Tørrfiskprodusenter i hele Vesterålen sliter, etter at vinteren har bydd på ei Sibirkulde som medier har døpt «The beast from the east». Den uvanlige og lange kuldeperioden har bydd på store utfordringer.

Først mandag i forrige uke startet man for alvor å henge fisk hos Sommarøy produksjonslag.

– Vi har hengt litt tidligere, men ikke så mye, vi startet sist mandag å henge. Det har rett og slett vært så mye frost at vi ikke har kunne starte tidligere, sier bryggeformann Lasse Johannessen.

Han tilføyer at årene er ikke like, i fjor var det på helt annet vis, og ikke så mye frost og kulde som det årets vinter har bydd på.

– I år har det vært frost helt siden tidlig i januar. For mye frost er ikke bra hvis man skal ha god kvalitet på tørrfisken. Spesielt for lutefiskproduksjon er det ikke gunstig at det er mye frost. Italienerne liker heller ikke at fisken har fått for mye frost, sier han.

– Henger normalt i februar

Også hos Gunnar Klo på Stø har det kommet lite fisk på hjellene.

– Normalt bruker vi å henge en god del i februar, men det har ikke vært mulig. Vi har hatt en fantastisk fin vinter, kaldt og fint vær og masse fisk. Men når det gjelder å produsere tørrfisk så sliter vi alle mann, sier daglig leder Leif Godvik.

– Vi har begynt å henge nå som det kom en mildværsperiode, men det begynner å bli seint og vi får ikke opp det som var planlagt. Det går hardt mot enden av kvotene også, og det er mange som er ferdige allerede, sier han.

– Hvor mye henger dere normalt på en sesong?

– Vi er ikke så store på tørrfisk, men en plass mellom 300 og 500 tonn burde vi ha hengt. Men det blir det ikke i år, sier han.

Reduksjon i kvantum

Hos tørrfiskprodusenten Stocco AS i Bø er det de samme problemene;

– Vi har ikke hengt noe vi heller, det er bare noe småtteri som er hengt når det er mildvær. Vi sliter med frosten, det er noe skitt. Dermed blir kvantumet redusert, sier Odd-Einar Sørensen.

– Det er det samme opplegget i hele Lofoten, bortsett fra Værøy og Røst, de har hatt litt bedre forhold ute på øyene. Men selv de er blitt rammet, fordi minusgrader og vind påvirker. Hele næringa er ramma og det blir en reduksjon, sier han.

– Vi som driver med tørking vet at et slikt år kommer, da ligger vi helt rolig i forhold til henging og vet da at vi ikke får så mye opp på hjell, sier han.

Vil tømmes på lagrene

I tørrfisknæringa er det viktig å ha en sterk egenkapital, for å tåle svingninger.

Men det er ikke så galt at det ikke er godt for noe.

– En positiv faktor i dette er at det har ligget ganske mye fisk på lager ved inngangen til dette året, og den vil bli etterspurt. Generelt sett vil det hjelpe hele næringa, for det var ganske mye tørrfisk på lager ved årsskiftet, og den vil gå ut, sier han.

Sørensen tilføyer at man dermed regner med at det vil være tomt på lagrene ved utgangen av dette året.

– Det vil hjelpe hele næringa, så det er ikke bare negativt. For næringa totalt sett er det veldig bra, og positivt. Men for de som ikke har på lager og ønsker å henge mer, er årets situasjon negativ, sier han.

Trekker ikke vann

– Hva skjer når fisk henges i mye frost?

– Fisken blir ødelagt. Den blir på en måte sprengt av frosten, sier Sørensen. Men tilføyer at frostsprengt fisk ikke er så vanlig helt ute ved fjærsteinene, det er større fare for dette om du henger der det er ekstremt kaldt. For eksempel blir fisk på Finnmarka lett frostprengt, om man henger der det er så kaldt som 18-20 minus.

– Her ute ved havet er det minus fem-seks grader. Men det som skjer er at deler av fisken kan få frostskade. Når du skal vanne ut fisken, trekker ikke fisken som er skadet vann, det blir harde stykker i den, og ikke ordentlig kvalitet. Deler av fisken kan også bli rødaktig, sier han.

