Tirsdag hadde formannskapet i Øksnes møte der man blant annet diskuterte den budsjettmessige utfordringen for årene 2019 til 2022.

Rådmann Elise Gustavsen hadde dårlig nytt til politikerne. I 2019 mangler Øksnes kommune 18 millioner kroner for å få økonomien til å gå i hop.

– Vi ser helt klart utfordringer for driften, og ønsker signaler for å kunne legge frem noe konstruktivt til 4. juni, sa rådmannen ifølge Øksnesavisa.

Færre innbyggere

Avisen skriver videre at rådmannen trakk frem mindre rammetilskudd og nedgang i folketallet som viktige årsaker til innsparingsbehovet.

Øksnesavisa skriver videre at helse og sosial står for nær halvparten av den økonomiske utfordringen med 8,5 millioner kroner.

En annen utfordring er at nedleggelsen av Sommarøy skole ikke gir den innsparingen man har forventet.

Signaler

Geir Rognan fra Øksnes tverrpolitiske liste (ØTL) ønsker seg en driftsanalyse for barnehagene, mens Senterpartiet og Fremskrittspartiet vil fokusere på å øke folketallet og få flere arbeidsplasser i Øksnes. Høyre vil fokusere på de lovpålagte oppgavene.

– Vi må tilby de lovpålagte oppgavene, og så må vi se på hva vi eventuelt har til overs, sa Johnny Rinde Johansen ifølge Øksnesavisa.

Rådmannen virket ikke synlig beroliget av politikernes forslag.

– Jeg noterer meg signalene, men ser at en del av av tiltakene vil koste mer på kort sikt. Det tar ikke ned driften de første årene, sa Gustavsen ifølge Øksnesavisa.