– Det er kjempekult å bli spurt om å få komme på en så bra greie, egentlig har jeg hatt lyst til det i mange år, sier Truls Svendsen.

Komikeren og TV-helten som har sørget for mange uforglemmelige tv-øyeblikk, kommer til Myre i tospann med kokk Eivind Hellstrøm. Sammen med Hellstrøm skal han stå for boksignering på bokhandelen Memo på Myre torsdag 15. februar.

Fireretters skreifest

Senere på kvelden står de to for en av flere høydare på programmet i skreifestivalen, kulinarisk aften.  Det blir Truls a la Hellstrøm når de to både skal lage show og tilberede et 4-retters festmåltid i Øksneshallen.

– Når jeg i tillegg har med Eivind når vi skal stå for maten, så slipper jeg å ha hovedansvar for det. Eivind er helt rå på mat og han tør ikke gi meg ansvaret for det alene, humrer Svendsen.

Han forteller at rettene som skal tilberedes i kulinarisk aften er inspirert av kokeboka deres.

– Det blir selvfølgelig en hel gjeng med kokker som står og lager mat, en veldig skrei-inspirert fireretters. Det blir Truls a la Hellstrøm, med retter inspirert fra serien, så det blir veldig gøy, sier han.

– Gleder meg

Truls har vært på Myre før, men det er lenge siden.

– Det som er litt flaut er at når jeg besøker steder så er jeg der ofte så kort og gjerne i en opptakssituasjon, enten det er Truls - Oppdrag Hurtigruten, Svendsen om Hansen og Jensen, eller annet tv-program. Uansett blir det ofte sånn at besøket blir veldig kort. Jeg har i hvert fall vært innom Myre, men ikke så lenge og akkurat hva jeg gjorde der sist, vet jeg ikke helt, humrer han.

Yttersida av Vesterålen har han gjestet tidligere, innom Bø har han vært på besøk på Litløy fyr,

Og han gleder seg stort til festivalen i skreikommunen.

– Jeg gleder meg veldig til å komme, det blir stas, sier Svendsen.

– Alt med skrei er lykke

I Øksnes er skreien er kommet og det går snart rundt døgnet på tamp på fiskemottakene. Over Myre havn ligger det i lufta, det lukter fisk. Fra nå og fram til påske henges den på hjell, den ises og pakkes, saltes og fileteres. Og fortæres.

– Jeg synes det er fint, jeg liker det, sier Truls, som blir entusiastisk når han beskriver sitt forhold til skrei.

– Det er egentlig helt fantastisk, det er noe av det beste jeg får. Alt med skrei er lykke og jeg gleder meg til å smake på ting. Nå er jeg jo generelt veldig glad i mat, så det er deilig å få komme i forbindelse med en festival som handler om mat, sier Truls Svendsen.

Oppholdet denne gangen blir dessverre kort.

– Jeg kommer torsdag til boksignering, også går vi i gang med kvelden. Reisen tilbake går morgenen etter. Jeg skulle gjerne vært der hele helga, men sånn ble det ikke denne gangen på grunn av andre oppdrag, så jeg får prøve å nyte tida jeg er der, sier Truls.

– En skikkelig nerd

TV-serien med Eivind Hellstrøm har vært lærerik.

– Ja, jeg har lært masse. Det som er at vi lager ting og hver gang jeg lager noe er det første gang jeg gjør det, ler Svendsen og tilføyer at med et par to-tre forsøk til og litt øving ville det blitt riktig bra.

– Hvis en rett skal bli ordentlig god så må man ha lært å lage den, og helst gjort det noen ganger. Jeg har fått til noen brukbare retter, men ikke akkurat Hellstrøm, så jeg skulle gjerne hatt tid til å øve meg litt hver gang, sier Svendsen.

Det han har lært har man med seg, og mange av rettene er i kokeboka.

– Jeg har virkelig lært masse. Eivind er fantastisk å reise med, fordi han er en nerd i positiv forstand, en skikkelig mat-nerd. Han er så matinteressert og genuint opptatt av kvalitet at det å få lov til å være med inn i hans verden, er utrolig kult, sier Svendsen.

Han tilføyer at slik er det egentlig med alle som har et felt de er superinteressert i, det kan være noe annen ting enn mat, men man blir like fascinert. Nerder har et helt eget blikk og ofte et særdeles smittsomt engasjement.

– For min del som er så interessert i mat og drikke er det å få lov til å reise med han virkelig en drøm, sier han.

– Noe av det beste

– Spiser du retter som mølje og torsketunger?

– Åja! Jeg elsker torsketunger. Med blanding av mel og salt og pepper, og stekt i smør sånn at de er sprø, det er noe av det beste jeg får. Med remulade til. Å herregud, nå ble jeg sulten av å prate, ler han.

I år feirer Vesterålen skreifestival 10 år, og er større enn noensinne.

– Det er artig å høre om engasjementet til de som har spurt oss om å komme, de er virkelig på den positive siden. Vi gleder oss til å komme og håper det blir kjempebra, sier Truls og tilføyer at det er mange gjester som skal serveres.

– Jeg håper det kommer til å gli fint, så skal vi vise retter og bidra med litt humor, jeg tror det blir en kjempeartig kveld.

– Det virker som det er god energi og positivt engasjement blant de som styrer med dette. Det er kjempekult for da blir man gira selv, sier Truls.