Da rådmannen for et par uker siden la frem sitt forslag til budsjett og økonomiplan for formannskapet, var det med neste års budsjett i balanse, men underskudd for de tre resterende årene i økonomiplanperioden.

Hvis kommunen ikke klarer å få økonomiplanen i null, bærer det rett tilbake på ROBEK-lista for Øksnes.

Formannskapet vedtok å sende dokumentene ut til høring. Innspillene som har kommet er nå gjennomgått, og rådmannen leverte tirsdag sitt endelige forslag til budsjett og økonomiplan, denne gangen i balanse. For å få til det har rådmannen foreslått innføring av eiendomsskatt på verk, bruk og næringseiendommer fra 2018.

Det til tross for at det bare er noen måneder siden flertallet i kommunestyret stemte nei til innføring av eiendomsskatt.

– En slik inntekt vil begrense mange av de kuttforslagene som var foreslått ved første gangs behandling av planen, og vil være i tråd med det høringsinstansene og administrasjonen anbefaler som prioritering, skriver rådmannen i sakspapirene til neste ukes formannskapsmøte i Øksnes.

Rammer barn

En rekke reaksjoner og innspill har kommet inn til kommunen de siste par ukene. Elevrådene ved Alsvåg og Myre skoler har reagert på forslagene om å holde basseng og ungdomsklubb stengt hele 2018. Det har også klubbene ved de samme skolene. De mener alle at det er svært uheldig at mange av kuttforslagene rammer kommunens barn og unge.

– Man må ha vann i bassenget for å lære å svømme og bli trygg i vannet og håndtere farlige situasjoner når man bor i Norges største fiskerikommune. Spesielt er det viktig å ha svømming for barnehager, barnetrinn, nye landsmenn, personer med helseplager og funksjonshemming og folk som er under opptrening, skriver elevrådsleder Helena Olsen ved Myre skole i en uttalelse.

Øksnes Vekst og Rådet for funksjonshemmede har også reagert sterkt på forslaget om kutt i VTA- og dagsenterplasser.

Hovedutvalget for skole og kultur har bedt om at det innføres eiendomsskatt for å få økonomiplanen i balanse.

Fra 2 til 4 promille

Det siste er som kjent rådmannen helt enig i. I sitt nye forslag til budsjett og økonomiplan legges det opp til innføring av eiendomsskatt for næringslivet fra 2018, med skatt på verk, bruk og næringseiendommer. Med dette grepet mener rådmannen at kommunen kan sitte igjen med et overskudd på én million kroner til neste år. Dette vil administrasjonen bruke på å trekke sine forslag om å kutte 17 dagsenterplasser fra 2018 og 15 VTA-plasser fra 2019. De vil delvis trekke forslaget om ett års stenging av ungdomsklubb og basseng, samt innsparing ved å slå av gatelys på nattestid.

Det er foreslått en skattesats på 2 promille i 2018, som økes til 3 i 2019 og 4 promille i 2020.

Noen av endringene i rådmannens forslag:

  • Det innføres eiendomsskatt for verk, bruk og næringseiendommer fra 2018.

  • Rådmannen foreslo først innsparing ved å ikke ansette leder for ungdomsklubben Skarven i 2018, og dermed holde dørene stengt ut året. I sitt nye forslag legges det opp til redusert drift med innleid personale neste år, for å spare 250.000 kroner i stedet for 500.000 kroner, med utlysning av klubblederstilling i 2019.

  • Rådmannen foreslo i utgangspunktet å holde bassenget på Myre stengt i hele 2018, det blir etter høringsrunden foreslått delvis stengt. Det skal legges til rette for at elever i grunnskolen får nødvendig svømmeopplæring.

  • Forslag om kutt i 15 plasser for varig tilrettelagt arbeid (VTA) trekkes. Det gjør også kuttforslaget som innebar reduksjon i 17 dagsenterplasser. Rådmannen vil likevel utrede behov og kostnader ved drift av et dagsentertilbud til personer med nedsatt funksjonsevne for å gi tilbud til de med størst behov.

Budsjett og økonomiplan skal behandles av formannskapet førstkommende tirsdag, før det igjen skal ut på høring og endelig behandles i kommunestyret 12. desember.

Dokumentene i saken kan du lese her.