VOL har tidligere fortalt om planene til Sommarøy Produksjonslag, som skal ruste seg for fremtida og for en tøff kamp om råstoffet i Myre havn. Til vinteren vil det være fem hvitfiskaktører i drift i havna. Onsdag hadde ledelsen og eierne ved mottaket innkalt fiskerne til informasjonsmøte om planene.

Anlegget er utdatert, sa Ola Helge Holmøy – som representerte majoritetseier Holmøy Maritime. For å bli mer konkurransedyktig tar de nå grep.

– Vi vil vise at vi er en langsiktig og konkurransedyktig aktør i Myre havn. Vi ønsker å bli mer attraktiv for de båtene som allerede leverer hos oss, men også rekruttere flere. Vi er nødt til å øke råstoffgrunnlaget om vi skal tjene penger, noe som er grunnpilaren i det vi skal gjøre, sa daglig leder Geir Johnsen.

Bryggeformann Lasse Johannessen og daglig leder Geir Johnsen ser frem til å få oppgradert anlegget. Foto: Silje Helene Nilsen

Endringer i fabrikken

I planene ligger både egnesentral, velferdsstasjon, hybelhus og ny kai. Den gamleste egnerbua nede på kaia skal rives, trolig også den som står ved veien. Selskapet har tomt mellom den gamle Harding-brygga og lagerbygget til Kristoffersen Fiskebåt AS ved småbåthavna, og en egnesentral og velferdsstasjon vil trolig komme her. Oppstart av arbeidet vil bli etter vintersesongen, men daglig leder Geir Johnsen informerte om at de allerede nå går i gang med omfattende forbedringer av fabrikken.

– Vi gjør grep for å bli mer effektive både i håndtering av små og større båter. Vi får en ekstra bulk, fire nye hodekappere og ny greider. Også for kvalitetens skyld ønsker vi at fisken skal gå raskest mulig gjennom produksjonen. Når vi er ferdig blir vi et veldig effektivt motaksanlegg, både i inn- og utgang, sa Johnsen og viste tegninger av hvordan det skal bli.

– Jeg forstår meg ikke på disse tegningene, men det viktige her er at det skal gå unna. Båtene skal få slippe å ligge og vente, la Holmøy til.

- Nå skal det gå unna, sa representant for majoritetseierne i Holmøy-konsernet Ola Helge Holmøy. Foto: Silje Helene Nilsen

Flytter ut saltfiskproduksjon

De flytter også saltfiskproduksjonen ut av anlegget, noe som vil frigjøre mye plass. Til neste år skal de ha leieproduksjon hos Myre Saltfish Group.

– Det gjør vi inntil videre, etter hvert vil vi se på andre alternativer for å kunne produsere den selv, sa Johnsen.

Holmøy sier de hadde håpt å få ny kai, samt forlenge flytebrygga de har i småbåthavna med 20 meter, før sesongen, men at de på grunn av byråkrati har måttet utsette det.

– Men jo flere flytebrygger vi legger ut, jo mindre blir havna. Det er den store utfordringa, sa Holmøy.

Ledelsen poengterte også at de i prosessen ønsker innspill fra fiskerne. Her kom det flere spørsmål om hvordan de ser for seg en egnesental, noe de er åpen for å diskutere fremover.

– Dere snakker om kvalitet, noe dere får med snørefanget fisk. Dere kan håndplukke kremen av linebåter i havna om dere bare legger til rette for det, påpekte fisker Holger Nilsen.