Målet med Arbeidstilsynets tilsyn med virksomheter i bygg-og anleggsbransjen er at virksomhetene skal sørge for et arbeidsmiljø som forebygger skader og sykdom, og som gir arbeidstakerne lovlige arbbeidsbetingelser.

Planer for fabrikken

Under tilsynet med Øksnes Entreprenør ble det sett på hvordan det jobbes for å ha en sikker og trygg arbeidsplass. Tilsynet hadde fokus på et rekke temaer, blant dem systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS), kartlegging av farer og problemer, vurdering av risiko, avvikshåndtering, opplæring og bruk av bedriftshelsetjeneste.

Til stede under tilsynet var leder av HMS og KS team, Lena Olsen og Yamille Nore, verneombud Glenn Vornes, tillitsvalgt Esben Lockert, prosjektleder Lasse Kristoffersen, Ole Martin Olsen som har ansvar for kompetanse og opplæring, arbeidstaker Sten Ove Olaisen, daglig leder ved Primex Martin Rasmussen, HMS-ansvarlig Viggo Willassen og formann Roy Hermann Poulsen.

De som var til stede for Arbeidstilsynet var seniorinspektørene Lars Andre Godvik og Bjørn Gunnar Dahl. Tilsynet ble gjennomført ved et møte hvor byggherre, daglig leder i Primex AS la fram sine planer for virksomheten og fabrikken.

Utfordringer i byggearbeidet

Øksnes Entreprenør AS presenterte sin virksomhet og Primex-prosjektet, der de er hovedentreprenør. Man gav et innblikk i prosjektstyringen og systematisk HMS-arbeid ved byggeprosjektet.

Spesifikke utfordringer i dette byggeprosjektet ble opplyst å være felles adkomst til byggeplassen og andre virksomheter, samtidig som det er begrenset plass til inngjerding. Øksnes Entreprenør opplyste også at dette er blitt løst ved møter med nabovirksomhetene og utarbeidelse av plan for sikker adkomst og ferdsel.

I tilsynet ble det gjort ei befaring på byggeplassen, der det pågår innredningsarbeid i andre etasje, montering av midlertidig utvendig trappestillas som nødutgang, rørlegging, ventilasjonsmontering og elektrikerarbeid i første etasje.

Arbeidstilsynet hadde ingen pålegg om forbedring knyttet til utførelsen av byggeplassen, men merket seg flere detaljer som Øksnes Entreprenør har gjennomført for sikkerhet og arbeidsmiljø, blant dem innbygging av trappetårn som rømningsvei og merking av liftene hos den enkelte underentreprenør.

I bygget var det også en komplett informasjonstavle med all nødvendig informasjon for gjennomføring av tilsynet.

Flere suksessfaktorer

Arbeidstilsynet skriver i sin rapport at det tjenlig at så mange roller og funksjoner fra Øksnes Entreprenør var med i tilsynet, noe som bidro til et godt tilsyn og gode dialoger.

Både ut fra dokumentasjon og tilstand på byggeplassen har Arbeidstilsynet den oppfatning at Øksnes Entreprenør jobber systematisk og planmessig med byggeprosjektet og at dette medfører gode kvalitative prosesser og HMS.

Øksnes Entreprenør trekker på sin side fram arbeidet med opplæring og kompetanseutvikling hos de ansatte blant annet ved hjelp av NESO sin formannsskole, samt sin særegne bedriftskultur som sine fremste suksessfaktorer.

HMS fungerer godt på byggeplassen. Fra venstre Espen Lockert, Viggo Willassen og prosjektleder Lasse Kristoffersen. Foto: Tone M. Sørensen

– Jeg tror også en av suksessfaktorene var at vi passet på å få med oss de ulike aktørene inn i dette, og også byggherren og organiserte det slik at det ble et godt formøte med god informasjon, sier leder for kvalitetssystem, Lena Olsen.

– Viser at vi har gjort ting rett

– Da tilsynet kom på byggeplassen fikk man snakket med forskjellige aktører vi hadde med oss mange av de som jobber med sikkerhet, utstyr, verktøy og verneombud slik at de fikk svar på alle spørsmål, sier prosjektleder på byggeplassen, Lasse Kristoffersen.

De er strålende fornøyde med rapporten, som er ei fjær i hatten til Øksnes Entreprenør.

– Den rapporten er egentlig en veldig fin anerkjennelse for at her har vi gjort ting rett, sier prosjektleder Lasse Kristoffersen.

Øksnes Entreprenør har mange byggeplasser rundt omkring i Norge.

– Vi reflekterer selvfølgelig over det at vi har mange byggeplasser og alt er ikke hundre  prosent overalt, der vil alltid være et potensial for å bli enda bedre, sier Lena Olsen.

