Tore Christiansen og fire av de representantene som hadde krevd valg av teknisk hovedutvalg (HT) hadde snakket sammen og ville trekke saken.

Da saken tok et ny vending i kommunestyret, ble Ståle Meløy og ØTL i tvil om det ble riktig å utsette den, av hensyn til utvalget og valgte å trekke sitt opprinnelige forslag, om å fjerne saken fra sakskartet.

John Danielsen (Sp) stod med ØTL og Høyre om å ta saken opp i møtet.

– Fordi det er kommet antydninger om enkeltpersoner, blant annet to som sitter i salen i dag. De antydningene er så alvorlige at vi har lyst til å si om vi har tilitt til utvalget eller ikke, sier Danielsen.

Yngve Hansen (Ap) mente at saken må tas onsdag, om der er spørsmål som mangler svar, og mente at skulle man ha ei ryddig behandling måtte man ha en pause.

Deretter stemte 12 imot at saken skulle trekkes fra sakskartet, før 13 i kommunestyret stemte fram valg av teknisk hovedutvalg som første sak.

La fram forslag

Jonny Rinde Johansen la fram forslag til vedtak om at kommunestyret har tilitt til sine sittende medlemmer.

– For meg handler det om tillitt eller ikke tillitt. Vi gir enkeltpersoner tillitt, sier John Danielsen, som fikk ordføreren til å utrede for at utvalget hadde gjort behandling av den store kontroversielle saken Kjærlighetshaugen i tråd med lover og regler, men ikke i tråd med vedtak fra Ap sitt medlemsmøte.

Yngve Hansen (Ap) sa man stod klart på at der er bedt om valg av Hovedutvalg Teknisk, og ønsket forholdstallvalg.

– Vi har allerede sagt noe om tillitten til de som sitter her i dag, vi krever at nyvalg av åtte medlemmer avvises. Kommunestyret sier herved at man har tillitt til sine representanter i HT, så er det opp til kommunestyret å vise om de har tillitt før man får til valg på sine representanter, sier Johnny Rinde Johansen.

– Har uttrykt tillitt

Yngve Hansen mener man har uttrykt tillitt med forslaget om å trekke hele saken.

– Fordi saken har tatt den vendinga at hele utvalget kommer under press. I den omgangen saken skulle vært avvist, sa vi det vi mente om tillit. Her er det gjort ting som er litt spesielt, for å si det mildt, sier Hansen.

Johnny Rinde Johansen  (H) parerte med at da kunne Hansen bare stemme på forslaget som var fremlagt.

– Bare stem på vårt forslag, eller så lurer jeg på hva som ligger bak, sier han.

Tore Christiansen (KrF) viste til gruppeledermøte og det ble spurt om hvorfor man vil ha nyvalg på HT og gav en lang begrunnelse, som handlet blant annet om at han var uenig i utvalgets habilitetsvurderinger og mener at alt oppstyret som har blitt i etterkant viste at utvalget vurderte feil.

Christiansen viste også til utbyggingen på Kjærlighetshaugen, og rekkefølgebestemmelsen som man hadde en bred enighet om som et kompromiss i kommunestyret. Som HT valgte å se helt bort i fra.

– Kanskje det er på tide å skifte navn på den haugen, sa han med henvisning til Kjærlighetshaugen.

Shopper i argumentasjon

– Her påstår dere først at dette bare gjelder Ap sine medlemmer, så kommer Tore med en tirade på hele utvalget, bestem dere på hva som ligger bak saken? Er det fordi man er misfornøyd med utbygging på Kjærlighetshaugen eller fordi Ap ikke vil ha med sine medlemmer, slik det er argumentert for tidligere? spurte Jonny Rinde Johansen.

Tore Christiansen viste til at der er fem i utvalget, og to av de representerer posisjon og det er disse man har anledning til å gjøre noe med.

Vårin Lassessen (H) kritiserte måten man hoppet att og fram i argumentasjonen på.

– Skal dette begrunnes habilitet, så helt greit, men vær ærlig på det, sier hun. Lassessen synes også saken er alvorlig, og viser til mobbing og regler i arbeidslivet.

– Er det dette stempelet vi ønsker i Øksnes? Vi kan krangle så busta fyker innad, men utad står vi samla. Dette er en komedie rett og slett. Prøv igjen med nytt gruppeledermøte, og jobb fram noe, sier hun.

– Jeg sa nei

Lassessen mente at man i lengre tid har prøvd å bytte ut leder og nestleder i teknisk hovedutvalg, og viste til at hun fikk spørsmål om dette i desembermøtet, noe hun sa nei til da.

– Jeg sa nei, dette får Ap ordne internt. Alle sakene er motivert med forskjellige hensyn, men når man begynner å se en struktur er det ikke greit. Nå setter vi strek, og kommer oss videre.

Theodor Lind viste til at nå var forvirringen kommet på et høyere nivå. Og viste til at HT selv har sendt sin habilitetsvurdering over til fylkesmannen, som er faginstansen til å vurdere.

– Det andre store som har bidratt til at HT er hengt ut av politikere og medborgere i Øksnes er rekkefølgebestemmelsen, sa han og manet til å få saken ut av verden med henvisning til at det eneste man vil oppnå med å forsettte er ytteligere opphevet debatt og ytterlige belastning på medlemmer i kommunestyret og HT.

– Jeg synes dette bare er trist at vi behandler lovlig valgte representanter på denne måten. Jeg blir flau på kommunestyret sine vegner, sier Jonny Rinde Johansen, som mener at det grenser til trakassering av enkeltmedlemmer.

Enstemmig vedtatt

Den oppheta debatten var også innom delegasjonsreglementet, og debatten strakk ut i tid. Theodor Lind (ØTL) rakk å be herren om både styrke og visdom fra talerstolen, før dagens tredje gruppemøte med påfølgende gruppeledermøte ble avholdt.

– Selvfølgelig er dette ei vanskelig og tung sak. I Ap har den vekt engasjement. Mange var med på medlemsmøtene våre og et stort flertall har beslutta at vi ikke har tillitt til våre to representanter. Det må vi følge. At opposisjon og andre er strålende fornøyde med leder i teknisk hovedutvalg og resten av utvalget er greit. Men vi må følge det medlemsmøtet har bestemt, sier Hilde Hansen (Ap).

– Det har vi full forståelde for. Utfordringa er at vi må være med og gjøre effektuering av vedtaket, sier Vårin Lassessen (H).

I et gruppeledermøte diskuterte man seg fram til et omforent forslag til vedtak, der selve ordet tillitt er utelatt, fordi den kamelen var tungfordøyelig.

– Vi får heller ta den stormen internt, sa Yngve Hansen.

Jonny Rinde Johansen påpekte at forslaget ikke uttrykker tillitt eller mistillit. Og at utvalget bare skal fortsette ett år til, ble også nevnt i gruppeledermøtet.

Kommunestyret vedtok enstemmig dette. Dagens tekniske hovedutvalg fortsetter.

– Jeg synes dette er veldig raust av de som fremmet forslaget og det er veldig greit å få det avklart i dag. Ingen synes dette har vært en heldig situasjon, sier Karianne Bråthen.