Han har allerede rukket å sette sitt preg på Nyksund, Atle Valland, men jobben er langt fra over. Nå snekres det for fullt, i det hele Arntsenbrygga restaureres til fordums glans.

I brygga blir det både fiskemottak i første etasje, fem leiligheter for utleie til turister, og i tredje etasje et eget prosjekt, Campus Nyksund som skal gi et tilbud til studenter.

Mye arbeid

– Ja, det er mye arbeid. Men gi oss litt tid, så skal vi få Nyksund på beina igjen, humrer Valland.

Atle Valland er født og oppvokst i Nyksund, men familien forlot stedet på 1960-tallet. Nå bor han i sitt barndomshjem, det gamle trandamperiet som ligger mellom Arntsenbrygga og With & Wallannbrygga. At hjertet tilhører Nyksund, har gjort Valland til en primus motor i oppbyggingen av verret.

Det snekres for fullt i Nyksund, der årets sommersesong er like om hjørnet. Foto: Tone M. Sørensen

Han husker hvordan Nyksund en gang var, og hvor stort det var da han var barn. Enda lengre tilbake, for 125 år siden var fiskeværet nesten det største stedet i Vesterålen, for det forvitret til en spøkelseslandsby.

– Nyksund har en dramatisk historie, fra å være stor til å bli nesten ingenting. Og det var traumatisk for meg som er født her. Det var fælt å komme tilbake hit og se at plassen nesten var blitt ødelagt. Nå er det blitt et stort turiststed igjen, men det var det ikke den gang da jeg kom tilbake hit, sier Valland.

Blir fiskeutsalg

I løpet av det siste tiår er mye bygget, og Nyksund er blitt et turisttrekkplaster av de sjeldne i Vesterålen.

– Jeg har forbannet meg på at her skal være fiskebruk i Nyksund. Det blir ikke stort, men vi skal ha et fiskemottak der vi kan henge og salte fisk, sier Atle Valland, som starter opp dette i samarbeid med Hjalmar Johansen, som har drevet med småskalavirksomhet på Skåltofta.

Her blir det fiskemottak og utsalg, og byggingen pågår for fullt.

Tilvirkningen av fisken skal skje med tradisjonelle metoder.

– Vi skal gjøre det på gammelmåten, det blir ikke masse moderne utstyr. Fisken skjæres for hånd og tillages slik man gjorde det i gamle dager. Vi ser for oss at her i vintersesongen blir arbeid til 2-3 mann på fiskemottaket. Her blir også et eget rom for tilvirking av fiskeprodukter, slik at vi har utsalg her, sier han.

– At turister og alle som kommer hit faktisk kan få tak i fersk fisk og andre produkter, det blir veldig bra. Vi ser for oss at vi kan drive også på sommertid og kan få inn fisk og ferskfisk, slik at folk får tak i dette på en lovlig måte, sier han.

Å få henge fisk i Øksnes, er ikke nødvendigvis enkelt å få tillatelse til.

– Vi har hatt gående en dialog med kommunen om å få hjelltomt, for å henge fisk. Akkurat der har kommunen ei vrang innstilling, vi er blitt møtt med nei så langt. Årsaken til det var at de mente at det kunne gå ras i området, sier han.

– Vi skal forsøke på nytt, og legge litt press på kommunen, for jeg mener at å henge fisk i Øksnes burde være helt naturlig, sier han.

Mattilsynet på inspeksjon

Mattilsynet har vært på inspeksjon av lokalene der det blir fiskemottak.

-De var tilfreds med det som vi har gjort så langt, så nå fortsetter vi for å få lokalene ferdig. Det kan hende vi må bygge om litt, men hensyn til at folk skal komme inn her. Så veldig stort blir det ikke, men det blir flott å få et mottak her igjen, sier Valland.

Målet er å få ei egen tomt, for å sette opp hjell for henging av fisk. Foto: Tone M. Sørensen

I første etasje leier også opplevelsesbedriften Sea Safari lokaler.

– Rib-en deres blir liggende her ved brygga i sommer, og de kjører turer herfra, sier Valland, som også driver den populære bruktbutikk og bokhandelen i With & Wallandbrygga.

