– Kom og bli med, sier Martin Meisterlin, som synes det er kjempeartig å være å være i gang igjen.

– Lillefredag er et konsept som hadde stor suksess for noen år siden, så ble det avsluttet ettersom der var noen prosjektmidler som var inne i bildet som ble borte. Nå har vol.no, Deadline Media, Fiskeriparken, Fabrikken Næringshage og regionrådet startet dette opp igjen, sier Meisterlin.

Knytter Vesterålen sammen

– Vi gjør dette for det første fordi dette var en arena som mange savner. Et veldig bra sted der man kan bygge nettverk, og visstnok var det en bedrift som ble startet opp på grunn av dette. Lillefredag samler en del gode krefter rundt om i Vesterålen, som samles og får være i lag, sier han.

Man får også anledning til å bli kjent med hva som skjer i regionen.

– Det er litt av målet denne gangen, å knytte Vesterålen sammen, sier han.

Og når lillefredag gjenoppstår er det i skreihovedstaden, midt i Vesterålen skreifestival.

– På grunn av skreifestivalen fikk vi lov til å være der, og deretter vil dette fortsette gjennom de andre kommunene i løpet av våren og høsten, sier Meisterlin.

Målet er å arrangere #lillefredag fast en gang i måneden i alle vesterålskommunene. Arrangementet er gratis.

Fin arena

Henriette Gjebrea i Deadline Media forteller at mange har savnet lillefredag.

– Jeg flytta hjem da lillefredag ble holdt for første gang, og synes det var en fin arena for å treffe nye folk og folk jeg kjente. Det er sosialt midt i uka, og spennende å høre om alle de ting som foregår rundt om i Vesterålen, sier Gjebrea.

Hun synes det var trasig at konseptet ble avslutta, og er derfor med på å puste liv i det igjen.

– Javisst, hvorfor ikke, det er bare å hive seg med å gjøre det selv, noen må være med og drive dette fram, sier hun.

– Onsdag blir den første i rekka, og det er perfekt å ha det når det er skreifestival og skjer så mye kult i Øksnes. Da er det mange spennende tema som vi kan ta opp. Vi har sydd sammen det vi selv synes er et spennende program, og håper det blir fullt hus, sier Henriette Gjebrea.

–  Dette er ei fin anledning til å høre om hva som skjer både i Vesterålen og om vesterålinger som ikke bor her, som Solveig Melkeraaen og filmen hennes, som er en flott framsnakking av regionen, sier hun.

Rekrutteringsbehov

– En veldig viktig årsak til å ha lillefredag og møte opp på lillefredag og ikke minst spre lillefredag er at vi er i et rekrutteringsbehov. Og da trengs en slik arena, sier Meisterlin.

Da han arbeidet i Hammerfest, oppdaget han lillefredag i sosiale media og tenkte: Wow, så mye kult som skjer i Vesterålen om dagen.

– Nå var det ikke slik at jeg flytta til Vesterålen på grunn av lillefredag, men det var en del av totalvurderinga. Du kan få en bra jobb, hva skal du gjøre utenom? Da er lillefredag ett av de konseptene som vi tror er bra for regionen, i et rekrutteringsperspektiv rett og slett, sier han.

Regissør Solveig Melkeraaen kommer for å fortelle om hvordan filmen Tungeskjærene har blitt mottatt i den store verden, og hvordan verden ser på vesterålsk kulturarv.

– Kystkulturen er formidlet gjennom filmen, som vises i Kina og overalt ellers. Og det er spennende å høre hvordan folk i andre land reagerer på den, å få sett Vesterålen gjennom et fugleperspektiv, sier Meisterlin.

Synlig og attraktiv

Look North Trainee har som formål å gjøre Vesterålen og Lofoten synlig og attraktiv som arbeidsmarked for nyutdanna personer. Hvordan ser traineene på Vesterålen, og hvilke muligheter ser de i regionen? Vi får snakke med tidligere traineer Nan Iren Erdal, Ellinor Wiiker og nåværende traineer Helene Nordtvedt.

– Dette er veldig interessant, det er høyt utdanna unge folk som kommer til regionen og skal snakke litt om hvordan de ser å Vesterålen og mulighetene som finnes her. Det er kult å få høre hvordan andre ser på oss. Selv om vi er flinke til å framsnakke regionen, er vi nok fortsatt litt blyge. Og kanskje det hindrer oss, sier Meisterlin.

Fra Vesterålen til Frankrike

Sist men ikke minst kommer Martin Rasmussen fra Primex for å fortelle om teknologien bak vårt neste fiskeeksporteventyr. Lokalmat fra Vesterålen servert på blant franske matfat.

– Martin Rasmussen skal fortelle om grunnlaget for å gjøre dette, fra fisk i Vesterålen til supermarkedet i Frankrike, og man får sett nærmere på hva det er de faktisk skal gjøre, sier Meisterlin.

Og som alltid i lillefredag blir det kulturinnslag, mingling og tapas, og Alsvågs store sønn og trubadur Truls Petter Hanssen kommer.

– Gratis tapas, bare det er grunn nok for å komme, ler Henriette Gjebrea.