Myre-bedrift får en halv million til innovasjon

– Dette har vi drømt om i mange år

Øksnes Entreprenører har fått tilslag på en søknad på en halv million i innovasjonsmidler til å utvikle morgendagens brakkerigg.

Stine Frivåg er forretningsutvikler i Øksnes Entreprenør.  Foto: Silje Helene Nilsen

Øksnes

Bedriften Øksnes Entreprenører i Myre får en halv million gjennom DIP-programmet, et innovasjonsprogram som driftes av Nærings- og fiskeridepartementet. DIP står for Designdrevet Innovasjonsprogram.

Nyvinnende brakker

Totalt får 15 bedrifter penger fra en pott på 7,5 millioner kroner.

Myre-bedriften Øksnes Entreprenører er altså en av dem. De får penger for sitt prosjekt med sitt «ØE Resort».


Kåret unge entreprenører

Nervene var spent da unge entreprenørspirer fra Vågan og Vesterålen konkurrerte om å levere beste sjømat-idè denne uka.


– Vi er glade for at vi mottaer mye penger til prosjektet vårt, men mest stolt over at prosjektet er veid og funnet tungt nok i selskap med meget spennende og innovative aktører, sier forretningsutvikler Stine Frivåg i Øksnes Entreprenører.

Prosjektet handler om å gjøre forholdene bedre for arbeidere som bor i brakker mens arbeidet deres pågår.

– Vi vil løfte brakkeriggkonseptet. Vi vil at de skal ha det hjemmekoselig, eller hotellkoselig, en helt annen standard enn i dag. Det er også mange andre bruktområder for dette. Vi vil se på nye løsninger for hvordan man kan bygge dem, sette dem sammen, og frakte dem, sier Frivåg.

Trivselsbrakker

I dag mistrives mange arbeidere innen bygg og anlegg i brakkerigger, boforholdene er dårlige og dette fører til et dårligere arbeidsmiljø, er entreprenørfimaets utgangspunkt.

Dermed vil de utvikle et nytt brakkeonsept med fokus på kvalitet, trivsel, mobilitet og vedlikehold - samtidig som miljø og pris også legges vekt på.

– Vi skal prøve å holde oss til ikke så fryktelig mye dyrere enn brakkene er i dag. Har en treelementfabrikk inne på Myre, som vi kan bruke, der vi kan prøve å bygge opp modulene, beskyttet fra vær og vind, sier Frivåg.


Hun er ny daglig leder

Stine Frivåg har tatt over som daglig leder for Byggtorget på Myre.

 

Hun sier tilbakemeldingene hittil har vært positive.

– Tanken har vært lufta i bransjen tidligere, og alltid fått god respons. Når vi nå begynner å konkretisere, er folk positive. Vi har hatt en markedsundersøkelse hos både bedrifter, arbeidere og hytteeiere om behovet. Undersøkelsen er interessant, da kan du se på hva folk er opptatt av. Sånn som å ha et eget toalett, eller nok varmtvann.

Bedriften har ønsket å få til dette i flere år.

– Dette er noe vi har snakka om og drømt og i mange år, det er først nå vi begynner å konkretisere.

Samarbeid med Snøhætta

DIP-midlene får de for et samarbeidsprosjekt med det prestisjetunge arkitektfirmaet Snøhetta.

– Man må jobbe med et designselskap for å få de pengene. Vi skal jobbe med Snøhetta. De er ekstremt dyktige og grundige. Det er utrolig spennende å være med på.

Snøhetta er et internasjonalt anerkjent firma, og har for eksempel designet operabygget i Oslo og minnesmerket for terroren i New York 11. september 2001, på såkalte Ground Zero, der tvillingtårnene sto.

Morten Ludviksen fra Snøhætta (ved tavla) presenterer ideer. Ingebjørg Skaar og Joshua Teas fra Snøhætta hører på. Nærmest kameraet sitter Barry Olsen fra Øksnes Entreprenører.  Foto: Stine Frivåg

 

Men selv om de har fått pengene gjennom en designordning, blir det langt fra bare fokus på designet, ifølge Frivåg. Målet er å gjøre det så praktisk som mulig.

– Tanken er at det skal være ulike moduler, som kan settes sammen. Vi ser for oss at det skal være en bred portefølje, som du kan bestille fra. Jeg vil ha den og den modulen, med treningsrom, garderobe, kontor. Da kan bedrifter plukke ut fra behov.

Frivåg håper likevel at samarbeidet med Snøhetta kan gjøre modulene så attraktive at det er store gjenbruksmuligheter - for eksempel som hotell.

To nordlandsbedrifter

ØE er ikke den eneste nordlansbedriften som får penger. Rognan-selskapet Hepro vil lage et nytt varslingssystem for eldre og pleietrengende.

Her er alle bedriftene som får tilskudd:

* Alfred Surgery – Kvalitets- og sikkerhetssystem i kirurgi

* Eelume – Slangerobotikk i havbruk

* First Rent A Car Norway – Kombinert mobilitet

* Flir UAS – PSS

* Hepro – Varslingshjelpemiddel

* Hy5 – Protesehanske til protese med adaptive grep

* Møreforskning Molde – Markedstilpassede forskningstjenester

* Orkla Health – Fra pulver og piller til tjenester med løfte om sunt liv

* Pelagia – Makrell på menyen

* Serigstad Agri – Fra mekanikk til tjeneste

* Skannex – Last Mile Diagnostics

* Snøhetta - PLAST

* TechnipFMC – Mixed Reality-grensesnitt i olje- og gassektor

* Tomra Systems – Håndtering og lagring av returemballasje i fremtidens metropoler

* Øksnes Entreprenør – ØE Resort