– Verste som finnes

– De som skal ha tørrfisk til valsing i Italia, vil ikke ha frostsprengt fisk, den blir ødelagt i valsinga i stedet for å henge sammen. Så frost er det verste som finnes, selv om det selvfølgelig finnes grader av frostsprengning,

– Vi har ikke hengt fisk, vi holder oss unna når det er frost. Det er først nå som det er mildvær vi begynner å henge. Vi henger ikke i frost rett og slett, og derfor har vi ikke frostsprengt fisk annen enn noe dårlig Afrika-fisk, sier Sørensen.

– Vi får ikke opp det kvantumet som vi planlegger, for mye av kvotene er fiska opp, og det er vanskelig, sier Sørensen som forteller at mildværet var etterlengta.

I gamle dager, fra katedralens tid var det fra 12. mars det var henging, det var ikke tillatt før da. I moderne tid i Vesterålen har man vanligvis startet med å få fisk på hjell fra midten av februar.

– I de senere årene har vi måttet stoppe henginga rundt 12. mars. Der er noen klimatiske endringer nå som vi ikke forstår noe av, for det har vært en kaldvind som vi ikke har sett maken til på lenge, sier han.

Mange faktorer spiller inn

Mange faktorer slipper inn på konsistensen og kvaliteten på fisken, om der har vært sol på den, eller om det har vært lite vind.

– Å henge i mye kulde kan gå bra, men man risikerer ikke det med de høye prisene. Det kommer selvfølgelig også an på markedet hva slags anvendelse tørrfisken skal få til, der er marked som tåler mye frost. Så her er mange faktorer, påpeker Sørensen.

– Vi er vrakere, men er det noe vi ikke forstår så er det hvorfor fisken blir som den blir. Der er et gammelt dikt jeg har skrevet: Å forstå er å forstå at man ikke forstår, humrer Sørensen, som i tillegg til tørrfiskvraker er litt poet på si.

I disse dager er det imidlertid høy aktivitet hos Stocco.

– Nå henger vi for fullt. Vi har tre lokaliteter, ved Steinesjøen, på Fjærvoll og Nordahlsstranda. Men har ikke hengt noe på Fjærvoll ennå, den står mer eller mindre tom. Vi får opp noe fisk nå etter hvert, sier han.

– Helt forferdelig

Produksjonsdirektør ved Myre Fiskemottak, Børge Holm sier frosten har ødelagt for dem.

– Det er helt forferdelig, Vi håper på mildvær, men det blir for sent å henge for det blir fort for varmt, og da kommer flua og fisken blir ødelagt, sier Holm.

Han spår at det kan bli gode priser på tørrfisk og at man får ned lagrene.

– Vi har ikke noe på lager, så for oss er det ikke bra. Situasjonen vil nok merkes i markedet.

– Så kaldt som det har vært, kan jeg ikke huske at vi har hatt det tidligere. Det er helt unormalt, sier han.

– Vi bruker å se været an, men rundt denne tida i fjor var vi fullhengt i Høydalen og begynt å henge på Klo. Slik det er i år har vi ikke hengt en enste fisk i Vesterålen. Vi har hengt i Lofoten, der bruker det normalt å være mildere, men selv i Lofoten har det vært ekstremt kaldt, sier Holm.

Han tilføyer at det er pussig, men at det nå engang er slik at alle årene er ikke like.

Kaldeste i manns minne

– Det er viktig at man får noe på hjell, man har kunder man skal ta vare på. Å klare å serve det markedet man har og ta vare på kundene og relasjonene er viktig, sier Holm.

At det er den kaldeste vinteren i manns minne, fikk han bekreftet av en av sperrerne i Lofoten.

– Jeg snakket i helga med en av de som sperrer for oss, en mann på 70 år og han sa at han ikke kan huske en slik vinter der det har vært så kaldt som i år. Når de som er gamle sier det, så skal man lytte. Det er ekstremt slik det har vært i år, sier han.