Som VOL har skrevet om flere ganger i høst har konsulenter i Ferra Consult, på vegne av en familie i Harstad, søkt om rammetillatelse og dispensasjon for å få bygge en moderne fritidsbolig i Nyksund.

Tomta det skal bygges på ligger sentralt i værret, på muren etter det gamle bakeriet, rett overfor smia. Fritidsboligen har tre etasjer, flatt tak, parkering i underetasjen og takterrasse.

– Bryter med bygningsmiljø

Nordland fylkeskommunes avdeling for kulturminner har ikke vært særlig begeistret for tiltaket, og mente det måtte søkes dispensasjon for flere ting. I en høringsuttalelse viste de til reguleringsbestemmelsene for området, hvor det blant annet heter at bygningene skal i størst mulig grad tilpasses eksisterende bygningsmiljø mht. etasjetall, materialbruk, form og farge.

– Nyksund er et verdifullt kulturminnemiljø av regional betydning. Reguleringsplanens intensjon er å bevare dette miljøet. Helheten i hele Nyksund-miljøet er av stor betydning. Vår oppfatning er at det omsøkte tiltaket i for sterk grad vil bryte med det eksisterende bygningsmiljøet i Nyksund og også med gjeldende reguleringsbestemmelser nevnt over. Det vil etter vårt syn være en fordel om tiltaket skaleres ned og justeres mer i tråd med omgivelsene, skrev seksjonsleder for kulturminner, Geir Davidsen, i en uttalelse til Øksnes kommune.

Prøveballong

Da saken var oppe til behandling i teknisk utvalg i november ble det gjort et enstemmig vedtak om å gi tommel opp til byggeprosjektet.

Leder i utvalget, Torgeir Larsen (Ap), hadde med seg et forslag til vedtak som inkluderte en begrunnelse på fem punkter. Her ble det trukket frem at bygget som nå skal reises er mindre enn bakeribygningen som sto der før, at det anses som positivt at det bygges på eksisterende grunnmur samt at eksisterende adkomst blir brukt, og at de anser utforming og materialvalg innenfor reguleringsplanens bestemmelser.

Administrasjonen mente kommunen ikke burde tillate dispensasjonen når Nordland fylkeskommune har uttalt seg negativt om saken.

– Dette kan bli en prøveballong opp mot fylket. Hadde dette bygget hatt en kaifront og en båt foran seg, hadde det ikke vært noe problem i det hele tatt. Jeg har lyst til å følge forslaget til Larsen, så ser vi hva de gjør hos fylkeskommunen, sa ØTLs Olav Lind.

Klager

Nå har Nyksund Gårdeierforening ved Carl Christiansen klaget på vedtaket.

– Ved å tillate denne totalt stedsfremmede kubiske «glasshytta» bygd på Bakeritomta, vil kjernen i innsatsen siden 1970-tallet, for å berge den arkitektoniske kulturarven, gå tapt. lnntrykket av fordums Nyksund brytes med dette opp og skusles bort i mangel på kunnskap om de verdiene som til nå har ligget til grunn for stedets kulturelle, historiske og gjenoppbygde særegenheter, skriver han i klagen.

Gårdeierforeninga ønsker ikke at det skal tillates fritidsboliger i det hele tatt på Nyksund- og Ungsmaløya.

– Det finnes knapt eiendommer i Nyksund som kan bebygges for boligformål og skal Nyksund overleve og bli et fungerende samfunn, trengs det plass der folk kan bo og virke som tidligere. Hvis vi setter dette i sammenheng med at Øksnes kommune har nektet Nyksund å regulere områdene på Langøysiden av sundet (Opplandet og Skåltofta) til boligeiendommer, blir vedtaket desto mer feil. De få tomtene som enda finnes sentralt på øyene må ikke reguleres til hytteeiendommer, men til boligeiendommer eller driftsbygninger - mest mulig i stil med det som forsvant ved flyttingen. Potensielle hyttetomter har vi derimot mange av på de eldste boplassene langs Langøya under Nyken og på Opplandet, skriver gårdeierforeninga i klagen.

Særegen byggeskikk

Mens teknisk utvalg i sin behandling mente det var mange ulike byggestiler i Nyksund, og at denne dermed ikke representerer et brudd på byggeskikken, er gårdeierforeninga sterkt uenig i det.

– «Funkishytta» bryter med all tidligere byggeskikk i Nyksund, men faller 100 % inn innenfor «siste byggeskikk» på Myre, Sortland, Harstad, Tromsø, Oslo og så videre. Vi kan oversende bilder om kommunen tviler på dette. Riktignok er det arkitektoniske Nyksund i hovedsak et resultat av forskjellige byggeskikker - først og fremst etter brannen. Men denne byggeskikken er såpass særegen at Nyksund vekker nasjonal og internasjonal oppmerksomhet slik stedet fremstår i dag. Denne utgjør sammen med flere andre faktorer argumentasjon for å trekke til seg besøkende fra inn- og utland, som nettopp kommer for å se den arkitektoniske miksen som «er» Nyksund, heter det i klagen.

Geir Davidsen i Nordland fylkeskommune, som også var kritisk til hytteprosjektet, sier følgende til VOL om vedtaket i teknisk utvalg:

– I denne saken frarådet fylkeskommunen at dispensasjon og rammetillatelse skulle gis. Kommunen har som ansvarlig planmyndighet vurdert vårt synspunkt i sin saksbehandling, og allikevel valgt å gi tillatelse i saken. Vi er kjent med vedtaket, og har vurdert dette. Vår konklusjon er at vi tar Øksnes kommunes vedtak til orientering. Vi vil derfor ikke gjøre noe mer i denne saken, sier han.