Etterforskningsleder Anne Margrethe Kleczka:

– Forklaringene er årsaken til siktelsen

Anne Margrethe Kleczka i politiet sier de siste dagers avhør og vitneobservasjoner ført til at tre menn i dag ble siktet for uaktsomt drap på Truls Henrik Johansen.

Fra strandsøk i Øksnes.   Foto: Tone M. Sørensen

Øksnes

Natt til fredag i forrige uke forsvant Truls Henrik Johansen fra en fritidsbåt på tur fra Skipnes til Myre. Johansen er fortsatt ikke funnet og søk har pågått siden.

SISTE: Varetektsfengslet i fire uker

SISTE: Løslates


Tre menn pågrepet etter ulykken i Øksnes

Tre menn er pågrepet i forbindelse med at en mann fra Øksnes forsvant i sjøen sist fredag.

 

I dag ble tre menn siktet for uaktsomt drap i saken.

VOL snakket i dag med Anne Margrethe Kleczka, seksjonsleder etterforskning ved driftsenhet Lofoten og Vesterålen, Nordland politidistrikt for å finne ut hva som er bakgrunnen for siktelsen:

– Hva mener politiet har skjedd her?

– Politiet prøver å finne ut hva som skjedde da savnede forsvant natt til 15. juni. Folk er avhørt og vi prøver å kartlegge hva som har skjedd. I den forbindelse har vi pågrepet tre personer, som vi mener kan ha opplysninger i saken. Parallelt fortsettes det med søk etter savnede, sier Anne Margrethe Kleczka, seksjonsleder etterforskning ved driftsenhet Lofoten og Vesterålen, Nordland politidistrikt.

– Hva førte til at dere kom frem til denne siktelsen?

– Grunnlaget for siktelsen er forklaringer gitt til politiet og observasjoner gjort under redningsaksjonen, sier Kleczka. Hun sier at politiet er i en fase der de forsøker å finne informasjon. Politiet har ikke tatt stilling til den enkeltes rolle i saken.

– Det får videre etterforskning vise, sier Kleczka, som ikke vil gå dypere inn i detaljene.

Det  ble torsdag holdt fengslingsmøte i Vesterålen tingrett. VOL var tilstede på møtene men det er referatforbud på slike fengslingsmøter.

Dro til sjøs sammen

Det var natt til fredag 15. juni at mannen i 20-årene ble meldt savnet etter at en fritidsbåt kantret. Etter det VOL forstår gikk de fire mennene ut i to fritidsbåter fra Øksnes Vestbygd rundt klokken to på natten. Det skal ha vært to personer i hver båt.

– De skal ha vært til sjøs sammen, men hendelsesforløpet er fortsatt ukjent og om det har skjedd noe straffbart, fortsetter Kleczka.

De tre mennene som nå er pågrepet ble alle hentet opp av Redningsskøyta samme natt.


– Vi må trolig gjennomsøke hele området på nytt

Fra «Viljar» fortsetter søket etter savnede Truls Johansen. – Vi trenger mye båter ute de neste tre-fire dagene, vi har fortsatt et håp om å gjøre funn, sier Andre Reinholdtsen.Stort samhold og engasjement i Øksnes:

Signy koker lapskaus til letemannskapene

Signy Bye Larsen er blant mange frivillige som bidrar. Hun leverte lapskaus til båtmannskapene som deltar i søket etter savnede Truls Johansen.Politiets ROV-ressurs ankommer onsdag:

Formidabel innsats i søket etter savnede Truls Johansen

– Området vi søker i har vært utvidet fordi vi må ta med vind, vær og straum i betraktning, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Han er imponert over innsatsen som er lagt ned av frivillige i søket.Heliteam med frivillig innsats i søket

Heliteam bidrar tirsdag ettermiddag fra lufta i søket etter den savnede.Fortsetter søket etter savnede- betaler ROV av egen lomme:

– Om bord på «Viljar» ble vi nedringt av frivillige som vil bidra

Øksnes kommune oppfordrer frivillige om å delta i søket etter den savnede fiskeren og et større søk pågår nå.  – Vi holdt på å bli nedringt av folk, sier Ken Ivan Reinholdtsen, som berømmer den store innsatsen.Starter privat ettersøksfond etter savnet i Øksnes

Samtidig som innsamlingsaksjonen til Redningsselskapet nærmer seg en halv million kroner, har Eirin Hansen fra Øksnes startet en privat innsamlingsaksjon til søk etter den savnede fiskeren.Ikke bare én, men to samtidige ulykker med båt i Øksnes

Det var ikke bare én, men to samtidige ulykker med småbåter i Øksnes natt til fredag i forrige uke.– Nå er det viktig at vi tar vare på hverandre

Ordfører Karianne Bråthen sier det er overveldende å se hvordan et samfunn stiller opp når krisa rammer.Samler inn til Redningsselskapet etter ulykka i Øksnes

Æ ønska å starte deinna innsamlingsaksjon mæst førr å hedre han Truls, mæn å førr å prøv så gått mann kainn å jør havet tell en tryggare plass å vær., skriver Rudi Mortensen fra Øksnes på Facebook. På kort tid er det samlet inn over 300.000 kroner til Redningsselskapet.Rådmann og lensmann berømmer frivillig innsats

– Et lite samfunn som er sterkt rammet

– Vi er lite samfunn som er sterkt rammet, men jeg må få berømme den innsatsen frivillige har gjort og gjør, sier Elise Gustavsen, som er rådmann i Øksnes kommune.Dårlig vær skaper problemer:

Resultatløst søk etter savnet fisker

Dårlig vær gjør at videre søk etter den savnede fiskeren Truls Henrik Johansen fra Øksnes er utsatt til søndag. Det førte ikke med seg resultater.Har frigitt navnet på savnet fisker

Politiet i Nordland har nå frigitt navnet på fiskeren som er savnet utenfor Øksnes.Politiet forbereder søk under vann:

Antar at den savnede er omkommet - forbereder søk under vann

Redningsaksjonen etter den savnede person som forsvant i havet utenfor Tindøya, er nå avsluttet. Politiet forbereder nå søk under vann.Har avsluttet søket etter mann som falt fra båt

KV Senja og begge redningsskøytene i Vesterålen, var involvert i aksjonen.