Det var under onsdagens kommunestyremøte at flertallet vedtok å legge ned ungdomstrinnet ved Alsvåg skole og overflytte elevene i 2019. Bak vedtaket stod partiene Ap, KrF, SV og ØTL.

Leder for Øksnes Ap, Yngve Hansen, sier dagen etter vedtaket at han er fornøyd med utfallet, selv om han har forståelse for at enkelte ikke har samme oppfatning.

– Jeg har stor forståelse for at enkelte i Alsvåg-bygda nok ikke syntes det er like greit at ungdomstrinnet overflyttes til Myre. Det er viktig å presisere at det ikke er snakk om nedleggelse av Alsvåg skole, men overflytting av ungdomstrinnet, sier han.

Helhetlig tanke

På spørsmål om det er greit å legge ned et skoletilbud i en budsjettbehandling, svarer Hansen at det etter en helhetlig tankegang er nettopp det.

– Øksnes Ap har aldri uttalt at vi skal frede noen skoler. Ved å flytte ungdomstrinnet i 2019 får berørte parter god tid på seg til å starte de nødvendige prosesser, og derfor mener jeg det var et godt og viktig vedtak vi gjorde i går, utdyper han.

Ap-leder i Øksnes Yngve Hansen Foto: Tommy Hansen

Strukturdebatt i oktober

I fjor høst ble også ungdomstrinnet i Alsvåg vedtatt overflyttet til Myre. Men vedtaket ble omgjort, da nødvendige prosesser og høringer i forkant ikke var gjennomført. Ap-lederen viser til skolestrukturdebatten som gikk i Øksnes i oktober i år, da Sommarøy skole som resultat ble vedtatt nedlagt.

– Da ble de nødvendige hørings- og involveringsprosesser for samtlige skoler kjørt i forkant av vedtaket. Derfor mener jeg at samtlige parter nå er hørt, og siste ord er endelig sagt rundt framtiden til ungdomstrinnet i Alsvåg, fastslår Hansen.

Myre skole er dimensjonert

Rektor Vigdis Indregaard ved Myre 1-10 skole mener det var et korrekt og viktig vedtak som fant sted i går. Hun mener det ikke vil by på nevneverdige problemer å huse elevene fra Alsvåg i 2019.

– Myre skole er dimensjonert til 3 x 60 elever, altså 180 elever totalt. Til neste år vil vi ha 110 elever ut i fra dagens tall, noe som viser at det er godt om plass for ungdommene ved skolen, utdyper hun.

Større pedagogisk miljø

Myre-rektoren mener videre det var et fornuftig vedtak å samle ungdommene på èn skole på Myre, og begrunner det rent pedagogisk.

– Det pedagogiske elementet er for meg langt viktigere enn økonomien rundt en overflytting, presiserer hun.

Større faglig miljø både for elevene og lærerne er for henne avgjørende.

– Synd for bygda

Liv Andreassen er leder for Alsvåg Vel, bygdelaget i Alsvåg. Hun sier det er synd at bygda om kort tid mister enda en fasilitet, og viser til nedleggelsen av hjørnesteinsbedriften Cermaq.

– Vi mister mange arbeidsplasser i Alsvåg når Cermaq snart legger ned sin virksomhet og flere lærere om halvannet år står foran en usikker lærerframtid. Det går på det helhetlige tilbudet vi kan skilte med i Alsvåg, og jeg frykter at noe av optimismen vi har sett over tid kan bli borte, redegjør hun.

Andreassen mener at utkantbygdene i Øksnes mister mye når lokalpolitikerne viser en sterk sentraliseringsvilje.