Det var et helt følge som reiste ut til torskehotellet, sammen med fiskeriminister var blant andre Kjell-Børge Freiberg og Dagfinn Olsen.

Katamaranen «Viljar» tok gjestene med ut til det spesielle hotellet, i et strålende vær, etter at fiskeriministeren har hatt møter hos Fiskeriparken.

– Satsing for framtida

Daglig leder Ted Robin Endresen og produksjonsdirektør Børge Holm fra Myre fiskemottak var også med for å se på torsken i merdene.

– Dette er famtida Per, sier Ted Robin Endresen og legger til at skal man ha mulighet til å drive fiskeindustri også etter påske, da er torskehotell veien å gå.

Og fiskeriministeren er helt enig.

– Denne satsingen er noe jeg har stor tro på, det har jeg hatt hele tiden. Potensialet er enormt. Og det er som mange sa det i løpet av skreikonferansen, når man kan levere av en av slik kvalitet, da tror jeg dette virkelig er veien å gå, sier Sandberg.

Daniel Reinholdtsen med håven. Fiskeriminister Per Sandberg og Andre Reinholdtsen ute på anlegget til Myre havbruk i Staven.

– Det er et potensial uten like, sier han, og fikk studere torsken som «Asbjørn Selsbane» kom opp med og leverte klokken to natt til fredag inn til hotellet.

Noen av fiskene drev enda og akklimatiserte seg, og var helt oppe i overflaten, mens andre svømte rundt.

– Det er mye god mat som svømmer rundt her, konkluderer fiskeriministeren.

En fire-fem kilos fisk ble tatt opp og studert.

– Det er ingen tvil om at dette er en ypperlig vare, sier han.

Ser lyst på framtida

Statistikken tyder på at 2018 vil bli et enda bedre år for sjømatnæringa enn fjoråret, da det ble satt eksportrekord. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) ser lyst på framtida.

Og når skreien siger inn tidlig, da er det all grunn til å se lyst på framtida.

– Det er alltid godt å komme til Myre. Vi politikere trenger påfyll av optimisne og pågangsmot, og det får jeg alltid av å komme til Myre, sa Sandberg i sitt åpningsinnlegg under skreikonferansen.

– Han viste både til den sterke veksten i sjømatnæringa og fiskeriene, og at Nordland er landsdelen med lavest arbeidsledighet og størst behov for rekruttering.

Vekst

– Vi vokser å havet og vi vokser i medene. Statistikken tyder å at 2018 vil bli et enda bedre år enn fjoråret. Og 2017 var bedre enn 2016. Vi har tatt mer torsk enn normalt i januar, der er eksportert over 200.000 tonn på en måned, da har man tjent over 8 milliarder kroner på en måned, sa Sandberg.

Torkehotellet er i ferd med å fylles opp. Foto: Tone M. Sørensen

– Der er ny eksportrekord for sjømat for andre år på rad, Og pilene peker oppover statistikk som er like sprellfersk som skreien viser vekst. Og vi vokser på ørret, sild, fersk torsk, fryst torsk og levendelagra torsk. Vi vokser aller mest i Kina, Frankrike og Storbritannia, sa han.

Til stede på konferansen var både SINTEF, Sjømat Norge, Biomar, Mattilsynet, Kystverket, Nofima, Innovasjon Norge, Nergård, Norges Råfisklag, Primex, Kystverket og en hel rekke lokale og regionale næringsaktører og politikere.

250 tonn i hotellet

I torskehotellet i Staven svømmer det nå 250 tonn fisk.

– Det begynner å få unna nå, for det er fem båter som leverer her. Nå når de er i gang går det fort, de kan få 50 tonn i kastet, sier Andre Reinholdtsen i Myre Havbruk AS.

Han forteller at overlevelse av fangsten normalt ligger på rundt 70 prosent, og det er sjeldent fisken får skrammer, med mindre den blir raspet av trålen.

Reinholdtsen synes forslaget om å trappe ned kvotebonus-ordningen er helt greit, og ønsker seg heller en ordning som er rettet inn mot innovasjon og utvikling.

– Jeg opplever at fiskeriministeren lytter til innspill, sier han.

– Fascinerende, sier fiskeriminister Per Sandberg om torskehotellet.

Torske-biologi

Fiskeriministeren selv synes det var fascinerende å få et innblikk i torskens biologi. Fisken som vanligvis lever i mørket, ser ut til å like de solrike forholdene, og ligger og soler seg i overflata.

– At den bruker et døgn på å reparere svømmeblæra, at den ligger og restituerer seg i løpet av 48 timer, det var også nytt for meg. Det er spennende å få et sånt innblikk som dette, sier Sandberg.

Torsken som ble levert i natt er i ferd med å akklimatisere seg.

Og trønderen kom med et begeistret utbrudd på merdekanten.

– Det ser ut som fisken trives her. Og bættede, der er det en som svømmer mot strømmen!