volummessig ganske flatt. Jeg tror imidlertid vi nå ser konturene av vekst, sier Røsstad og utdyper:

– Det kommer snart en spennende uttalelse fra departementet som vil si noe om hvor mye man kan vokse på de konsesjonene man har. Jeg tror også vi vil se vekst som følge av utviklingskonsesjoner. Dette i kombinasjon med bedre kontroll over lus og det biologiske, tror jeg vil gjøre at bransjen får oppleve en moderat vekst framover, slik det ser ut nå med 4-5 prosent, sier Røsstad til VOL.