Egen Nyksund-guide

Sesongåpningen i Nyksund er satt til 15. juni.

– Da skal alt være klart og ferdig. Men jeg åpner butikken når jeg ser at det kommer folk, for jeg synes litt synd på dem i det hustrige været, kaldt og trasig, sier Valland, som tilbyr enkel servering i bruktbutikken.

I andre etasje på Arntsenbrygga er det bygget leiligheter for utleie.

Han eier With & Wallannbrygga sammen med Asle Johansen og Ssemjon Gerlitz, mens Arntsenbrygga eier han alene.

Valland har også skrevet en egen Nyksundguide, som blir trykket opp i nytt opplag i år. Med Atles Nyksundveiviser får man stedet forklart på en enkel måte, med oversikt over alle bygg og tilbud og det omliggende terrenget forklart.

– Det var Maya Vottestestad som sa det at de hadde en slik guide i Henningsvær, og at vi skulle hatt en slik her også. Da laget jeg en guide, der alt er forklart på en enkel måte, sier han.

Campus Nyksund

Sammen med Grete Andreassen har Valland startet firma og satser med Campus Nyksund.

– Dette blir en slags fortsettelse på den internasjonale Nyksund-stiftelsen, men i moderne drakt. Vi tenker at vi skal få studenter hit i samarbeid med et universitet, slik at dette blir Campus Nyksund, sier han.

– Vi vil gjerne forske på bærekraftig utvikling, særlig i Nord-Norge. Den første uka i juli kommer det folk fra både Norge og Tyskland, når vi skal dra opp linjene på hva vi skal gjøre, sier han.

– Vi tror det blir en veldig bra ting for studenter å komme hit. Her i brygga blir det både overnatting, undervisningsrom og møterom, sier han.

Overnatting i åttring på kaia

På kaia mellom de to bryggene står en åttring, som er en båt med ei fantastisk historie.

– Jeg skulle gjerne restaurert den og fått den på havet, men jeg har for mye å gjøre, humrer Atle Valland.

I åttringen «Julie II» som står mellom bryggene, er det mulig å overnatte. Foto: Tone M. Sørensen

To amerikanere kom til Norge i 1952 etter at de hadde vært på seiltur i Stillehavet. Film de hadde tatt opp skulle redigeres av Per Høst, og han bad de ta en måneds reise mens han ordnet dette. De to reiset nordover og kom til Svolvær.

– Da de så utover havet så de noen forunderlige båter, av en type de aldri hadde sett før. Da sa den ene av dem, en slik båt skal jeg ha! Han spurte folk hvor han kunne finne en slik båt, og dro til Bindal for å få bygget den.

De to var Tommy Richardsson og James Rockerfeller junior og det var sistnevnte som skulle komme til å bruke båten.

– Da Rockerfeller junior kom til bare til Oslo på vei til Amerika ble han stanset for å være med på et selskap. Blant de som deltok traff han ei dame som var nyskilt og de slo seg sammen. Det var Liv Heyerdahl, og de to ble gift, sier Valland.

Han forteller at ekteparet brukte båten mye i Oslofjorden, og seilte også til Frankrike med den.

Det bygges for fullt i forkant av turistsesongen. Fasaden på Arntsenbrygga er snart ferdig renovert. Foto: Tone M. Sørensen

– James Rockerfeller jr har skrevet to bøker om Stilllehavet, den heter «Lykkelig er den som finner sin øy». Og boka om når de finner denne båttypen og bygger båter, er med i «Med liv om bord», og det var Liv Heyerdahl. Det er ei fantastisk historie, smiler Valland.

Siden båten bare hadde hatt 3-4 eiere da han kjøpte den, fikk han historien. Og nå båten utgjør et eksotisk overnattingssted i Nyksund.

– Jeg har ordnet det slik at vis folk kommer hit for å bo i telt, og heller vil bo om bord, så kan de sove i en lugar på kaia i en åttring, sier Valland.

– Jeg har selv sovet flere netter om bord i den allerede, da jeg hadde den i Oslofjorden, sier Valland.