Tidligere kommunalsjef Johanne Jakobsen har gått til søksmål mot Øksnes kommune for uberettiget oppsigelse. Jakobsen krever erstatning og jobben tilbake.

Tidligere skolesjef i Sortland, Theodor Lind, var av saksøkers advokat kalt inn som vitne. Saksøker Jakobsen har tidligere vært ansatt som rektor i Sortland-skolen, og Lind startet sin forklaring i retten med å rose hennes innsats og evner. Han fortalte at hun var godt likt i organisasjonen, hadde utmerket kommunikativ kompetanse og var pliktoppfyllende i sin gjerning. Hun hadde likevel utfordringer med tanke på økonomistyring, poengterte Lind.

Rektor ved Myre skole var også innkalt som vitne av saksøker. Hun sier det var med glede at det kom en sjef med skolefaglig bakgrunn til Øksnes. I sin omgang med Jakobsen som øverste sjef, betegner hun den tidligere kommunalsjefen som en person med bein i nesen og fokus på øksnesskolen som en helhet. Hun fylte rollen som kommunalsjef godt, mente rektoren.

Søkte jobb – ble urolig

Styrer ved Strengelvåg barnehage var neste vitne ut, og også hun mente Jakobsen hadde gjort en god jobb som kommunalsjef.

– Men vi ble urolige da vi leste i media at hun hadde søkt ny jobb et annet sted. Jakobsen var likevel raskt ute med å forsikre oss at hun kun hadde søkt jobben, og at hun fortsatt trivdes i Øksnes. Men at saken kom fram i media var vi flere som reagerte på, og det skapte noe uro, redegjorde styreren i retten.

Felles for alle vitnene som saksøker har kalt inn, er at alle har hatt kontakt med tidligere kommunalsjef og ingen har noe særlig å utsette på hennes håndtering av rollen som øverste sjef for sektoren.

Tidligere pedagogisk konsulent i Øksnes kommune, nå konstituert kommunalsjef skole, barnehage og kultur, Lill Sørensen, ble raskt etter Johanne Jakobsens inntreden hennes «høyre hånd», har Jakobsen tidligere uttalt i retten. Under rettssaken ble hun av kommunens advokat spurt om hun ble pålagt nye arbeidsoppgaver etter Jakobsens tiltreden. Dette svarte hun bekreftende på. Hun fikk blant annet i oppgave å delta i politiske møter, fikk administrative oppgaver, samt å delta i strategisk ledelse.

– Etter Jakobsens inntog jobbet vi parallelt med de fleste arbeidsoppgaver, redegjorde Sørensen i retten.

På spørsmål om Jakobsen hadde uttrykt misnøye over stor saksmengde som ble pålagt henne, svarte Sørensen at det hadde hun. Jakobsen gav også uttrykk for misnøye med møteform overfor Sørensen.

Kommunens advokat stilte spørsmålet om Sørensen oppfattet at Jakobsen ble dårlig behandlet i ulike møter, noe Sørensen avkreftet. Hun bekreftet likevel at Jakobsen hadde gitt uttrykk overfor henne at hun mislikte flere av møtene og følte seg dårlig behandlet i disse.

Bekrefter retur av møbler

Ett av Øksnes kommunes poenger i saken, er Jakobsens bestilling av møbler uten klarsignal fra overordnede og økonomisk dekning for dette. Sørensen bekrefter dette og sier at kommunen sendte møblene i retur og kansellerte ordren. Dette var etter at tidligere kommunalsjef hadde fratrådt stillingen.

– Fikk Jakobsen tilstrekkelig tid til å sette seg inn i stillingen som kommunalsjef før hun fikk avskjed? lurte saksøkers advokat.

– Det var aldri opp til meg å vurdere, så det blir umulig å si noe om, repliserte Sørensen.

Ordfører Karianne B. Bråthen inntok også vitneboksen etter innkalling fra Øksnes kommunes advokat. Hun fortalte at Johanne Jakobsen hadde bedt om et møte med henne i januar. Her la den tidligere kommunalsjefen ikke skjul på at hun reagerte på flere forhold mot rådmann Gustavsen. Blant annet tok Jakobsen opp rådmannens måte å kalle inn til møter på, og det at hun følte at hun ikke ble sett i organisasjonen. Dårlig møtegjennomføring ble også adressert av Jakobsen. Ordføreren ba Jakobsen om å ta dette opp direkte med rådmannen, og at hun måtte møte til ledermøte, noe Jakobsen reagerte negativt på, redegjorde ordfører Bråthen i vitneboksen.

Et merkelig møte

– Jakobsen sa at hun ikke likte måten Gustavsen snakket til henne på og at hun ikke trengte, og ei heller ville ha, veiledning på et slikt høyt nivå i organisasjonen. Det ble egentlig et ganske merkelig møte, og Jakobsen reagerte på min håndtering. Det er viktig for meg å ikke legge meg opp i rådmannens håndtering av sine ansatte, all den tid dette ikke er mitt bord som politiker. At hun heller ikke hadde hatt et møte med rådmannen i forkant var merkelig, redegjorde ordføreren i retten.

Ifølge Bråthen varte møtet med Jakobsen om lag én time, og ved møtets slutt uttalte Jakobsen at hun i dette møtet følte hun ikke var blitt hørt, selv om det stort sett var hun som snakket gjennom møtet. Også dette stusset Bråthen over, forklarte ordføreren i retten, som understrekte at hun ikke har fått andre negative henvendelser som går på lederstilen til rådmannen.

Jakobsen hevdet tidligere i retten at hun mente prosessen rundt oppsigelsen hadde vært forhastet, noe ordføreren ikke mente stemte. Bråthen kjente heller ikke til noen ukultur innad i organisasjonen Øksnes kommune, slik saksøker tidligere har hevdet i retten.

Tok seg til rette

Personalsjef Linda Rasmussen påpekte mot slutten av dagen en spesiell hendelse på Øksnes rådhus. Etter at tidligere rådmann gikk ut i sykemelding, tok Jakobsen seg til rette ved å overta hans kontor, uten å spørre rådmann eller noen andre i organisasjonen, hevdet personalsjefen.

– Da tenkte jeg at hun ikke hadde forståelse eller respekt for sin rolle i organisasjonen. På sykemeldte rådmanns kontor lå flere dokumenter og annen sensitiv informasjon, og det var ikke greit at Jakobsen tok seg slik til rette, opplyste Rasmussen i retten.

Fra saksøkers advokat ble det påpekt at Jakobsen hadde fått beskjed av vaktmester om å flytte inn på rådmannens kontor. Motpartens advokat og dommeren reagerte umiddelbart på advokatens fremgangsmåte i retten, og irettesatte henne for utsagnet.

Arbeidsrettssaken fortsetter fredag med flere vitner og avslutningsprosedyrer.