Eirin Hansen, mamma til Glenn Harald Hansen har via sin Facebook-profil oppfordret folk til å bidra økonomisk til familien til den 23 år gamle fiskeren Truls Johansen.

– Truls kom bort på havet i en tragisk båtulykke i området ved Skogsøya i Øksnes kommune. Det er satt i gang en storstilt innsamlingsaksjon til Redningsselskapet, og dette er jo kjempebra. Men akkurat nu føler jeg at det er familien som trenger pengene mest. For å kunne søke etter Truls uten å tenke på økonomien, skriver Eirin Hansen på Facebook.

Hun oppgir både vipps og kontonummer der man kan bidra.

Nå har mange øksnesværinger delt oppfordringen, og der kommer inn mange bidrag til fondet fra folk som ønsker å støtte søket etter den savnede.

Fortsetter søket

Innsatsen til André Reinholdtsen med «Viljar» og privat innleie av ROV har gjort inntrykk.

– Jeg ble oppringt i går og fikk høre at det ble sagt fra politiet at de ikke vil ta den økonomiske biten, nå når saken har gått over til siktelse. André har gjort en fantastisk innsats og stilt opp med båt, ROV og drivstoff, alt fra egen lomme. Jeg fikk høre fra en om bord der at de ikke får noen støtte, men kom til å gå fra kai og fortsette søket uansett, sier Glenn Harald Hansen.

Torsdag kveld er både «Viljar», «Oline» og «Havbris» blant båtene som er ute og søker. Også begge redningsskøytene og «Gunnerus» er blant de som leter.

– Jeg synes det er trasig at de ikke skal få støtte. Og med det store bidraget de har gjort, synes jeg det er veldig rart at myndighetene ikke skal ta den økonomiske delen, sier han.

– Fantastisk innsats

Da VOL intervjuet André Reinholdtsen onsdag sa han at aksjonen har kommet opp i 250.000 kroner.

– Jeg vil tro fra politiets side at det handler om å finne bevis, og finne ut hva der er som har skjedd. Etter at mamma delte minnefond-statusen heiv jeg med rundt og delte gjorde det jeg kunne for å få med mest mulig folk, sier Hansen.

Han sier at så langt er det kommet inn 170.000 – 180.000 kroner til fondet.

–  Vi håper det kommer inn mer. For innsatsen som er gjort av private aktører i dette søket er helt fantastisk, sier han.

– Super organisasjon

Øksnesværingen Rudi Mortensen startet i helga en annen innsamlingsaksjon, der han ønsket å samle inn fem tusen kroner til Redningsselskapet, og den innsamlingen har passert 536.143 kroner.

– Innsamlingen til Redningsselskapet er kjempebra, det er en super organisasjon. Men i dette tilfellet er det penger familien ikke ser noe til og det vil ikke hjelpe de private letemannskapene heller, sier Glenn Harald Hansen.

Han håper man skal klare å komme opp i samme sum til minnefondet.

– Jeg tror det er slik at mange ganger når slike tragiske hendelser skjer, blir man stående litt alene. Jeg tror ikke man har så mange skuldre å lene seg på når det kommer til den biten. Ellers må det sies at engasjementet og folk som har stilt opp har vært unikt. Jeg har sittet på jobb og tar av meg hatten for alt som er gjort. Det er helt fantastisk, sier han.

– Brenner for saken

Hansen forteller at i hans nære familie har de opplevd å miste folk på havet.

– Mamma brenner veldig for denne innsamlinga. Jeg tror det er mange som tar dette tungt. Vi er et fiskersamfunn og det er ikke store forhold. Flere har opplevd det samme. Og jeg synes det er viktigere enn noensinne at vi trår til. At André skal bli stående igjen med det økonomiske ansvaret, synes jeg ville være forferdelig trasig, sier han.

– Den operasjonen André Reinholdtsen gjør kan beløpe seg opp til 300.000-400.000 kroner, og vi håper nå på å samle inn så mye at han får tilbake sin del og at familien også blir sittende igjen med en økonomisk støtte, sier han.

Hansen tilføyer at det er viktigere enn noen sinne å finne den savnede.

– Jeg tror mange ønsker å få et svar på hva som har skjedd. Den vendinga saken har tatt har vært et sjokk for mange, og jeg har fått enormt med meldinger i dag, sier han.

Dykkerklubb villig til å bidra

Selv kommer Hansen rett fra arbeid i Berlevåg i Finnmark.

– Å være på jobb og ikke kunne være med og lete selv, det har ikke føltes bra. Man ønsker å være midt oppi det og hjelpe til, men da jeg ikke kunne det da måtte jeg finne alternative løsninger for å bidra, sier Hansen, som har vært i kontakt med Bø dykkerklubb og Hadsel dykkerklubb for å høre om de kan bidra i et organisert søk.

– Fra Hadsel kunne de ikke stille med kvalifiserte dykkere, men med småbåt, folk og vannkikkert som kan delta i helga. Også i Bø var de veldig positive til forespørselen, og skal undersøke om der er dykkere som kan være med.

– Jeg synes det er viktig å få fram den innsatsen André har gjort, og synes det er forkastelig at ikke myndighetene vil bidra med det økonomiske. Målet er å finne gutten, og det burde de være veldig interessert i, sier Hansen.