Torsdag kunngjorde politiet at de siktet tre menn i forbindelse med at Truls Henrik Johansen forsvant under en båttur natt til fredag 15. juni.

Politiet anker

De tre mennene ble torsdag i tur og orden fremstilt for varetektsfengsling.

Fredag morgen ble det kjent at bare en av de tre blir varetektfengslet.

En av mennene er etter kjennelsen nå siktet for å hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette.

Den andre av de siktede, en mann i slutten av 30-åra, ble begjært varetektsfengslet i to uker med full isolasjon og siktet for å ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette.

Dette mente retten det ikke var grunnlag for. Det er ikke «skjellig grunn» til mistanke.» Retten finner det rett og slett ikke sannsynlig at mannen har begått en straffbar handling basert på forklaringen hans.

En tredje mann i 20-årene, som også var siktet for å ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette, ble også begjært varetektsfengslet i to uker med full isolasjon.

– Kjennelsen i tingretten viser at han er blitt trodd og at retten sier det ikke var grunnlag for fengsling. Det er alltid en lettelse det, sier mannens advokat, Hanne Elise Skare.

Heller ikke her mente retten at det var skjellig grunn til mistanke om at det hadde blitt begått en straffbar handling. Begjæringen om fengsling ble dermed ikke tatt til følge.

– Han er glad for kjennelsen og glad for å ha blitt trodd av retten, sier mannens advokat Stian Karl Paulsen.

Politiet ville også at kjennelsen skulle unntas offentlighet. Retten mente det ikke var grunnlag for dette, men deler av kjennelsen er unntatt offentlighet.

Politiet opprettholder siktelsen mot de tre mennene og har anket varetektsfengslingen på de to som av retten ikke ble fengslet.

Båttur

Det man vet er at Johansen og en av de siktede mennene forlot Skipnes etter stengetid på et utested der natt til 15. juni i en båt. To av de andre siktede forlot Skipnes like etter i en annen båt. Hva som er skjedd etter de forlot og frem til tre av mennene ble plukket opp av redningsskøyta i fem-tida, er ikke bragt på det rene.

Da de ble plukket opp, ble det også varslet at Johansen var savnet, og søk ble igangsatt.

Vanskelig

Letemannskaper har siden fredag morgen lett etter Johansen. Søket ble vanskeliggjort grunnet dårlig vær og at mannen som var sammen med Johansen da han forsvant ikke kunne redegjøre nøyaktig for hvor han forsvant.

Lensmann Johnny Holen avkrefter tidligere opplysninger om at det skal ha pågått fiske i forbindelse med ulykken der Truls Henrik Johansen på 23 år fra Øksnes fortsatt er savnet. Båten skal heller ikke ha kantret, som det først ble rapportert.

– Den ene båten var under en transportetappe i ukjent farvann på vei fra Skipnes til Myre. De gikk på et skjær og begge havnet i sjøen, sa lensmann Johnny Holen til VOL tidligere denne uken. Den ene kom seg opp i båten igjen og overlevde, mens den andre ikke kom seg ombord igjen og er fortsatt savnet.

I den andre båten var det også to personer ombord. De kjørte også på et skjær i samme område. Ingen av disse personene ombord i båten havnet i sjøen.