VOL skrev i forrige uke at Sommarøy produksjonslag har søkt om å få bygge ny kai ved anlegget sitt i Myre havn. Det er ikke de eneste planene som jobbes med. Anlegget skal nå rustes for fremtida.

– Vi skal gjøre ei oppgradering som er av nødvendighet. Vi er nødt til å renovere bygningsmasse for å oppfylle de krav som er i dag til produksjonsanlegg og boforhold. Alternativet er å stenge, sier Knut Roald Holmøy til VOL.

Sommarøy produksjonslag, som Holmøy Maritine AS eier 69 prosent av aksjene av, er er ett av fire fiskemottak i havna på Myre. I tillegg er også Primex sin nye filetfabrikk under bygging rett over vågen.

I planene på Sommarøy ligger forlengelse av kai og nye bygg. De gamle trebyggene som i dag står nede på kaia ryker.

– Bygningsmassen, som har både overnatting, lager og egnerbuer, har gått ut av dato for lenge siden. Vi er tilhengere av å se på muligheter for å fornye oss, og sette opp noe nytt. Da vil vi også se på plassering av byggene, hva som bør være i kaiområdet og ikke, sier Holmøy til VOL.

Egnesentral

Av det som blir investert i er trolig en egnesentral.

– Når vi først ser på denne bygningsmassen vil det være helt rett at vi ser på nye fasiliteter til fiskerne, også med en egnesentral. Dette er fortsatt noe vi jobber med, og vi kan ikke gjøre alt på en gang. Vi har hatt interne møter, men også med brukerne og kundene våre, så prosessen er i gang. Hva som kommer først og sist vet jeg ikke, men at vi må foreta oss noe er helt sikkert. Anlegget begynner å bli gammelt, sier Holmøy.

Hvor mye de skal investere i dette, vil ikke Holmøy ut med.

– Vi investerte en del i utstyr i fjor, og skal bruke rundt 10 millioner kroner på produksjonsutstyr som greidere og sløyemaskiner før neste sesong. Nå skal vi bruke høsten og vinteren på å bestemme oss for hva vi skal gjøre og i hvilken rekkefølge. Etter vintersesongen regner jeg med at vi går i gang med kaibygging og videre arbeid, sier Holmøy.

Lønnsomhet

Landsida har slitt med lønnsomhet i hvitfiskproduksjonen, Sommarøy produksjonslag inkludert. Fiskemottaket hadde i fjor en omsetning på nærmere 85 millioner kroner, men et driftsresultat på én million kroner i minus. Dette blant annet på grunn av investeringer og utbedringer, som også gikk på bekostning av produksjonen, samt lite fisk i januar og februar i fjor.

Jørn-Åge Stikholmen i Lerøy Norway Seafoods sa til VOL i august at han tror vi de neste 10 årene vil se store endringer i fiskeindustrien i Lofoten og Vesterålen, hvor kun et fåtall aktører vil klare å klamre seg fast.

Holmøy tror også vi fremover vil se en strukturering på landsida.

– Industrien har en vei å gå. Flåteleddet har vært gjennom en tøff struktureringsprosess i kyst og hav. Det har ikke bare vært lett, men en kostbar vei å gå. Jeg tror nok at industrien på land må se i samme retning, at man strukturerer, slår seg sammen og tilpasser seg nåtiden, sier Holmøy.

Om konkurransesituasjonen i havna på Myre, sier han følgende:

– Det er kamp om råstoffet, det vil det alltid være. Men det er også riktig. Havna på Myre har utviklet seg på en sunn måte, noe som har bidratt til å gjøre det til en interessant havn, sier Holmøy.

Torskehotell

Produksjonslaget har også sendt inn søknad til Kystverket om å få sette ut torskehotell for mellomlagring av fisk ved Smines fra 1. januar neste år. På spørsmål fra VOL om det svarer Holmøy følgende:

– Vi ser på tilgjengelige lokaliteter og areal. Vi har båter som forespør lagringsplass, så dette er for å kunne ha noe å tilby i framtida om det blir aktuelt, sier han.

Oppdrett er de i så fall ikke ukjent med. Holmøy-familien er en vesentlig oppdrettsaktør i Vesterålen gjennom Eidsfjord Sjøfarm. Geir Johnsen, som tok over som daglig leder ved Sommarøy produksjonslag i fjor, kom fra Sjøfisk AS på Bjarkøy, som har vært blant de fremste innen levendelagring av torsk.

Holmøy antyder at de er avventende med tanke på evaluering av kvotebonus og rammebetingelser som myndighetene nå skal i gang med.

– Det å drive oppdrett, å holde levende individer i merd, er kostbart. Om dette blir ei fremtid, må det være en merpris på produktet som både gagner fisker, hotelleier og kjøper, hvis ikke er det ikke av interesse. Ingen kan leve av å ikke tjene penger, sier Holmøy.