Gruppekvoten reduseres fra 25.044 til 20.802 tonn (2100 tonn av dette er avsatt til ferskfiskordningen).

For åpen gruppe blir det altså en kvotenedgang til neste år, dog noe mindre enn det mange fryktet. Et nytt vilkår blir også innført fra årsskiftet som sier at fartøyeier selv må stå om bord under fisket. Det vil si et generelt forbud mot bruk av leieskipper i åpen gruppe, viser Fiskeridepartementet til i en melding

For en båt på 10 meter betyr det en 2018-kvote på 11 tonn garantert og 19 tonn maksimalt. I år startet den samme båten med 22 tonn garantert og 29 tonn maksimalt. Inneværende år ble fisket på maksimalkvotene stoppet 31. mars.

– Får helt klare konsekvenser

Produksjonssjefen ved Gunnar Klos avdeling på Myre sier departementets innstramming vil få helt klare negative konsekvenser for bedriften.

– Vi ønsker generelt at det skal legges greit til rette for at så mange fiskere som mulig kommer seg på havet og sikrer råstoff til våre to landanlegg i Øksnes. Når departementet så heller strammer inn regelverk og reduserer kvotene såpass som de faktisk gjør foran 2018-sesongen, vil det bli vanskeligere å sikre seg en jevn tilgang på fisk, sier Knudsen krystallklart.

Også den nye regelen som i praksis forbyr bruken av leieskippere reagerer produksjonssjefen på. Han drar et konkret eksempel der en islandsk skipper på Myre har flere båter i drift, og med regelendringen kan han nå ikke fortsette å hyre inn skippere til båtene.

– Det blir veldig vanskelig for denne dyktige fiskeren, som leverer prima råstoff året rundt til oss. Hvordan han i praksis skal drifte båtene framover blir en stor utfordring for ham. Det blir en stor usikkerhet hvordan dette konkret vil slå ut gjennom det kommende år, fastslår Knudsen.

– Det handler om livskvalitet

En fisker som blir berørt av de nye reglene er Bjørn Roald Høve fra Maurnes i Sortland kommune. Han startet sin yrkeskarriere som fisker i 1971, har siden vært skipper på redningsskøyta på Myre før han for en tid tilbake gikk over i pensjonistenes rekker. Han har i en tid rodd fiske i nevnte åpen gruppe og levert sine fangster ved Sommarøy Produksjonslag. Selv om han personlig ikke vil bli like skadelidende som nok mange andre, har han klare meninger om reduksjonene og regelendringene.

– For meg og mange andre så handler muligheten til å fiske i åpen gruppe om ren livskvalitet. Jeg hadde ikke maktet å «bare» være pensjonist uten noe meningsfylt å gjøre, og mange har uttalt akkurat det samme for dem, bedyrer han.

Bjørn Roald Høve var tidligere skipper på redningsskøyta og er nå aktiv fisker i åpen gruppe.

Høve vil til neste år ha en garantert kvote på 15 tonn med en maksimalkvote på 21 tonn. Dette vil han greit kunne levere på Myre, og han understreker at han gjennom alle årene som fisker har oppfisket sin garanterte kvote.

Vanskelig å rekruttere

Både produksjonssjef Knudsen ved Gunnar Klo AS på Myre og fisker Høve deler oppfatningen om at det nå kan bli langt vanskeligere å rekruttere yngre fiskere inn i næringa. Rekruttering gjennom åpen gruppe har i mange år vært en fin innfallsport for mange, noe Knudsen nå frykter kan falle delsvis bort.

– Igjen stikk i strid med hva jeg ønsker for næringa. Alt for mange fiskere ligger alt for ofte til kai i stedet for å være på havet, og næringa på land lider av dette faktum. Nå kan det bli enda færre fiskere som ser det meningsfylt å utøve yrket, frykter Knudsen.