Vesterålen tingrett har nettopp avsagt dommen.

Melania Clarke gikk til søksmål mot Øksnes kommune fordi enkeltmannsforetaket hennes, E&L Maskin Clarke, ikke vant en anbudskonkurranse i august 2016. Oppdraget gikk til Staven Grus.

I retten hevdet Clarke at Øksnes kommune ikke hadde ført tilfredsstillende protokoll for anskaffelsen. Hun hevdet kommunen hadde benyttet ulovlige tildelingskriterier, og at hun og Staven Grus var forskjellsbehandlet. Hun hevdet også at Øksnes kommune hadde foretatt en feilaktig vekting av de to tilbudene. Til sist hevdet Clarke at avtalen med Staven Grus ble inngått etter at vedståelsesfristen på 45 dager var utløpt. Dermed var kontraktsinngåelsen en ulovlig direkteanskaffelse.

Clarke krevde 200.000 kroner i erstatning, og ønsket seg tilkjent saksomkostninger.

Vant fram

Vesterålen tingrett ga Clarke i all hovedsak medhold, og Øksnes kommune får kritikk for flere forhold.

  • Øksnes førte ikke protokoll over anskaffelsen slik forskriften krever. -Det håndskrevne notat som er fremlagt er ikke tilfredsstillende, skriver tingretten og slår fast at dette er en feil ved saksbehandlingen.

  • Øksnes kommune inngikk avtale med Staven Grus etter at vedståelsesfristen var utløpt. – Kommunens kontraktsinngåelse med Staven Grus utgjør da i realiteten en ulovlig direkte anskaffelse, skriver tingretten.

  • Øksnes kommune får også kritikk for ikke å ha varslet Clarke om at hennes anbud ikke tilfredsstilte kvalifikasjonskravene. – Hadde kommunen gjort Melania Clarke oppmerksom på manglende dokumentasjon på kvalifikasjonskravene på et tidligere tidspunkt hadde det formodentlig hindret den uenighet som oppstod etter tilbudsfristen. Det er også grunn til å bemerke at kommunens avvisning på dette stadiet tyder på usaklig forskjellbehandling all den tid tilbudet fra Staven Grus også var beheftet med flere av de feil kommunen fremholdt overfor Melania Clarke, skriver retten, som topper kritikken mot Øksnes kommune slik:

Retten konkluderer etter dette med at kommunens saksbehandling er preget av en rekke brudd på sentrale og grunnleggende regler i anskaffelsesloven med tilhørende forskrift. Retten er ikke i tvil om at disse feilene er tilstrekkelig vesentlige til å dane grunnlag for et krav om erstatning (….). Det er tale om en rekke hver for seg alvorlige saksbehandlingsfeil, herunder at Melania Clarke ble utsatt for forskjellsbehandling i forhold til Staven Grus, skriver tingretten.

..men tapte

Til tross for at Clarke vant selve saken, ble det ikke full seier for henne. Årsaken til dette er at tapet hun mente seg påført ikke var godt nok dokumentert.

  • Retten klarte ikke å finne en tapspost til en entreprenør som sannsynliggjort.

  • Et tap på en leasingkontrakt ble av retten heller ikke sannsynliggjort. Flere av fakturaene som ble lagt fram var datert før anbudskonkurransens utløp.

  • Arbeid utført av en ansatt for Clarke ble heller ikke ansett som sannsynliggjort, og krevet ble ikke tilkjent.

  • Derimot ble advokatbistand på 3.000 kroner ansett som godtgjort.

Tingretten konstaterer at Clarke bare har fått tilkjent 1,5 prosent av det hun krevde i erstatning. Hun har derfor ikke vunnet saken «fullt ut», og fikk ikke tilkjent saksomkostninger. Øksnes kommune slapp dermed unna med 3.000 kroner og egne saksomkostninger.

Rådmann Elise Gustavsen kommenterer tingrettens dom slik:

– Øksnes kommune tar dommen til etterretning. Vi har kontinuerlig prosesser i gang i organsiasjonen, for å styrke vår innkjøpsfaglige kompetanse.