Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates:

Retten: – Ikke skjellig grunn til mistanke

Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates, men de forblir i politiets varetekt etter at kjennelsen er blitt anket.

Foto: Arkiv 

Øksnes

Torsdag kunngjorde politiet at de siktet tre menn i forbindelse med at Truls Henrik Johansen forsvant under en båttur natt til fredag 15. juni.


Fikk fire ukers varetekt - anker kjennelsen

En mann i 30-årene er varetektfengslet i fire uker etter at Truls Henrik Johansen forsvant på havet natt til forrige fredag. Han får heller ikke kommunisere med enkelte vitner i saken i den perioden.

 

Politiet anker

De tre mennene ble torsdag i tur og orden fremstilt for varetektsfengsling.

Fredag morgen ble det kjent at bare en av de tre blir varetektfengslet.

En av mennene er etter kjennelsen nå siktet for å hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette.

Den andre av de siktede, en mann i slutten av 30-åra, ble begjært varetektsfengslet i to uker med full isolasjon og siktet for å ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette.

Dette mente retten det ikke var grunnlag for. Det er ikke «skjellig grunn» til mistanke.» Retten finner det rett og slett ikke sannsynlig at mannen har begått en straffbar handling basert på forklaringen hans.

En tredje mann i 20-årene, som også var siktet for å ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette, ble også begjært varetektsfengslet i to uker med full isolasjon.

– Kjennelsen i tingretten viser at han er blitt trodd og at retten sier det ikke var grunnlag for fengsling. Det er alltid en lettelse det, sier mannens advokat, Hanne Elise Skare.

Heller ikke her mente retten at det var skjellig grunn til mistanke om at det hadde blitt begått en straffbar handling. Begjæringen om fengsling ble dermed ikke tatt til følge.

– Han er glad for kjennelsen og glad for å ha blitt trodd av retten, sier mannens advokat Stian Karl Paulsen.

Politiet ville også at kjennelsen skulle unntas offentlighet. Retten mente det ikke var grunnlag for dette, men deler av kjennelsen er unntatt offentlighet.

Politiet opprettholder siktelsen mot de tre mennene og har anket varetektsfengslingen på de to som av retten ikke ble fengslet.

Båttur

Det man vet er at Johansen og en av de siktede mennene forlot Skipnes etter stengetid på et utested der natt til 15. juni i en båt. To av de andre siktede forlot Skipnes like etter i en annen båt. Hva som er skjedd etter de forlot og frem til tre av mennene ble plukket opp av redningsskøyta i fem-tida, er ikke bragt på det rene.

Da de ble plukket opp, ble det også varslet at Johansen var savnet, og søk ble igangsatt.

Vanskelig

Letemannskaper har siden fredag morgen lett etter Johansen. Søket ble vanskeliggjort grunnet dårlig vær og at mannen som var sammen med Johansen da han forsvant ikke kunne redegjøre nøyaktig for hvor han forsvant.

Lensmann Johnny Holen avkrefter tidligere opplysninger om at det skal ha pågått fiske i forbindelse med ulykken der Truls Henrik Johansen på 23 år fra Øksnes fortsatt er savnet. Båten skal heller ikke ha kantret, som det først ble rapportert.

– Den ene båten var under en transportetappe i ukjent farvann på vei fra Skipnes til Myre. De gikk på et skjær og begge havnet i sjøen, sa lensmann Johnny Holen til VOL tidligere denne uken. Den ene kom seg opp i båten igjen og overlevde, mens den andre ikke kom seg ombord igjen og er fortsatt savnet.

I den andre båten var det også to personer ombord. De kjørte også på et skjær i samme område. Ingen av disse personene ombord i båten havnet i sjøen.


– Nå er det viktig at vi tar vare på hverandre

Ordfører Karianne Bråthen sier det er overveldende å se hvordan et samfunn stiller opp når krisa rammer.

 

– Viktigere enn noensinne å gi bidrag til fondet

– Leteaksjonen er kostbar for de private som deltar, og i situasjonen som nå har oppstått nå er det viktigere enn noensinne at vi samler inn til minnefondet, sier Glenn Harald Hansen.

