Øksnesværing Edvard Karijord (23) har sammen med moldenser Bendik Modal høstet flere gjeve filmpriser det siste året for sin tjue minutter lange dokumentarfilm «I Det Fri», blant annet Terje Vigen-prisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni. Filmen er Edvards avgangsfilm fra filmskolen i Westerdals i Oslo. Den har deltatt på et titalls festivaler rundt i verden, og har vunnet priser både i Norge og USA.

Filmen handler om Karijords onkel, som forsvant sporløst i Romsdalen i 2013, om livet til onkelen før han forsvant, og hvordan forsvinningen har vært for familien som har sittet igjen uten svar.

Skjermbilde fra filmen med tillatelse fra filmskaperne.

Neste uke får vesterålspublikummet muligheten til å se filmen.

– Laterna Magica har jo hatt som tradisjon å invitere filmskapere  fra Vesterålen som jobber med film, og så er tilfelle nå også. Jeg har hatt lyst å vise filmen her hjemme lenge og nå får jeg endelig sjansen, sier Karijord.

Filmen settes opp i Lanterna i Kulturfabrikken på Sortland torsdag i neste uke. Her vil Karijord også fortelle om arbeidet med filmen.

– Ikke hvor som helst

Karijord forteller at det er spesielt å vise filmen på hjemmebane.

– Det er spesielt på mange måter. Filmen handler jo om en tragedie i min egen familie og en god del vesterålinger kjenner jo til innholdet på en helt annen måte enn det publikummet om har sett filmen rundt om i Norge og i verden.

Karijord sier han har et spesielt forhold til Laterna Magica.

– Jeg har jo vært med på Laterna Magica flere ganger tidligere, så det er helt klart veldig spesielt å få lov å komme hjem å vise den her. Dette er en film som har blitt vist på store festivaler rundt om i Norge og verden og som har vunnet priser, så de er klart ikke en film jeg viser hvor som helst. Laterna Magica er helt klart en verdig arena å vise den på.

Edvard Karijord gleder seg til å vise filmen her hjemme.

– Fantastisk

Karijord har siden filmen ble sluppet levd i ei boble med masse skryt om filmen. Det har gitt inspirasjon.

– Det har vært en fantastisk opplevelse. Vi har slitt gjennom filmproduksjonen og sittet inne i et rom et halvt år og jobbet med små detaljer. Først for å få filmet så godt som mulig for å gi oss best mulig verktøy og så i prosessen med å rediger og forvalte det man har på best mulig måte. Til slutt blir man litt blind på det man har. Å få de tilbakemeldingene vi har fått på filmen er rett og slett helt fantastisk. Vi drømte om å vise den rundt om i verden, men virkeligheten har overgått våre fantasier.

Suksessen har imidlertid en bismak.

– Det er en sår historie fra min egen familie som tas opp. Det er rart med positiv oppmerksomhet når det ligger ei så tragisk historie i bunn. Samtidig tenker jeg at dette har vist meg at det er viktig å fortelle de tragiske historiene også. De er en del av livet. Jeg tror det også er derfor den har gått rett hjem hos flere, nettopp fordi den tar tak i følelser som ikke er så vanlig å se på film.

Onkelen til Edvard som forsvant.

– Lært mye

Karijord sier han har lært enormt mye av filmprosessen.

– Det er vanskelig å sette fingeren på én ting. Så utenom det filmtekniske, så har jeg lært hvor skjørt menneskelivet er. Jeg har forstått hvor takknemlig en skal være når alt går bra, for det snur fort, sier han før han går inn på det han har lært rent filmfaglig.

– Jeg vil si jeg har lært hvor tungt, lærerikt og spennende det er å fortelle om denne type menneskeskjebner. Ikke minst hvordan du tilnærmer deg slike såre tema. Jeg har lært at du som filmskaper har et stort ansvar når du skal formidle en historie som dette. Etikk og troverdighet samt etiske retningslinjer er noe jeg i større grad forstår nå etter denne prosessen. Det å lage film om slike tema er en enorm belastning og et ansvar, men også en stor styrke.

Ambisjoner videre

Nå jobber Karijord som filmregissør og produsent i et markedsføringsbyrå i Oslo. Det er en jobb han trives i.

– Det gir meg mye og det er en jobb jeg trives i. Det er et privilegium å få lov å jobbe med film.

Men han har ambisjoner om å gi ut flere filmer i årene som kommer, helt på egenhånd.

– Jeg håper «I Det Fri» og den oppmerksomheten den har fått vil gjøre at jeg kan få støtte fra institutter til å lage flere filmer. Nå er jeg fornøyd med å jobbe med markedsføring, så får vi se når den neste flotte historien dukker opp.