Første dag av arbeidsrettssaken mellom tidligere kommunalsjef skole, barnehage og kultur, Johanne Jakobsen, og Øksnes kommune er satt i Vesterålen tingrett på Sortland. Jakobsen mener seg usaklig oppsagt.

Til stede i rettssalen er Johanne Jakobsen; hennes advokat, Vilde Brunstad Riiser; rådmann i Øksnes, Elise Gustavsen; Linda Rasmussen, personalsjef; og kommunens advokat, Øystein Sagen.

Ville ikke ha personalsjef i salen

Saksøker Jakobsens advokat, Vilde Brunstad Riiser, åpnet rettssaken med å be dommeren ta stilling til hvorvidt personalsjef Rasmussen ikke bør være til stede i salen. Hun begrunnet dette med at Rasmussen og Gustavsen da kunne samsnakke underveis. Dommeren tok etter en kort pause avgjørelse og tillot personalsjefen å være til stede.

Advokat Riiser påpeker at den tidligere kommunalsjefen ble sagt opp under prøvetid, men at det fortsatt er en meget høy terskel for å gi en konkret oppsigelse. Det er videre tidligere arbeidsgivers bevisbyrde i saken, påpeker Riiser.

Tidligere kommunalsjef i Øksnes, Johanne Jakobsen. Foto: Arkivfoto

Var ansatt i fem måneder

Jakobsen ble engasjert i stillingen september 2016 og var tilsatt i fem måneder.

– Jakobsen ble av Øksnes kommune oppfordret til å søke stillingen, og det ble fra kommunen påpekt at hun tidligere har vært både lærer og rektor, sier Riiser.

Saksøkers advokat viser til at det i tidsrommet etter at Jakobsen tiltrådte stillingen var store omrokkeringer personalmessig på gang i kommunen. Elise Gustavsen ble tilsatt som konstituert rådmann i oktober samme år etter at daværende rådmann Just Hjalmar Johansen ble løst fra sin stilling før tiden. Det var med andre ord mye uklart i organisasjonen, påpeker advokaten.

Riiser viser til henvendelse fra Øksnes kommune til Jakobsen, der flere elementer ble listet opp som ligger til grunn for oppsigelsen:

  • Mangelfull ordreforståelse

  • Uttalt seg kritisk til kommunen

  • Manglende rolleforståelse

  • Manglende ansvarsfølelse

  • Ikke satt seg inn i lederavtalen

  • Aksepterer ikke rutiner

  • Ordrenekt

  • Kompetanse

Kjenner seg ikke igjen

I sitt tilsvar til kommunen redegjør Riiser at Jakobsen blant annet har uttalt: «Jeg har kun mottatt positive tilbakemeldinger på mitt virke i organisasjonen. Jeg kjenner meg ikke igjen når det gjelder kritiske uttalelser mot kommunen, men det må baseres på et oppslag i Bladet Vesterålen der jeg var feilsitert. Jeg ble da irettesatt av rådmann Gustavsen. Når det gjelder manglende ansvarsfølelse så har jeg blant annet forsøkt å delegere ansvar og oppgaver, for på den måten å styrke organisasjonen. Dette er ikke å fraskrive seg ansvar. Det påstås at jeg har motsatt meg ledersamtaler – dette er feil. Ved en anledning påpekte jeg at et møte måtte utsettes på grunn av stor arbeidsmengde, dette er ikke det samme som å motsette seg en ledersamtale».

8/2-17 mottok Johanne Jakobsen oppsigelsen, noe som, ifølge advokaten, kom svært overraskende på Jakobsen. Den tidligere kommunalsjefen hadde da fra 26. januar vært sykmeldt.

Beskyldt for ordrenekt

Advokat Riiser sier Jakobsen blant annet ble beskyldt for ordrenekt ved ikke å skrive en pressemelding etter oppslag og feilsitering i Bladet Vesterålen. Jakobsen oppfattet ikke dette som en ordre, og tok kontakt med journalisten for avklaringer og ba ham rette opp i feil. Hun tok så kontakt med redaktør.

Før pressemelding faktisk ble sendt ut, ble denne oversendt rådmann Gustavsen for godkjenning. Denne ble godkjent av rådmannen, fastslår advokaten, og viser til epostkorrespondanse.

– Dette understøtter også at Jakobsen har søkt veiledning i sitt virke som kommunalsjef, og ikke det motsatte slik kommunen hevder, mener Riiser.

Arbeidsmiljøloven fastsetter krav til oppsigelse. Riiser hevder oppsigelsen etter lovens §15.6 er ulovlig. Denne må begrunnes ut i fra Jakobsens tilpasning i arbeidet, og retten må finne om dette er gjort. Jakobsen krever erstatning for personlig belastning saken har hatt for henne, samt for tapt anseelse.

Påstand fra Jakobsens advokat: Oppsigelsen datert 8/2 er ugyldig. Kommunen må betale erstatning samt saksomkostninger.

Retten har pause før motpart Øksnes kommunes advokat får sitt åpningsinnlegg.