– Tar vare på hverandre

Hun forteller at det i bedriften er gjennomført et 40 timers kurs i HMS som mange ansatte deltok på.

Og man har klart å løfte fram en empatisk bedriftskultur.

– Vi har klart kunsten spre holdningene. Det rekker ikke å ha en og annen person som er interessert i dette, det må være ei felles holdning. På Facebook har vi en «work place»  for Øksnes Entreprenør, der vi har løfta det mottoet: HMS-Vi tar vare på hverandre, sier Olsen.

– For hvorfor gjør vi HMS? Jo fordi vi er opptatt av å ta vare på hverandre.  Jeg har en følelse av at Stian (daglig leder, journ. anm) har klart å vinkle dette slik at vi får en ekstra påminning om viktigheten. HMS er ikke bare noe prakk, det er veldig viktig, for med å gjennomføre dette så tar vi faktisk godt vare på hverandre, sier Olsen.

Prosjektlederen peker også på det gode samarbeidet der er med alle de andre aktørene i byggingen av Primex.

– Vi er totalentreprenør og har et hovedverneombud, men hver enkelt aktør har ansvar for sitt HMS-arbeid. Vi har hatt med byggherre og de andre aktørene som er inne, og jeg vil si det har gått veldig bra, sier Lasse Kristoffersen.

Enormt byggeprosjekt

Den nye fabrikken til Primex er et enormt byggeprosjekt, der hele fabrikken, både det utvendige og innvendige installasjoner bygges på en gang.

Utfordrende byggeplass: Fabrikken til Primex er bygget på rekordfart, med Øksnes Entreprenør som hovedentreprenør. Foto: Tone M: Sørensen

Neste milepæl for nyfabrikken er deloverlevering fra entreprenøren. Fra midten av april starter testproduksjon som gradvis går over til ordinær produksjon.

Før den tid skal Mattilsynet inn for å foreta godkjenning og kjøl- og fryseanlegg være på plass til 23. april.

– Dette er et enormt prosjekt. Det vanlige er at man bygger ferdig selve bygget, også kommer installasjoner og utstyr som skal inn, men her skjer alt på en gang. Slikt sett er det uvanlig, det er veldig mye som skjer på en gang, og da er det ekstra gledelig at vi lykkes. Dette er bygget i rekordfart, sier HMS-ansvarlig på byggeplassen, Viggo Willassen.

Kontinuerlig prosess

– Det er viktig å påpeke at vi føler at vi enda har langt igjen å gå.  Hensikten med HMS er at dette er i en kontinuerlig prosess, der du  hele tiden skal være våken på prosesser, på de ansatte og være nysgjerrig og interessert i om vi gjør ting godt nok. Den nysgjerrigheta har vi.  Så om vi føler at der ikke er alt vi er i mål med, så er vi fremoverlent og i en kontinuerlig prosess, sier Lena Olsen.

– Javisst, det er superhyggelig å få en slik rapport fra et tilsyn, men den kan ikke bli en sovepute for oss, dette er et kontinuerlig arbeid, sier Lasse Kristoffersen.

Hovedentreprenøren har mange underentreprenører, i tillegg kommer byggherren Primex sine leverandører.

– Totalt er det mellom 20 og  30 entreprenører inne i prosjektet. Det er også ekstremt mye utstyr som skal inn i dette bygget, så det er en ganske krevende prosess for oss, sier Kristoffersen.

– God sparringsrunde

De beretter om en god dialog med Arbeidstilsynet.

– Jeg synes det var veldig bra, de var nysgjerrige på hvordan vi gjorde ting, kom med gode råd og vi følte vi hadde en god sparringsrunde på hva det er de synes er bra. De sa også til oss i møtet at de var veldig fornøyde med det de hadde sett, sier Lena Olsen.

– Det var en veldig god tone med Arbeidstilsynet fra de kom til de gikk. Vi prøver å kjøre de samme systemene på alle byggeplassene våre, sier Kristoffersen.

– Vi fikk gode tips hos tilsynet også ut fra det som skal skje videre, ting vi kan ha i bakhodet. Spesielt dette med utenlandsk arbeidskraft når der er personkontroll på en byggeplass så er det viktig å ha informasjon tilgjengelig. For de har opplevd  å måtte stoppe byggeplasser om ikke har det, og dette handler spesielt om utenlandsk arbeidskraft, sier Olsen.

Med dokumentasjon tilgjengelig, blir tilsynene enklere for alle parter.

– Vi er nødt til å ta dette arbeidet alvorlig også i tiden fremover, dette er jo en kontinuerlig prosess, påpeker Kristoffersen.