Konstituert teknisk sjef, Bengt Stian Nilsen orienterte for arbeidet med brannstasjontomta i Myre indre havn.

– Da vi starta utgravingen på brannstasjontomta ble det ganske fort avdekket avfall, vi fant stål og armert betong. Etter hvert også tre og plastmaterialer blandet sammen med fyllmasse, jord og grus som var nedgravd spesielt i den sørvestlige delen av tomta, sier han.

Så langt er det fraktet ut 50 tonn stål, 30 tonn armert betong og 550 tonn jord og fyllingsmasse som inneholder tre og plast. Det er i tillegg avdekket noe om vi ser i kanten der tomta er avsluttet, det er masser som ser ut som de er forurenset av ett etter annet, og her skal vi ta prøver før det sendes videre, sier Nilsen.

– I forhold til internveier og parkering kan det være vi kommer i kontakt med den type masser som må håndteres, slik at tallene kan bli større, advarte han.

-Positivt at vi ikke får underskudd, sier økonomisjefen: Øksnes kommune nesten i balanse Øksnes kommune hadde et mindreforbrud for 2017, og regnskapet viser at kommunen får et nullresultat.

God dialog med entreprenør

– Så langt er det i hovedsak de 550 tonnene med masse som er utfordrende, de må kjøres til Bremnes og deponeres der. Vi jobber med å få full oversikt, og har en tett og god dialog med entreprenør for å gjøre dette på best mulig måte og på en rimelig måte, sier Nilsen.

Han tilføyer at man er opptatt av at det ikke skal ligge noe igjen, og at alt blir håndtert i tråd med regelverket.

– Det kommer litt an på hva vi finner, så langt er det rom for kostnadene innenfor den ramma vi satte av til uforutsette utgifter. Dermed har vi per nå ingen budsjettoverskridelse. Men det kan endre deg, vi skal orientere om dette etter hvert som vi har full kontroll over omfanget, sier han.

– Før vi behandlet denne saken sendte jeg en epost som jeg bad om svar på, den gikk på dette med forurensning i grunnen. Fordi der var eldre folk som kom til meg og sa at her var det dumpa mye, sier Jørn Martinussen (Uavh.)

Han sier man fikk en god orientering den gang om at det var tatt graveprøver, og saken ble avdramatisert fordi prøvene som ble tatt indikerte at her ikke kunne være store ting.

Tok stikkprøver

– Og var der noe ville det mest sannsynlig bli dekket av kostnadsreserver. Jeg kjørte fordi tomta og det virket som det er gamle tanker der også, er det grunn til å tro at det er rester av olje i dette?  Jeg skal ikke kritisere i ettertid, men kanskje skulle man skulle tatt det på større alvor, når det kom fram dette som var knyttet til grunnforholdene i tomta, sier Martinussen.

Rådmann Elise Gustavsen viste til at når man tar prøver kan man treffe på eller ikke treffe på det som ligger begravd under jorda.

– Jeg tror ikke vi kunne forusett disse problemene før vi var i full utgraving. Jeg er klar over at du har etterspurt svar, men det var ikke noe grunnlag for at vi kunne vite om dette, sier hun.

– Vi tok stikkprøver som kunne avdekket det, men det gjorde det ikke i den fasen, sier Bengt Stian Nilsen.

Kostnadsreserver

– Jeg tror vi bare skal påberegne oss at vi kan treffe på slike masser. Også må vi grave det opp. Detet var ei tomt kjøpt av private, og det er vanskelig å si hvor mye det er. Jeg tror det også var enkeltpersoner som dumpet ting her, uten at kommunen visste om det, dette er slik man har hørt i ettertid, sier John Danielsen (Sp) som synes det er flott at det ikke er funnet mye miljøfarlig avfall.

Jørn Martinussen pekte på at der finnes et økonomisk element og at man ønsker å vite hva man er med på å vedta.

– Kanskje skulle vi ha større kostnadsreserver, at der er høyde for at tilleggskostnader. Det er enj lærdom vi kan ta med oss videre til ander prosjekter der vi mistenker vi finner ting i grunnen, sier han.

Gravde dypt

– Jeg var med på den gravinga med stikkprøver, vi gravde flere hull, og dypt. Vi rådførte oss med de som har fylkt hele området, Endresen, og i det området skulle det ikke finnes noe som helst, men så gjør vi det motsatte. Vi velger å tro på de som har fylt. sier Ken Ivan Reinholdtsen (Frp).

Han peker på at jern og stål er gratis å levere, dette får man faktisk betalt for.

– Det som er kostnad er å kjøre saker på deponi. Og det var ikke en oljetanke som stod på tomta, men ei gammel kvern som ser ut som en tanke, sier han.

– Det er et problem over hele landet at der er dumpa en del ting. Og det er en lærepenge for oss at vi må ta høyde for å fjerne en del ting som er gravd ned. Nå skal vi bygge et bygg som vi uansett synes var dyrt, også kommer dette på toppen av det hele, det er da overskridelsene kommer. Vi må tenke på det fremover, problematikken med nedgravd avfall, sier Karianne Bråthen.