Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på vesterålsbesøk torsdag, og tok frokosten sammen med Martin Rasmussen i Primex Myre, torskehotell-gründer André Reinholdtsen og produksjonsdirektør ved Myre fiskemottak Børge Holm.

Rasmussen, som er sjef for Primex sin nyinvestering i Myre havn, fortalte om filetfabrikken som nå har reist seg på tomta etter Myre fiskeindustri. Det legges opp til testproduksjon i februar/mars, og den offisielle åpningen vil bli foretatt etter den tid. Torsdagens møte i Myre fiskemottaks lokaler ble avsluttet med at Sandberg ble spurt om å foreta åpningen.

– Det kan jo være hyggelig om du får være med å åpne noe også, du som stadig blir beskyldt for å legge ned Nord-Norge, sa Myre-aktørene og lo.

Sandberg ble invitert til å åpne Primex' nye fabrikk i Myre havn neste vår. - Det setter jeg pris på, svarte ministeren. Foto: Silje Helene Nilsen

Kylling-teknologi

Det er som kjent franske Primex International, innkjøpsselskapet til den franske matgiganten Picard, som står bak fabrikken.

– Det som er helt unikt med prosjektet, er at det er markedet som etablerer seg. Det er franske eiere som investerer i Nord-Norge fordi det vil gi en bedre kvalitet på deres produkter, og fordi det gir en bedre historie å selge ute i markedet. At vi legger produksjonen i matfatet skal være vårt fortrinn, sa Rasmussen.

– Når det er markedet som står for fabrikken blir det også større krav til kompetanse og teknologi, og det tas en stor risiko, la han til.

Sandberg lurte på om Myre-fabrikken tar i bruk teknologi fra laksenæringa.

– Det meste er kylling-teknologi. Forbrukerne vil ha et fastvekt-produkt. Torsken kommer i ulik lengde og bredde, men vi skal lage små forbrukerklare produkter. For å lage det bruker vi teknologi fra kyllingindustrien, fortalte Rasmussen.

Sandberg tok frokosten på Myre fiskemottak torsdag. Her sammen med egne rådgivere, partifeller og aktører i Myre havn. Foto: Silje Helene Nilsen

Kvotebonus

Det landes hvert år 35.000 tonn fisk i havna på Myre. 20.000 av disse står, ifølge Holm, Myre fiskemottak for. Mye av fisken sender de i dag til Polen og Litauen, hvor den videreforedles og sendes ut i markedet. Det blir det nå slutt på. Fiskemottaket skal i vinter være hovedleverandør for Primex, og skal i stedet sende råstoffet over vågen.

Rasmussen bedyrer at de ikke ønsker å være en konkurrent for de andre landanleggene, men kjøpe råstoff fra dem.

– Det er et utrolig stort potensial i havna for bedre utnyttelse av råstoffet. Nå flytter vi råvarene tilbake til Norge i verdens mest moderne filetfabrikk, sa han.

Med utgangspunkt i årets leveranser ville fabrikken kunne holdt maskineriet i gang med god tilgang på fisk ut august. Utfordringen er resten av året. Sandberg fikk ros for å videreføre kvotebonuser som skal bidra til mer leveranser utenfor hovedsesongen. Holm sa at ferskfiskordningen, hvor fartøy som leverer fersk torsk utenom vintersesongen får fiske mer enn de har kvote til, har hatt stor betydning for Myre fiskemottak i år.

– I sommer har vi hatt 30 personer i jobb, en periode hvor aktiviteten vanligvis er laber, sa Holm.

Tro på levendefangst

André Reinholdtsen fortalte også om sine prosjekter og tanker om utvikling av levendefanget torsk, som VOL har omtalt flere ganger før.

Reinholdtsen mener en del av kvotebonusen for levendefangst, som Sandberg nå viderefører, bør forbeholdes aktører som han selv, som satser på innovasjon og utvikling av næringa.

– Skal vi komme oss fremover nå, må det settes krav, sa han.

Nofima leverte nylig en rapport som slår fast at bonusen, som fiskerne får for å sette torsken i merd, fungerer, men at man ikke har kommet langt nok til at næringa kan stå på egne bein enda.

Reinholdtsen mener potensialet innen levenedefangst og levendelagring er stort, og han tror det er mulig å oppnå laksepriser for torsken dersom man lykkes. Men det ligger noen humper i veien, sa øksnesværingen, blant annet i et avstandskrav mellom oppdrettsanlegg for torsk og laks.

– Kystsonen presses i alle kommuner, og der vil trolig oppdrettsnæringa bli prioritert, og vi kan bli presset ut, sa Reinholdtsen.

Her er man i dialog med Mattilsynet. Sandberg sa også til aktørene at han nå ser på regelverket for akvakultur, og at han ville ta med seg innspillene fra Øksnes i arbeidet.

– Regelverket vi har i dag for rødfisk kan ikke overføres i sin helhet til hvisfisk, så dette ser vi nå på. Jeg håper vi har noe på plass innen første kvartal neste år, sa statsråden.