Ståle Meløy og ØTL ønsker saka med valg av teknisk hovedutvalg tatt av sakskartet.

– Jeg har forståelse for at noen mener teknisk hovedutvalg ikke fungerer som man ønsker seg. Men vi synes måten dette gjøres på er uvanlig og det setter Øksnes i et dårlig lys. Ved å gjennomføre valget er vi etter vår oppfatning i ferd med å innføre et demokratisk underskudd i Øksnes som kan få følgevirkninger i lang tid, sier han.

– Mistillitt i den grad

– Vi frykter dette kan være med og stoppe rekruttering til politisk arbeid i de utvalgene vi må ha, hvis de skal bli holdt i ørene i den grad  av kommunestyret. Dersom et parti er uenig med sine representanter i utvalget, må det enkelte parti kunne rydde opp internt. I dette tilfeller ser ut som man ber kommunestyret gjøre den jobben. Det synes vi i ØTL er galt, sier han.

– Et par andre forhold ved å gjøre disse valgene nå, er at vi mister verdifull komptanse som vil sette utvalgets arbeid tilbake og bli en ny flaskehals i effektiviteten, sier Meløy.

Han viste til at det er relativt kort tid til et ordinært valg, og man ser det naturlig å vente til dette.

– For egen regning med fartstid over 30 år det politiske, kan  jeg ikke huske ha hatt ei slik sak der vi  i den grad viser mistillitt til utvalg. Jeg håper kan behandle den rette måten, sa Meløy som la fram forslag om å trekke saka fra sakskartet.

Karianne Bråthen (Ap) minnet om kommuneloven og at når man får saken opp tar stilling til om den skal behandles eller ikke.

– Vi gjorde det i eiendomsskattesaken og vi skal respektere det og også i denne saken følge kommuneloven, sier hun.

– Henger som en mørk sky over oss

Jonny Rinde Johansen (H) mener at hvis man skal behandle saken ber som vi skal behandle den i dag.

– Den  henger litt som en mørk sky over oss. Hvis vi skal gjøre det ber om at vi tar denj umiddelbart at vi får gjort noe med det, sier Johansen.

Karianne Bråthen sier det har vært krevende å sette opp sakskartet med kommunestyre over to dager, mandag og onsdag, og anbefalte ikke dette.

– Jeg vil understreke det Ståle Meløy framsetter, det er ei spesiell sak. Om vi ikke tar den i dag vil det prege oss de neste to dagene på en negativ måte, sier Jonny Rinde Johansen, som bad om at saka ble flytta til dagens møte.

John Danielsen (Sp) peker på at kommunestyret har anledning til å flytte på saker.

– Det er spesielt, ikke bare vi i salen men hele samfunnet er preget av den debatten som foregår. Det kan være godt å kvitte seg med det, sier han som anmodet om gruppemøte.

– Ganske kryptisk

Tore Christiansen (KrF) er en av representantene som har bedt om at saka om nyvalg av utbalget kommer til kommunestyret. Han kom med en beklagelse.

– Formuleringer om begrunnelse, de skullel vært skrevet annerledes eller kommet uten begrunnelse. Det tar jeg selvkritikk på, vi hadde et tidspress for å få dette innlevert.

– At dette fremstår som et ønske om at kommunestyret rydde opp. Det er kun komunestyret som kan gjøre det, vi må ha valget av utvalget opp på nytt, med mindre noen trekker seg. Det  er slik valgene gjennomføres. Så er det opp til de ulike grupperinger å stille seg bak sine kandidater, sier Christiansen.

Han sier han har stilt rådmann et spørsmål som der ikke er kommet svar på og at dette er opplysninger han gjerne skulle hatt før saken kommer opp.

– Det er spørsmål som gjør at møtet må lukkes, det handler om Øksnes kommune som arbeidsgiver, jeg ønsker ikke si mer enn det, sier Christiansen.

– Jeg synes det begynner å bli ganske kryptisk hele opplegget her. Jeg synes det er bra man innrømmer at argumentasjon i forhold til å få saken opp var dårlig formulert, og den rammet et helt utvalg. Jeg synes vi skal vokte oss vel og prøve å ha enkeltmennesker i fokus. For dette ble oppfattet veldig negativt at samtlige av utvalgets medlemmer, sier Jonny Rinde Johansen.

Bakgrunnen for loven

Han viste til at her sitter noen med informasjon som ikke resten av kommunestyret har, og at man kanskje bør avvise saka inntil alle har samme informasjon tilgjengelig.

Karianne Bråthen har bedt jusprofessor Jan Fridhjof Bernt om bakgrunn for loven.

– Forklaringen er ganske enkelt at utvalgene er kommunestyrets hjelpeorganer og fungerer i kraft av de fullmaktene de gis ved delegeringsvedtak. Hvis kommunestyret ikke er fornøyd med hvordan utvalget fungerer, må det derfor kunne skifte det for å få et utvalg det mener det kan overlate vedtaks- og innstillingsmyndighet til, men må da velge hele utvalget på nytt for å kunne overholde lovens regler om hvordan folkevalgte organer velges, siterte hun fra dialog med Bernt.

– Om vi må lukke møtet da er det noe annet som skal legges på bordet til oss. Vær obs på hva som sies fra talerstolen. Vi har ikke lov lage dekkoperasjin fordi vi sier vi skal skifte ut enkeltmedlemmer for så å skifte ut hele utvalget, så er det en dekkoperasjon, hevder John Danielsen (Sp).

– Dette er ikke greit

Johnny Rinde Johansen lurte også på hva slags antydninger som lå i kommentaren fra Christiansen.

– Nå har vi endter argumentasjonsrekka. Man startet med å fjerne hele utvalgert, så kun Ap sine. Vi snakker om en alvorlig situasjon i forhold til vi som arbeidsgivere, denne saken er ut av proposjoner, sier Vårin Lassessen (H). Hun mener man må stoppe og få gjort ei forsvarlig saksutredning;

– For dette er ikke greit, sier hun.

– Jeg synes Vårin traff spikeren på hodet, saka er ut av proposjoner. For egen del vil jeg beklage begrunnelsen vi kom med, vi som var med på å få saken inn i kommunestyret, det var ikke min begrunnelse.  Det handler om at Ap vil bytte sine medlemmer i utvalget og det er kun en måte å gjøre det på og det er å sette hele utvalget på valg. Men man kan gjøre gjenvalg. Det er eneste måte og det kan ikke bli slik at man nekter et parti hvem man skal ha inn i utvalg, det vil være unikt for et kommunestyre, sier Yngve Hansen (Ap).

Det ble foretatt gruppemøte, deretter tok saka ei ny vending. 12 stemte i mot at saka trekkes fra sakskartet. Deretter stemte 13 for å få saka behandlet som første sak i kommunestyret.