Økonomisjef Jul Are Pettersen gikk gjennom de viktigste tallene for Øksnes, i budsjettregulering. Avvik i helse- og omsorgssektoren er noe av det som er røde tall.

– Vi har et avvik på 4,9 millioner kroner mesteparten er knyttet til hjemmebasert tjeneste, i helse og sosial samt utfordringer med ressurser i tjenesten. Vi har manglende inntekt og større utgifter, og foreslår å tilføre 2 millioner kroner for å dekke utfordringer. Det er også søkt om skjønnsmidler fra fylkesmannen, og vi håper å få noe der, sier Pettersen.

5,8 millioner i minus

– Uansett vil sektoren ha utfordringer med å dekke inn de økonomiske negative avvikene som er der. Innenfor teknisk har vi et avvvik på 500.000 kroner, men det vurderes at dette kan dekkes innenfor sektorens egne rammer, sier han.

Totalt har Øksnes 5,8 millioner i avvik.

– Vi legger opp til å dekke inn om lag 2,1 av de avvikene. Vi finansierer det med to hovedposter, havbruksfondet med 1,3 millioner kroner, og økt økt aksjeutbytte på 650.000 kroner og noe økning av rammetilskudd på 140.000 kroner, sier Pettersen.

– I forhold til havbruksfondet ble det kjent i vinter at der var gjort en utvidelse, det bragte inn om lag 750 millioner på landsbasis. Øksnes sin andel er på 6,8 millioner kroner, det anser vi som ganske sikre tall. Vi bør ikke bruke dette i drift men i størst mulig grad avsette disse. Men vi legger opp til en forsiktig bruk på 1,3 millioner kroner,  sier han.

Kommunen har 2 milloner på bok, i disposisjonsfond men når året er gått er 1,5 av disse brukt.

Må ta ned drifta

I tillegg foreslås det å bruke 10.000 kroner på et prosjekt i Nyksund, og innbruddssikring av rådhuset krever 100.000 kroner ekstra.

– Vi ser at det er noen utfordringer særskilt innen helse og omsorg. Vi foreslår regulere inn to millioner kroner, og har da fortsatt et tap. Vi forventer skjønnsmidler her. Det andre er at vi er nødt til å innstille drifta når vi vet vi har et overforbruk, og det jobber vi med, å redusere forventet avvik. Det er såpass tidlig på året at det er ei utfordring sektoren fortsatt kan jobbe med, sier rådmann Elise Gustavsen.

Vårin Lassesen (H) la fram et budsjettforslag,  på 500.000 kroner for å mindre sykefravær, samt at 500.000 kroner til til planarbeid og 100.000 kroner på å bekjempe barnefattigdom i Øksnes. Bortfall av eiendomsskatt for 2018 utgjør 2 million kroner. Høyre foreslo også å redusere tilskudd til ressurskrevende brukere med 1.,7 millioner kroner, redusere sosiale bidrag med 300.000 kroner samt ta litt fra kommunestyrets reservepost. Total sum ble 5,19 millioner

For å dekke inn dette ble det foreslått å ta 140.000 kroner fra rammen, 6,7 millioner fra havbruksfondet og 650.000 kroner, en total inntekt på 7,49 millioner kroner. Av disse foreslås 2,3 millioner kroner å settes av til disposisjonsfondet.

– Er ikke godt nok

– Det var ei veldig bra presisering innen helse og sosial, hvordan man skal ta inn 4,7 millioner kroner og og også ta ned drifta, det er snakk om to millioner i innsparing, sier Lassessen.

– Sykefraværet ligger på 12 prosent innen to store etater i Øksnes kommune. Den gjentakende kommentaren vi får er at vi er i en prosess og vi har et prosjekt. Det kan godt hende det, men når vi har en organisasjon der ikke noe går ned og har 12 prosent sykefravær da er det noe som ikke fungerer. Nok er nok, sier hun.

– Det å få inn eksterne til å se på dette med sykefravær med nye øyne og se hvor skoen trykker det er bra for organisasjonen. Øksnes Høyre ønsker å sette fokus på dette. Klarer vi en halvering av sykefraværet er det økonomisk gevinst, men også ting som velvære og det å ha det bra i Øksnes er viktig, sier hun.

Gode planer forhindrer krøll

– Styrker vi planarbeidet har vi flere saker som kunne vært unngått med gode planer. Vi har arealplan og kystsoneplan allle disse inneholder tema vi har diskutert over flere dager og i flere møter. Det å få fremdrift i planer, og i noen tilfeller kjøre de parallelt slik at vi kommer fortere i mål, det sparer de ansatte for mye arbeid, sier Lassessen.

Hun peker på at det å ha en plan forankret minker presset på både politikere og administrasjon.

