«Rowenta» fra Lofoten ruver godt ved Myre fiskemottak, der båten leverte fangst torsdag. Foto: Tone M. Sørensen

Snurrevadbåter og garnbåter har den siste tida gjort et eventyrlig fiske, og blant dem er den 34 meter lange snurrevadbåten «Rowenta» fra Lofoten.

De siste dagene har det vært landet store fangster til fiskemottakene på Myre og også på Stø. Det er innspurten mot påske, og på grunn av lodda er det et slakkere fiske for juksa og linebåtene.

– Båten het tidligere «Sander Andre» og var opprinnelig eid av Christian Benoninsen fra Værøy, han har nå bygd seg ny båt, sier skipper Christian Sedeniussen.

Allerede flere års fartstid

Han er 21 år gammel, men blir 22 år i år, sier han med et smil. Sin purunge alder til tross, han har allerede flere års erfaring som skipper.

– Ja, jeg er litt ung, men det går bare godt, sier han sindig. Han begynte i fjor som skipper på «Rowenta», men var på en annen båt tidligere, «Havrand», der han også var skipper.

-Hvor tidlig begynte du i dette yrket?

– Man får regnet fartstid fra man er 16 år gammel, og det er bare to års fartstid man trenger etter skoletid, sier Christian Sedeniussen, som gikk linja Naturbruk, fiske og fangst på Gravdal.

Etter den tid har han tatt sertifikatet fiskeskipper klasse B, som gir rett til å føre båter opp til 500 tonn.

Thom Leonhardsen og Daniel Mykklebust er to av et mannskap på fem om bord. Foto: Tone M. Sørensen

Nytt med levendefangst

– Hvordan har sesongen vært for deres del?

– Det har vært ganske mye nytt å forholde seg til siden vi har startet med levendelagring. Det tar litt lengre tid, også leveringen av fisken. Men det har gått ganske greit, sier Sedeniussen, som torsdag leverte 14 tonn levende torsk til torskehotellet til Myre havbruk i Staven.

– I tillegg har vi levert den fisken som var død, vel 12 tonn til Myre fiskemottak, så til sammen var det vel 26 tonn, men ikke alt var torsk, vi hadde en del sei og hyse også, sier han.

Ifølge skipperen har sesongen vært grei, etter at torsken var litt mindre tilgjengelig i starten av februar, er fisken nå blitt lett tilgjengelig. Fangsten som «Roweta» leverte torsdag, både til fiskemottaket og den levende er fangstet på innersida av Lofoten.

Mer komplisert

– Det er et stykke vei å gå, fra Lofoten og hit. Og det er klart med levendefangst er det både litt mer komplisert og tidkrevende bare med det at vi må levere fisken på to forskjellige plasser. Hadde det ikke vært for kvotebonusen man får ved å drive med levendefangst, så tror jeg ikke noen hadde holdt på med det, sier Christian Sedeniussen.

For fangsten som leveres levende får de en pris på 18 kroner kiloen.

For å stimulere til økt satsning på levendefangst og levendelagring av torsk, og økte leveranser utenom hovedsesongen, har fiskerne vært lokket med en kvotebonus, hvor kun halvparten av fangsten som leveres trekkes fra kvota dersom fisken lagres i mer enn én uke.  I 2017 er det avsatt 4000 tonn torsk til ordninga.

– Kvotebonusen tror jeg er helt avgjørende, for at man skal delta på dette, sier Sedeniussen.

Kort pause

Nå skal snurrevadbåten ha en kort pause i fisket, i Myre havn skal de ta om bord en del utstyr før de setter kurs for Tromsø, der den ene hjelpemotoren skal repareres. Deretter blir det fiske, for å få tatt resten av torskekvota.

– Vi er ganske ofte her på Myre, og er godt kjent i havna. Det er en fin plass å levere, og også veldig greit i og med at man kan få tak i alt av utstyr. Dette er ei bra fiskerihavn, og det er gjæve folk også, sier han.

«Rowenta» fra Lofoten ruver godt ved Myre fiskemottak, der båten leverte fangst torsdag. Foto: Tone M. Sørensen

«Rowenta» kan laste 500 kubikk, når det fiskes sild kan hun ta en last på 350 tonn.

-Med levendefangst kan vi ikke laste på langt nær så mye, fisken må ha plass både til å svømme og nok oksygen, sier Sedeniussen.

– Hvilket fiske er det du liker best?

– Sild, ropes det muntert fra en av mannskapet, men skipperen selv har en annen favoritt.

– Jeg synes nok sei er det artigste. Det er nok fordi den er litt vanskeligere å få, det er mer spenning med det fisket, sier han.

Går lengre nord

Resten av sesongen blir å pågå lengre nord for snurrevadbåten fra Lofoten.

– Det er i hvert fall planen, at vi går nordover etter at vi har reparert hjelpemotoren. Vi har rundt 3-400 tonn igjen på kvota, vi må se litt på tallene, for det er mye tall å forholde seg til nå når vi også leverer levendefangst, sier han.

For fangsten til fiskemottaket får de en pris på mellom 26 og 27 kroner.

– Det er en bra pris på fisken nå, sier Sedeniussen, mens fangsten pumpes over til sløyelinjene i fiskemottaket. Rowenta ruver godt der hun ligger til kai.

– Den er litt tung å manøvrere, men det er egentlig bare en vanesak. Jo mer en gjør det dess lettere blir det, man får øvelse etter hvert, smiler den 21 år gamle skipperen.