Rådmann Elise Gustavsen fortalte formannskapet om det som er et spennende samarbeid mellom kommunen og ei veigruppe som har sett på tiltak for Nyksundveien.

Frivillig ordning

– Det trenges tiltak på kort og lang sikt når det gjelder veistandarden til Nyksund, der vet dere det er ei utfordring. Våre folk som er gode på vei og vedlikehold og planlegging lager en plan for vedlikehold av grusveien, for hvordan dette skal foregå i sommerhalvåret, sier Gustavsen.

Formannskapet ble invitert til å prinsipielt vedta en frivillig vipps, ei ordning som noen kommuner i Lofoten har innført. Nyksund er en kystperle ytterst i havgapet, og trafikken der i sommerhalvåret er både stor, og økende.

– Det blir en frivillig vippsing når man kjører utover til Nyksund. Der turister og lokale kan vippse litt penger, og der dette kun av skal gå til oppdragering av denne grusveien. Der er oppretta en egen prosjekt-konto der pengene går inn, sier Gustavsen.

Det er også snakk om en pott som er avsatt til veivedlikehold, slik at der er sikret grunnmidler, som kan brukes i tillegg til vippspenger.

Veitelling til våren

– Det kommer en egen kommunestyresak på dette. Jeg synes vi har et spennende samarbeid på gang, og god framdrift. Vi skal også få foretatt ei veitelling i løpet av våren, sier Gustavsen.

Jørn Martinussen (ØTL) stilte et relevant spørsmål.

– Vippsordninga, er den internasjonal slik at utlendinger kan bruke den, eller er den særnorsk?

Karianne Bråthen viste til at Moskenes kommune i fjor hadde vipps i Reine sentrum, der besøkende sørger for gjeve bidrag.

– I fjor dro de inn 50.000 på vipps, men 200.000 kroner på ei frivillig parkeringsavgift med et kontonummer folk kunne betale inn til, sier hun.

Så tidlig som mulig

– Vi har lyst til å komme i gang så tidlig som mulig, så derfor vil det komme ei mer beskrivende sak til kommunestyremøtet i mars, sier Elise Gustavsen.

– Jeg synes det er veldig positivt om vi greier å få til ei frivillig ordning med veivedlikehold på det området. Ellers så hører det til kommunen å prioritere. Rådmannen snakker om å bruke noen av de pengene som er bevilget i år i forhold til veivedlikehold, men det er jo en prioriteringssak, sier John Danielsen (Sp).

Han stilte også spørsmål om hva hovedutvalget har sagt om saken, slik at de kan vurdere den ut fra både budsjett og mer.

– Dette gjelder vippsing. Om det avsettes noe til sommervedlikehold av de 42 kilometerne grusvei vi har i Øksnes, er det en vedlikeholdspott til det, sier ordfører Karianne Bråthen.

Tøffest slitasje

– Veigruppa ønsker at det sattes av noe konkret til Nyksundveien, der vi helt klart bruker mest, der det er tøffest slitasje. Vi er ikke ferdig med sak ennå, den har ikke vært oppe i hovedutvalget, sier rådmann Elise Gustavsen, som viser til at det er såpass seint på året at den tas direkte opp i formannskapet.

– Det er opp til dere om den skal opp i hovedutvalget, men det vil gi en utsettelse på noen uker, slik at selve saken ikke kommer opp før i kommunestyremøtet i mai, sier hun.

Det ble påpekt at man må skille mellom vipps, det prinsipielle, og veimidler, som prioriteres.

– Dette blandes sammen, og det ene må gå rette veien. Det er mange som ønsker penger til vei, grusveier og asfaltveier som har behov for asfaltering. Vipps er helt greit at får til kommunestyret, der kommer forhåpentligvis et positivt vedtak. Den andre saka om disponeringer må gå rett vei, sa John Danielsen (Sp).