I møtet forleden var teknisk hovedutvalg på befaring for å se på skoleveien for unger som skal flyttes over fra Sommarøy til Myre skole. Særlig Moloveien og krysset på Sommarøy-siden er sterkt trafikkert.

Krevende område

– Dette er innfartsvei til Myre havn med overkjøring av moloen, vi har vært og sett med særsyn at dette er et krevende område. Derfor legges fram forslag til vedtak, om at i påvente av ny trafikksikkerhetsplan, så innvilges elever fra 1. – 7. klasse rett til skoleskyss dersom de må krysse innfartsveien Sommarøya, eller benytte Moloveien for skoleåret 2018/2019, sa utvalgsleder Torgeir Larsen (Ap).

Olav Lind (ØTL) er glad for at man bevilger skyss av hensyn til trafikksikkerheten for skolebarna.

– Vi så med selvsyn hva de har å forholde seg til, jeg synes det er veldig greit at vi gjør dette vedtaket, det skulle egentlig bare mangle, sier han.

Lind stilte spørsmål ved hvor man ligger an i løypa når det gjelder å få midler til aksjon skolevei, der midler stilles til rådighet for trafikksikkerhetstiltak. Han mener at dette er en sak som må ha høy prioritet.

Ro og trygghet for foreldrene

– Tidsbegrensninga for skoleåret 2018/2019 er fordi vi vil bare at foreldre skal føle ro og trygghet, at dette er et tiltak som skal være på dette nivået, til vi har andre tiltak på plass, sier Torgeir Larsen.

Han tilføyer at det er ikke nok med plantiltak, det må fysiske tiltak på plass for å sikre skoleveien for alle elevene.

Unger fra Sommerøya som skal gå på Myre skole, skal slippe å gå langs Moloveien og får skyss fra høsten. Foto: Tone M. Sørensen

– Jeg vil gjerne at vi ordlegger oss slik at alle blir trygg på at inntil vi har gjort det vi skal vil alle barn få anledning til å få den skoleskyssen. Jeg tror i utgangspunktet det er sunt for ungene å gå og sykle og være ute i frisk luft. Derfor føler jeg vi også må komme fort i gang med en trafikksikkerhetsplan. Og her må vi omdisponere egne midler for å komme i gang, sier han.

Han poengterer at den eksisterende trafikksikkerhetsplanen slett ikke er dårlig, men der er behov for en oppgradering som skal skje gjennom en ordentlig prosess, og da må det penger til.

– Vi kan få puttet dette når vi gjør en revisjon, sier Larsen som bad administrasjonen se på dette til et kommende møte, slik at arbeidet blir startet allerede nå.

– Krysset ser livsfarlig ut

– Og forelder og barn skal ikke være urolig for varigheten 18/19, for dette skal være et tiltak til andre tiltak er på plass, sier han.

Bengt Stian Nilsen fra teknisk opplyser at trafikksikkerhetsplanen går fra 2016-2019, med og skal revideres i 2019 med en hovedgjennomgang i 2020. Man er også i løypa med å søke midler til siste etappe av gang- og sykkelvei på Alsvåg, og her håper man på penger.

– Vi skulle vært ferdig med regulering av planen, derfor kan vi godt gjøre dette tillegget, vi kan ha det gjort til tidlig høst, slik at vi får dette opp i septembermøte, sier han.

Sommarøy-ungene skal sikres en trygg skolevei, og får skyss fram til andre tiltak er på plass. Foto: Tone M. Sørensen

Britt Mariann Olsen (Ap) synes det er bra man ser på planen

– Det er greit å ha planer, men jeg synes dette må skje fort. At det gjøres tiltal slik at ungene kan være trygg p skolen nå i dette åren og til planen er på plass for de senere år. Det må skje et raskt tiltak for å få sikra ungene. Jeg synes det skulle vært gjort før ungene blir flytta, det krysset er skummelt og ser livsfarlig ut, sier Olsen.

Gjør noe umiddelbart

Hele utvalget var omforent om at det må skje noe med krysset for å sikre ungenes ferdsel til skolen. Fram til da, blir det skoleskyss.

– Jeg tenker hele utvalget er på jakt etter at noe skal skje så raskt som mulig, med rullering av planen og aksjon skolevei, sier Torgeir Larsen.

Glen Stavøy (H/Frp) sier han støtter dette med å komme i gang så fort som mulig.

– Når tilleggsinnkallinga til møte kom, leste jeg at vi gjør et tiltak som skaffer de som er på andre siden av krysset rett til skoleskyss. Jeg ble så glad da jeg så dette her, for dette er noe som har bekymret meg, sier han.

– Vi gjør noe umiddelbart her, for å ta vare på ungene. Og selvfølgelig må vi holde trøkk og fokus oppe på trafikksikkerhet. Dette her likte jeg, vi gjør noe og det er veldig bra, sier Stavøy.