Teisten ble startet som et trygdelag for over 100 år siden, og har vært eid av fiskerne i Øksnes, som har forsikret fiskebåtene sine gjennom selskapet. 1. januar var det slutt, da fusjonen med Nordlys Forsikring i Bodø formelt trådte i kraft. Ifølge fusjonsplanen hadde Teisten ved utgangen av 2016 81 medlemmer, som overdras til Nordlys.

– De som ønsker går automatisk over, får regning fra Nordlys og vil ikke merke noe i praksis, sier styreleder i Teisten, Dag Johnsen, til VOL.

Strengere krav

Han sier at stadig nye og strengere krav har gjort at de små trygdelagene, én etter én, har lagt inn årene.

– Vi var det siste som sto igjen. Det har kommet krav om egenkapital tidligere, og da kastet de kortene i Bø og Lofoten, men vi sto han av. Nå kom det nye krav om at vi måtte ansette to revisorer. Teisten har ikke hatt ansatte, men en daglig leder som har jobbet på timesbasis, sier Johnsen.

Teisten har årlig vært en bidragsyter til frivilligheten i Øksnes, og har over flere år gitt 100.000 kroner årlig til ulike formål i Øksnes, hovedsaklig idretten. I fjor høst ga de også 2 millioner kroner til kulturhusprosjektet Folkets Hus.

Penger til gode formål

Selv om Teisten nå er historie, er det likevel ikke slutt på bidragene. I selskapet står det nemlig en egenkapital på 20 millioner kroner, som ikke forlater Øksnes.

– Det står i statuttene fra gammelt av at ved opphør av selskapet, skal avkastninga av kapitalen som står igjen gå til humanitære tiltak i Øksnes kommune, forteller Johnsen.

Styret skal møtes senere i måneden for å bli enige om hvordan disse pengene skal forvaltes.

– Pengene skal gå til allmennyttige formål og komme mange til gode. Grensen har vi satt ved Frøskelandsfjellet. Nå må vi danne en forening med et styre som skal ta seg av pengene. Det blir lite avkastning i banken i disse dager, men vi må se hva vi kan gjøre. Om vi tar noe av kapitalen årlig, vil den fortsatt kunne vare i mange år fremover. Det skal styret ta stilling til når de møtes, sier Johnsen.