 

Store styrker som er ute og leter:

Strandsøk på vestsiden av Andøya i dag

Det søkes fortsatt etter savnede Truls Johansen parallellt med etterforskningen. – Det er ganske store styrker som er ute, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Det varsles søk i Andøy.

 

 Kommunens kriseteam tilgjengelig hele døgnet:

– Vi er et lokalsamfunn i sjokk

– Vi ivaretar alle pårørende, og forsterker kriseteamet, sier ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen.– Vi må trolig gjennomsøke hele området på nytt

Fra «Viljar» fortsetter søket etter savnede Truls Johansen. – Vi trenger mye båter ute de neste tre-fire dagene, vi har fortsatt et håp om å gjøre funn, sier Andre Reinholdtsen.Stort samhold og engasjement i Øksnes:

Signy koker lapskaus til letemannskapene

Signy Bye Larsen er blant mange frivillige som bidrar. Hun leverte lapskaus til båtmannskapene som deltar i søket etter savnede Truls Johansen.Politiets ROV-ressurs ankommer onsdag:

Formidabel innsats i søket etter savnede Truls Johansen

– Området vi søker i har vært utvidet fordi vi må ta med vind, vær og straum i betraktning, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Han er imponert over innsatsen som er lagt ned av frivillige i søket.Heliteam med frivillig innsats i søket

Heliteam bidrar tirsdag ettermiddag fra lufta i søket etter den savnede.Fortsetter søket etter savnede- betaler ROV av egen lomme:

– Om bord på «Viljar» ble vi nedringt av frivillige som vil bidra

Øksnes kommune oppfordrer frivillige om å delta i søket etter den savnede fiskeren og et større søk pågår nå.  – Vi holdt på å bli nedringt av folk, sier Ken Ivan Reinholdtsen, som berømmer den store innsatsen.Starter privat ettersøksfond etter savnet i Øksnes

Samtidig som innsamlingsaksjonen til Redningsselskapet nærmer seg en halv million kroner, har Eirin Hansen fra Øksnes startet en privat innsamlingsaksjon til søk etter den savnede fiskeren.Ikke bare én, men to samtidige ulykker med båt i Øksnes

Det var ikke bare én, men to samtidige ulykker med småbåter i Øksnes natt til fredag i forrige uke.– Nå er det viktig at vi tar vare på hverandre

Ordfører Karianne Bråthen sier det er overveldende å se hvordan et samfunn stiller opp når krisa rammer.Samler inn til Redningsselskapet etter ulykka i Øksnes

Æ ønska å starte deinna innsamlingsaksjon mæst førr å hedre han Truls, mæn å førr å prøv så gått mann kainn å jør havet tell en tryggare plass å vær., skriver Rudi Mortensen fra Øksnes på Facebook. På kort tid er det samlet inn over 300.000 kroner til Redningsselskapet.Rådmann og lensmann berømmer frivillig innsats

– Et lite samfunn som er sterkt rammet

– Vi er lite samfunn som er sterkt rammet, men jeg må få berømme den innsatsen frivillige har gjort og gjør, sier Elise Gustavsen, som er rådmann i Øksnes kommune.Dårlig vær skaper problemer:

Resultatløst søk etter savnet fisker

Dårlig vær gjør at videre søk etter den savnede fiskeren Truls Henrik Johansen fra Øksnes er utsatt til søndag. Det førte ikke med seg resultater.Har frigitt navnet på savnet fisker

Politiet i Nordland har nå frigitt navnet på fiskeren som er savnet utenfor Øksnes.Politiet forbereder søk under vann:

Antar at den savnede er omkommet - forbereder søk under vann

Redningsaksjonen etter den savnede person som forsvant i havet utenfor Tindøya, er nå avsluttet. Politiet forbereder nå søk under vann.Har avsluttet søket etter mann som falt fra båt

KV Senja og begge redningsskøytene i Vesterålen, var involvert i aksjonen.