– Da har vi vedtatt ramma, at det er dette vi ønsker for Øksnes sin fremtid. Folk må forholde seg til det og næringslivet må forholde seg til det. Og det er veldig enkelt å forholde seg til for da blir det likt for alle. Og det oppfattes rettferdig, det tror jeg er det viktigste. Jeg kan være irritert på mange ting, men så lenge naboen blir behandlet likt er det greit, sier Lassessen.

– Vi trenger ikke pengene fra eiendomsskatten

– For eiendomsskatt var hovedargumentet før jul at vi trenger penger. Da var havbruksfondet usikkert, og det var usikkert om vi kunne inntektføre skatten. Fra fylket fikk vi vite at mange kommuner gjorde det. Når det ble bekrefta at det er lov har administrasjonen tatt det inn. Vi synes det er feil at næringslivet skal bruke de midlene de trenger til utvikling av egen bedrift, sier hun.

– En ting er å hjelpe når det er behov. Men vi har faktisk de pengebe, og kan gi rom for næringslivet at vi sparer de for dette i 2018. Kanskje i 2020 er ikke de økonomiske rammene der og vi må gjeninnføre det. Vi kan sende det signalet til næringslivet at vi klare oss når vi fristiller de i 2018. Men det uten at vi kan garantere for 2019 og 2020, sa Vårin Lassessen, som håpte flere kunne tilslutte seg forslaget.

– Vi har mange enkeltmannsforetak som er mannen i gata, ikke store konsern som er på børs. De er med og bidrar men det føles urettferdig hvis vi har penger til å klare oss i 2018, sier hun.

Skyter oss selv i foten

– Havbruksfondet er en usikker inntekt, tar vi det inn er det å skyte oss selv i foten. Vi har en del investeringer fremover, Myre skole, kulturhus og vei til Vornes er noen av tingene vi vet kommer. Det er veldig godt å ha en reserve i forhold til at vi har en kommuneøkonomi som er så skrapa inntil beinet, sier Yngve Hansen (Ap).

Han viser til at lønnskostnjader har vært uforutsette utgifter, og høyere enn budsjettert og at ressurskrevende brukere er noe som kan dukke opp.

– Jeg håper vi ikke stiller oss i en slik situasjon at vi ikke har midler til å møte slike utfordringer. Noen av forslagene er gode, men jeg har dårlig erfaring med å drive saksbehandling i sak, det må utredes når det for store konsekvenser, sier han.

Ellen B. Pedersen (SV) er glad for fokuset på barnefattigdom, men pekte på at sykefravær et en kompleks materie.

– I en vanskelig budsjettsituasjon håper jeg at det ikke blir nye runder, at vi går tilbake på noen av de vedtak som vi har gjort i kommunestyret som har betydning for inneværende år, sier hun.

Asfalt til kommunale veier

John Danielsen (Sp) mener det er ei god investering å se på å få ned sykefraværet. Han la fram forslag om å ruste opp kommunale veier.

– Vi sliter ikke bare på asfalten men på fundamentet og da vil utgiftene eksplodere. Skal vi få rustet opp veiene til brukbar standard vil det trolig gå med 20 millioner kroner, men vi foreslår 3 millioner kroner for å sikre et minimum av kvalitet, sier han.

Geir Rognan (ØTK) takket Gud for havbruksfondet, men ville ikke være med på å ta bort eiendomskatten.

– Vi i ØTL gikk med på dette før jul, fordi vi var skinne blakk for å få til et budsjett. Om potensialet i havbruksfondet overstiger eiendomsskatten kan vi diskutere det på nytt, men ikke midt i dette året, sa han og peker på at flesteparten a bedriftene i Nordland betaler eiendomsskatt på et høyere nivå enn det er i Øksnes kommune.

– Hvorfor skal ikke bedriftene være med. når situasjonen var som den var. Vi må kunne være litt rause også der. Og ta dette senere år når vi ikke kjemper med nebb og klør for å få budsjettet til å gå i hopen.

Tre millioner til veiene

Etter gruppemøte ble Høyres forslag nedstemt mot 12 stemmer.

Forslag fra Ap, ØTL, SV og KrF var å gi 100.000 til barnefattigdom, 500.000 til planarbeid teknisk, 10.000 kroner til toalett i Nyksund og 15.000 til låneutgifter.

Inndekning ble gjort med  Bøks midler på 10.000, 650.000 fra havbruksfondet også investere 3 millioner kroner i veiformål.

– Økte investeringsmidler til nødvendige tiltak på kommunale veier skal også dekke mulige investeringstiltak for økt trafikksikkerhet Sommarøy-Myre, sier Tore Christiansen som la fram forslaget som ble vedtatt.